Frysbox köpråd: Så väljer du rätt produkt

  • De viktigaste fakta i korthet
  • En frysbox har ett särskilt stort förvaringsutrymme.
  • En sådan anordning är ekonomisk och energieffektiv.
  • Maten fryses i frysen vid minus 18 grader Celsius.
  • En frys med no-frost-funktion behöver inte avfrostas.
  • Så lite tomt utrymme som möjligt sparar el.

Frysen – effektiv och långvarig lagring

Fryslådor är rymliga, rektangulära lådor i vilka en stor mängd frysta livsmedelkan förvaras . De fristående kistorna öppnas uppåt. På detta sätt sparas energi eftersom kall luft sjunker neråt. Trots att de är konstruerade för kontinuerlig drift kännetecknas frysboxar av låg energiförbrukning. Apparater som är utrustade med den så kallade ”no-frost-funktionen” isar inte upp, varför avfrostning inte är nödvändig. I vardagen möter vi dessa kistor främst i stormarknader och kiosker. På grund av sin storlek finns de sällan i köket i privata hushåll, utan vanligtvis i källaren eller i ett förråd.

Frysar ska skiljas från stående frysar. De senare har en dörr som ett kylskåp och är utrustade med lådor. Den frysta maten kan enkelt sorteras in i dessa fack. Beroende på höjden erbjuder frysarna mycket förvaringsutrymme, men är inte lika stora som de flesta frysboxar. Den som vill köpa en stor frys bör överväga om frysens kapacitet verkligen utnyttjas fullt ut.

I privat bruk används frysar ofta av sportfiskare och jägare för att förvara och konservera större kött- eller fiskbitar. Kistan lämpar sig förstås också för att förvara mängder av frukt, grönsaker eller frysta livsmedel. Särskilt för stora familjer är det vettigt att köpa en frys. Apparaterna är i allmänhet billigare än frysar med jämförbar kapacitet.

Förr eller senare bildas ett lager is på frysens innerväggar. Detta extra lager ökar energiförbrukningen, vilket är anledningen till att frysen måste tömmas – om den inte har en så kallad ”no-frost-funktion”. Eftersom det inte bildas is i dessa apparater slipper du det tråkiga arbetet.

En nackdel med frysdiskar, förutom att de tar mycket plats, är att de flesta modellerna inte har några fack eller lådor. Eftersom maten förvaras ovanpå varandra i kistan är det svårare att hålla ordning. Men med enkla organisationssystem kan frysarna ställas in lika överskådligt som en frys . Förvissa modeller måste dockavdelare och förvaringskorgar köpas separat. Utrymmet ovanför en frys är oanvändbart eftersom frysens lucka öppnas uppåt.

Fördelar

  • Förvaringsutrymme för massor av mat
  • Låg energiförbrukning
  • Gör att maten håller länge
  • Knappt någon järnansamling med no-frost-funktion
  • Billigare än frysar

Nackdelar

  • Kräver mycket utrymme
  • Ofta utan organisatoriska element
  • Utrymmet ovanför frysen är oanvändbart

Hur fungerar en frys?

En frysbox kyler sitt inre genom den fysikaliska principen avdunstningsvärme . Ett köldmedium flödar i en sluten krets och ändrar sitt tillstånd mellan flytande och gasformigt. I botten av frysen finns en kompressor/kompressor (B), som är ansluten till termostaten via en kabel. Kompressorn är ansluten till ett rörsystem genom vilket köldmediet strömmar. Rörsystemet är uppdelat i två spolar,kondensatorn  (D) ochförångaren  (E). I frysar skummas förångaren in i sidoväggarna och bottenytan på innerbehållaren. Kondensatorn är inbyggd i ytterhöljet runt om. Förångaren och kondensorn är anslutna via en strypventil (C), ett rör med mycket liten diameter.

Följande händer i denna kylkrets:

  1. I förångaren (E) absorberar det flytande köldmediet värmen och avdunstar, vilket gör att det blir gasformigt.
  2. Kompressorn (B) pumpar in det gasformiga köldmediet (A) i kondensorn (D), vilket ökar köldmediets tryck.
  3. I kondensorn (D) avger köldmediet värmen under högt tryck och blir flytande igen.
  4. Det flytande köldmediet (F) strömmar genom spjällventilen (C) in i förångaren där trycket på köldmediet minskar igen.
  5. Kylcykeln börjar nu från början igen.
  6. När den inställda temperaturen är uppnådd stänger termostaten av kompressorn. Isoleringen håller temperaturen i bröstet under en viss tid.
  7. Om temperaturen stiger över ett visst värde startar kompressorn igen.

