Kyl & frys köpråd: Så väljer du rätt produkt
- De viktigaste fakta i korthet
- Kyl- och frysskåp är kompakta och erbjuder samtidigt gott om utrymme för kylning och frysning av mat.
- Jämfört med två enskilda enheter är de billigare att köpa och förbrukar mindre el.
- De viktigaste kriterierna vid köp av en kyl- och frysdisk är storleken, den användbara kapaciteten och energieffektivitetsklassen.
- För att undvika att apparaten förbrukar onödig el är det nödvändigt att regelbundet avfrosta frysen. Funktionen utan avfrostning och automatisk avfrostning underlättar arbetet för användarna.
Vad är en kyl- och frysdisk och vilka fördelar har den?
För att hålla maten färsk krävs tillräcklig kylning. Därför hör ett kylskåp till standardutrustningen i ett kök. För vissa livsmedel räcker det dock inte. För dem är det nödvändigt med en frysbox . Men vilken modell är bäst lämpad? Räcker det med ett kylskåp med integrerat frysfack eller behövs det en hel frys? För konsumenter som vill ha en bra kompromiss kan en kyl- och fryskombikombination vara rätt lösning.
Som namnet antyder är detta en kombination av kylskåp och frys i ett och samma hölje. De två skåpen är placerade ovanpå varandra och har varsin dörr. Beroende på modell finns frysfacket i den nedre eller övre delen.
Kylning och frysning
Med temperaturer mellan +2 och +8 grader Celsius är kylskåpet lämpligt för avfrostning och kortvarig förvaring av mat. Däremot kan konsumenterna förvara sina frysta livsmedel i frysen vid minst -18 grader Celsius på lång sikt.
Cirkulation av köldmedium
Särskilda vätskor, så kallade kylmedel, används för att uppnå de låga temperaturer som krävs för att kyla eller frysa livsmedel. Köldmediet cirkulerar i kylanordningarna genom ett kylkretsystem. Under processen absorberar den värme i en särskild anordning som kallas förångare tills den avdunstar. När det avdunstar drar medlet värme från apparatens och livsmedlets inre tills den önskade kylningsgraden uppnås. Beroende på modell har kylskåp och frys i en kyl- och fryskombikombination en gemensam eller två separata kylkretsar.
I kyl- och frysskåp med två separata kylkretsar kan temperaturerna för kyl- och frysrummen regleras separat; det finns ingen temperaturkoppling mellan de två apparaterna. Detta innebär att användarna kan stänga av ett kallt rum vid behov medan det andra fortsätter att svalna. På samma sätt kan de öka eller minska temperaturen i en del av enheten oberoende av den andra. I kombinationer med endast en kylkrets är däremot temperaturerna i de två skåpen kopplade till varandra.
Kombinationer med två separata kylkretsar har den fördelen att användarna kan använda, avfrosta och rengöra de två apparaterna oberoende av varandra, vilket inte är möjligt med modeller med en gemensam kylkrets och kylskåp med integrerat frysfack.
Utrymmesbesparande och energieffektiv
Frysfacket, som många kylskåp är utrustade med, är vanligtvis mycket litet, medan kyl- och frysskåp erbjuder betydligt mer utrymme för att frysa in mat. Samtidigt är de flesta modeller mycket mer platsbesparande än två enskilda apparater, vilket är särskilt fördelaktigt för konsumenter med mindre kök.
I regel sparar konsumenter som köper en kyl- och fryskombikombination i stället för två enskilda apparater inte bara utrymme utan också pengar. Å ena sidan är kyl- och frysdiskar billigare att köpa än ett kylskåp och en frys.
Å andra sidan är kombinationen också mer energieffektiv, så elkostnaderna är också lägre. Kombinationer av kyl- och frysdiskar med en gemensam kylkrets ger ännu bättre energieffektivitet.
De praktiska kombiaggregaten erbjuder naturligtvis inte bara fördelar. Jämfört med ett kylskåp med integrerat frysfack är de till exempel högre eller bredare beroende på modell och kräver därför mer utrymme. En nackdel jämfört med två enskilda enheter är att en defekt partiell enhet inte enkelt kan bytas ut.
Fördelar
- Lägre anskaffningskostnader än med två enskilda enheter
- Mer utrymmesbesparande än två enskilda enheter
- Mycket energieffektiv
- Kylda och frysta livsmedel på ett och samma ställe
- Mer kapacitet än kylskåp med integrerat frysfack
Nackdelar
- Defekt underenhet som inte kan bytas ut
- Högre eller bredare än ett kylskåp med frysfack, beroende på modell
De viktigaste köpkriterierna: Det här bör du vara uppmärksam på
För att ge konsumenterna vägledning inför deras köpbeslut förklarar vi nedan några av de viktigaste kriterierna som de bör ta hänsyn till när de väljer kyl- och fryskombineringsutrustning.