Vad ska jag tänka på när jag köper en frys?

Det viktigaste skälet till att köpa en frys är att man vill lagra stora mängder mat under lång tid. Köparna måste överväga hur stort lagret som ska skapas ska vara och hur mycket utrymme som finns tillgängligt för kistan. På andra plats kommer de tekniska detaljerna om enheten. Viktiga punkter här är frysens energieffektivitet och ytterligare funktioner som t.ex. no-frost-teknik.

Energiförbrukning och energieffektivitet

Den så kallade energieffektivitetsklassen är viktig både i ekologisk och i ekonomisk termer. Denna klass ger information om frysens energiförbrukning i jämförelse med en fiktiv referensutrustning. Man tar också hänsyn till apparatens klass och den användbara kapaciteten.

Frysarna finns i klasserna A+ till A+++. A+++ är den mest ekonomiska kategorin. Tillverkare av elektriska apparater i EU måste visa en energimärkning på sina apparater, som sträcker sig från G till A. Numera måste kylmaskiner minstuppfyllakraven för klass A+ . Om du vill spara elkostnader och skydda miljön ska du välja en modell med A+++-märkning. Även i kategori A är skillnaderna i energiförbrukning betydande. En apparat i klass A++ förbrukar cirka 25 procent mindre energi än en A+ apparat och en A+++ frys till och med 50 procent mindre.

En frys måste vara välfylld

En frys är endast energieffektiv om utrymmet i den utnyttjas. Så snart bröstet öppnas kommer varm luft in i det inre. Mer varm luft kan komma in i en ganska tom enhet. Om bröstkorgen däremot är välfylld får mindre luft plats i den.

Apparatens energiförbrukning beror inte bara på energieffektivitetsklassen, utan även frysens ålder, storlek och isolering spelar roll. Det får inte heller försummas att är den plats där kistan är placerad. På en sval plats krävs mindre energi för att kompensera skillnaden mellan omgivningstemperaturen och den önskade inomhustemperaturen.

Klimatklass

Frysar och kylskåp delas in i så kallade klimatklasser. Dessa begränsar denoptimala omgivningstemperaturenför drift av produkten  . Klimatklasserna skiljer sig också åt när det gäller bullernivån. I en varm miljö måste kylkretsen arbeta hårdare, vilket är anledningen till att enheten låter högre än i en kall miljö. Följande klimatklasser finns tillgängliga:

KlimatklassFastighet
N (normal)Enheterna i denna klass är konstruerade för driftstemperaturer mellan 16 och 32 grader Celsius. Detta är standardtemperaturen för bostadsbyggnader i många länder.
SN (Subnormal)Dessa enheter är avsedda för temperaturer mellan 10 och 32 grader Celsius och är lämpliga för ouppvärmda rum som garage och källare.
T (Tropikerna)Kylare i denna klass kan användas vid temperaturer mellan 16 och 43 grader Celsius.
ST (subtropiska områden)Denna klass är lämplig för temperaturer mellan 16 och 38 grader Celsius.
Klimatklasser för frysar.

Klimatklassen har en direkt inverkan på apparatens energiförbrukning. En apparat i klass T kan förbruka 20 procent mer el än en apparat i klass N.

Storlek och användbar kapacitet

Kontrollera att enhetens storlek motsvarar behovet. En halvfull frys förbrukar onödig el. När du väljer lämpligt användarinnehåll är följande kriterier viktiga:

  • Hushållets storlek
  • Matvanor
  • Shoppingvanor
  • Omfattningen av lagringen
  • Installationsalternativ

Om du bara fyller på då och då bör du räkna med 50-80 liter per person. För permanent lagring av större mängder rekommenderas 100-130 liter per person. Storleksintervallet för frysar är enormt, så alla kan hitta rätt storlek. De sträcker sig från cirka 30 liter till XXL-frysar med en kapacitet på 350 liter och mer.

Volym

Kylkretsen i en frys producerar ljud som många människor tycker är irriterande. Det är främst kompressorn som är ansvarig för detta. Om frysen ska placeras i ett vardagsrum ska du vara särskilt uppmärksam på ljudnivån. Det rekommenderas att en ljudnivå på 38 decibel inte överskrids. Som jämförelse: 40-60 decibel anses vara en normal samtalsvolym. En gräsklippare ligger på 80 decibel. Det mest bekväma för hörseln är en kylenhet som håller sig under 40 decibel. Om frysen står i källaren eller garaget är volymen inte så viktig.

Lagringstid under funktionsstörning

Vid ett strömavbrott är det viktigt att veta hur länge den frysta maten kan ligga kvar i frysen utan att kvaliteten försämras. Lagringstiden vid fel anger hur lång tid det tar för bröstet att värmas upp från minus 18 till minus 9 grader Celsius när det är fullt lastat. Detta tidsvärde finns i bruksanvisningen. Den är kortare för partiella laster. En frys bör dock hålla maten fryst i minst 10 timmar i händelse av ett fel. Denna period är längre för frysar med bröstfrysar än för frysar med stående frysar, där mycket bra modeller har den längsta lagringstiden på upp till 64 timmar. Om ett fel uppstår får du inte öppna frysdörren så att kall luft inte kommer ut.

Temperatur

Temperaturen i frysen övervakas och kontrolleras av en temperaturregulator. Denna regulator har en sensor som mäter temperaturen i förångaren. Det uppmätta faktiska värdet jämförs med det inställda målvärdet. Om värdena skiljer sig åt kopplas kylkretsen på eller av. Beroende på modell kan den önskade temperaturen väljas med hjälp av en ratt, knappar eller pekkontroller. Temperaturen i frysen bör vara minst minus 18 grader Celsius.

Det kan alltid hända att någon glömmer att stänga luckan till frysen ordentligt igen. Om detta inte upptäcktes skulle kistan tinas upp. Maten skulle inte längre vara ätbar och frysen skulle behöva rengöras. Temperaturlarmet  varnar för en temperaturökning med ljud och varningslampor. Det är lämpligt att välja en enhet med ett sådant larm.

Varför minus 18 grader?

år 1964 föreslog International Cold Institute en minimitemperatur på 0 grader Fahrenheit för frysta livsmedel. I Europa avrundades detta till minus 18 grader Celsius. Sedan 1989 har detta minimivärde föreskrivits i EU-direktiv. Kemiska processer saktas ner vid låga temperaturer. Experter har kommit fram till att förvaring vid minus 18 till minus 30 grader Celsius är optimalt för frukt och grönsaker.

Snabbfrysningsfunktion

Funktionens namn avslöjar redan vad den kan göra. Den fryser mat så snabbt som möjligt. På så sätt kan kylkedjan upprätthållas. Om mycket mat läggs i frysen tar det lång tid att frysa in. I värsta fall värms inredningen upp så mycket att andra frysta livsmedel börjar tina. Det är här som snabbfrysningsfunktionen, ibland kallad superfrysningsfunktionen, kommer till nytta. Denna praktiska funktion är också praktisk när drycker måste kylas ner särskilt snabbt på fester. Det är viktigt att avgöra om enheten automatiskt återgår till normal drift efter en viss tid eller inte. Om så inte är fallet måste det göras manuellt. Annars kommer frysboxen att förbruka mer el under en längre tid, vilket kan vara mycket irriterande.

Teknik utan frost

No-frost-teknikenminskar bildandet av frost och is till ett minimum. Detta förhindrar också att maten fryser ihop. Tekniken suger ut fuktig luft från frysens insida så att is inte kan bildas. Detta innebär att apparaten inte längre behöver avfrostas för hand. Funktionen utan frost hjälper också till att spara elektricitet. Is på kylenhetens innerväggar har en isolerande effekt. Iced-up-apparater förbrukar därför mer energi. Enheter med denna funktion är något dyrare att köpa.

Lås för barn

Ett barnlås är inte avsett att låsa kistan från barn. Säkerheten låser snarare frysinställningarna. Ett slarvigt barn kan annars ändra dem utan att det är meningen. Detta kan leda till ökad energiförbrukning eller till och med avfrostning av frysen.

Allmänna tips om frysen

Om du fryser in stora mängder mat på rätt sätt kan du spara arbete senare. Det är bra att hålla ordning så att frysta livsmedel snabbt kan hittas igen. Den frysta maten bör varaväl sorterad och märktför detta ändamål  . Vissa livsmedel lämpar sig mindre bra för frysförvaring, andra inte alls. Om du har en överblick över din frysta mat och bara fryser in lämplig mat, behöver du inte slänga mat senare och därmed slösa bort den.

Ställa undan och sortera

Särskilt med en större frys kan det vara svårt att hålla reda på allt. En korrekt förvaring av frysen gör det inte bara lättare att hitta mat, utan bidrar också till att hålla elförbrukningen nere. Om man snabbt hittar det man vill ha är kistans lock inte öppet längre än nödvändigt. Glömd fryst mat lagras för mycket och blir oätlig. Håll ordning i frysen med de här tipsen:

Förvara mat som du ofta behöver inom räckhåll. Mat som ska frysas in under en längre tid kan däremot förvaras lugnt i botten av bröstet.

Släng nästan tomma påsar och överflödiga förpackningar. Rester överförs istället till mindre förpackningar. Plastlådor bör vara lämpliga för frysen. Det kan kännas igen på symbolen för iskristall.

Sortera liknande livsmedel i en behållare. Kött till kött, fisk till fisk och grönsaker till grönsaker. Märkta och färgade behållare gör det lättare att hitta den mat du söker.

Märk allt som inte längre finns i förpackningen. Detta kan göras med en filtpenna eller med etiketter. Förutom frysdatumet bör även bäst-före-datumet noteras.

Frysningsfel

Det är ofta frestande att bara lägga rester eller matvaror i frysen och inte oroa sig för ytterligare förvaring. När maten tinas upp kan man bli överraskad när den har förändrats avsevärt både visuellt och smakmässigt. Därför är det klokt att vara uppmärksam på vissa detaljer när du fryser.

Frys inte inmat som inte är lämpligför denna  : Vattenrika frukter och grönsaker, kokt potatis, ägg och mejeriprodukter förvaras bättre i kylskåpet.

Små portioner fryser snabbare och tinar bättre. En stor köttbit är bäst att skära upp. Det är också bra att skära grönsaker i små bitar. Stora portioner blir ofta mosiga när de tinas upp.

Varm mat bör aldrig läggas i frysen. Den kan tina upp andra livsmedel som redan är frysta. Dessutom måste enheten använda mycket energi för att kompensera för värmen. Det är bättre att låta maten stå tillräckligt länge för att nå rumstemperatur innan den fryses in.

Bättre frysainte in något i originalförpackningen . Syre påverkar matens smak. Täta plastburkar och fryspåsar som luften pressas ut ur är bättre.

Om för mycket luft kommer in i den frysta maten kan Freezer burn uppstå. Under processen torkar ytan på det angripna livsmedlet ut och fula fläckar uppstår. De är vitaktiga i grönsaker och fjäderfä, men gråbruna i fisk och nötkött. Mat med frysbrännskador förlorar sin smak och blir seg och läderartad. Det innebär dock inga hälsorisker. Om endast några få områden är drabbade av frysbränna kan dessa områden klippas bort.

Hur lång hållbarhet har frysta livsmedel?

Att frysta livsmedel inte kan förstöras är ett utbrett men felaktigt antagande. Även vid minus 18 grader och kallare kan kött, fisk och grönsaker inte förvaras i obegränsad tid. Särskilt i stora frysar hittar man ibland mat som frysts in för länge sedan, men som sedan glömts bort och nu inte längre är ätbar. För frysta livsmedel kan man lita på bäst-före-datumet. Annars är det viktigt att den frysta maten är korrekt märkt. Detta är ungefär hur länge vissa livsmedel håller i frysen:

Frukt och grönsaker

De flesta sorter kan förvaras frysta i upp till tolv månader. Det är dock inte tillrådligt att göra detta med alla typer av frukt och grönsaker. Äpplen, bananer och plommon blir bruna och förlorar sin smak. Grönsaker med hög vattenhalt, t.ex. gurkor, tomater och rå potatis, blir mosiga när de tinas upp. Morötter, broccoli och sparris bör blancheras, dvs. kokas kort, innan de fryses in. Ärtor, bönor och jordgubbar är lätta att frysa in under lång tid.

Kött

Ju fetare köttet är, desto kortare hållbarhet. Mager köttfärs kan förvaras i upp till tre månader. Köttfärs med högre fetthalt bör endast förvaras fryst i ungefär en månad. Fjäderfä håller sig åtta till tio månader. Nötköttet håller sig färskt i nio till tolv månader. Om det har bildats mörka fläckar på köttet och det ser läderaktigt ut är det inte längre ätbart. Senast under beredningen märks en härsken lukt.

Fisk

Även här innebär en hög fetthalt en snabbare fördärvlighet. Färsk fisk ska frysas in redan rensad. För att göra det lättare att förvara den kan den förfrysas på en bricka. Därefter finns det ett annat trick: den så kallade glaseringen. Fisken sänks kortvarigt ner i kallt vatten så att det bildas ett lager is runt den. Förfarandet kan upprepas tre till fem gånger. Detta förstärker det isiga skyddande lagret. Packa sedan fisken i en lufttät fryspåse och frys in för gott.

Bröd

Det spelar ingen roll för smaken om brödet är fryst i skivor eller hela bröd. Den är lättare att förvara när den har skurits upp och tinar snabbare. Brödet kan förvaras i frysen i upp till tre månader. I stort sett: Ju fräschare brödet är när det är fryst, desto bättre smakar det efter upptining.

Frysta livsmedel

Många färdigrätter köps redan frysta och lämpar sig därför utmärkt för frysning. Här kan bäst-före-datumet användas som en vägledning. Efter detta datum är dessa livsmedel inte nödvändigtvis dåliga. En fryst pizza kan förbli ätbar i frysen i upp till tolv månader och frysta pommes frites i 18 månader.

Hur tinar jag upp mat på rätt sätt?

Som en allmän regel är detbäst attfrysvaror tinas upp i kylskåpet . Det tar en stund, men det bibehåller konsistensen och minskar avsevärt bakteriebildningen. Kött och fisk får aldrig tinas upp i rumstemperatur eller ens på radiatorn. På så sätt förökar sig bakterier och bakterier snabbt. Det är också bättre att lägga fryst pasta och ris i kylskåpet.

Frysta grönsaker behöver inte tinas upp, utan kan helt enkelt läggas i en kastrull med kokande vatten. På så sätt förblir grönsakerna krispiga och deras vitaminer och näringsämnen bevaras i stor utsträckning

Kött i förpackningar som innehåller luft eller som är förpackade i aluminiumfolie bör packas upp. Lägg den i en sil med en uppsamlingsbehållare under. När köttet har tinats upp ska det inte lagras länge utan om möjligt bearbetas direkt.

På fisk bör islagret försiktigt tvättas bort med högst ljummet vatten. Därefter läggs den i kylskåpet för att tinas upp. För att fisken inte ska ligga i daggvattnet ska den också placeras i en sil.

Bröd kan också tinas upp i rumstemperatur. Täck över den, till exempel med en kökshandduk, och låt den ligga i en till tre timmar. När den sedan bakas i ugnen smakar den nästan som färskt bröd. Frysta rostbrödsskivor kan helt enkelt läggas in i brödrosten. Vissa apparater har också en särskild avfrostningsfunktion för detta ändamål.

Kan mat frysas två gånger?

Under vissa förhållanden kan livsmedel frysas om utan tvekan. Om inga förändringar i utseende, smak eller lukt är märkbara finns det ingen hälsorisk. Bröd och grönsaker kan frysas om bra. Fisk och kött – särskilt hackat kött eller fjäderfä – bör inte läggas in i frysen igen. Detsamma gäller för tinade rester av tillagad mat som stått i köket ett tag.

Avfrostning och rengöring av frysen

Ett lager is i frysen ökar elförbrukningen. Isen ligger som en barriär mellan inredningen och kylsystemet. En frys fryser fryser eftersom fuktig rumsluft kommer in varje gång den öppnas. Denna fukt lägger sig på väggarna när luckan är stängd, där den förvandlas till is. Frysen bör tömmas minst en gång om året, men helst var sjätte månad. På grund av isbarriären måste enheten använda mer energi för att kyla effektivt. Om frysarna avfrostas regelbundet sparas energi. Så här fungerar avfrostning av en frys:

  • Först kopplar du bort frysen från strömförsörjningen.
  • Nu måste den frysta maten förvaras på lämpligt sätt, t.ex. i en kylbox med is. Kanske har grannarna också något att spara åt dig.
  • När temperaturen sjunker under noll på vintern kan du helt enkelt ställa den frysta maten utomhus. Särskilt när det gäller kött och fisk bör du se till att de inte tinas upp.
  • Lägg handdukar i botten av frysen. Ställ en kastrull med varmt vatten på den. Detta påskyndar avfrostningen.
  • Tjockare lager av is kan försiktigt skäras av med en trä- eller plastverktyg. Lägg isbitarna i en skål eller i diskhon för att smälta.
  • Sug upp smältvattnet kontinuerligt med trasor och svampar tills isen har smält helt och hållet.
  • Nu torkas och rengörs kistans insida noggrant. Ett milt rengöringsmedel rekommenderas för detta ändamål.
  • När rengöringen är klar torkar du bröstet torrt.
  • Slå på frysen igen. Så snart arbetstemperaturen är uppnådd kan den frysta maten läggas tillbaka.