Den användbara kapaciteten: Hur mycket mat ska det finnas plats för?
Ett av de viktigaste kriterierna vid köp av en kyl- och frysdiskkombination är den användbara kapaciteten. Den anger i liter hur mycket utrymme som finns i apparaten för mat och disk. Om det rör sig om en kyl- och fryskombikombination anges den användbara kapaciteten för kyl- och frysavdelningarna separat. I regel anger tillverkarna först kylskåpets användbara kapacitet och sedan frysens.
Akta dig för förväxling av termer
I motsats till användbar kapacitet, som anger hur mycket mat som faktiskt kan förvaras i kylskåpet eller frysen, avser begreppet kapacitet den totala volymen i apparatens inre.
Den nödvändiga användbara kapaciteten beror på hushållets storlek och de enskilda personernas inköps- och användningsbeteende.
De flesta kommersiellt tillgängliga kyl- och frysskåp är utformadeför hushåll med två till fyra personer . För ett enskilt hushåll med genomsnittliga användningsmönster kan 80-100 liter användbar kapacitet för kylskåpet användas som riktlinje. För varje ytterligare person som bor i hushållet läggs 40-50 liter till. När det gäller frysen är riktmärket för användbar kapacitet 30-50 liter för ett enskilt hushåll. För varje ytterligare person som bor i hushållet kan man räkna med 15-25 liter mer.
Riktvärdena för olika hushållsstorlekar visas i följande tabell. Läsarna bör notera att dessa uppgifter endast är vägledande.
Hushållets storlek | Kylskåp med användbar kapacitet | Användbar kapacitet frys |
Enkel | 80-100 liter | 30-50 liter |
Två personer | 120-150 liter | 45-75 liter |
Tre personer | 160-200 liter | 60-100 liter |
Fyra personer | 200-250 liter | 75-125 liter |
Fem personer | 240-300 liter | 90-150 liter |
Externa mått: Hur mycket utrymme har jag till förfogande?
Naturligtvis är det inte bara viktigt för köpbeslutet hur mycket innehåll som ryms i kyl- och fryskombineringen. Beroende på hur mycket utrymme användaren har till sitt förfogande kan modeller med olika yttermått komma i fråga. Om du har mycket fritt utrymme kan du överväga att köpa en side-by-side- eller French-door kyl- och frysdiskkombination, som är mycket breda. Smalare är däremot fristående enheter och inbyggnadsmodeller, där konsumenter som väljer en fristående kombination är mycket mer flexibla när det gäller de yttre måtten.
De flesta fristående kyl- och frysskåp har en bredd på 50, 55, 60 eller 70 centimeter, men de varierar mycket mer när det gäller storlek och djup. För att ge användarna en grov vägledning om de yttre måtten och den användbara kapaciteten hos kommersiellt tillgängliga kyl- och frysskåp visar vi denna information för några populära modeller:
Modell | Bred | Höjd | Djup | Kylskåp med användbar kapacitet | Användbar kapacitet frys |
Neff KSF 977 A3 | 70 cm | 203 cm | 67 cm | 330 liter | 105 liter |
Bauknecht KGNXL 19 | 70 cm | 195 cm | 76 cm | 302 liter | 148 liter |
Bosch KGN39VI45 | 60 cm | 203 cm | 66 cm | 279 liter | 87 liter |
Liebherr CNel 4813-SM | 60 cm | 201 cm | 65 cm | 243 liter | 95 liter |
Miele KD 28052 ws | 55 cm | 181 cm | 63 cm | 210 liter | 84 liter |
Samsung RB29HER2CSA | 60 cm | 178 cm | 67 cm | 188 liter | 98 liter |
AEG SCB51421LS | 55 cm | 144 cm | 55 cm | 160 liter | 57 liter |
Gorenje RF3111AW | 50 cm | 113 cm | 60 cm | 134 liter | 36 liter |
Energieffektivitetsklass: Hur mycket ström förbrukar enheten?
För att färsk mat ska hålla sig längre behöver den ständigt kylas. Därför måste en kyl- och fryskombianing vara i drift dygnet runt. Elkostnaderna kan därför vara höga om apparaten har en hög energiförbrukning. Det lönar sig alltså att se till att de har hög energieffektivitet när du köper.
I likhet med andra stora elektriska apparater som kylskåp, tvättmaskin eller diskmaskin har kyl- och frysdiskar en energimärkning som bland annat anger energieffektivitetsklassen och apparatens genomsnittliga årliga elförbrukning i kilowattimmar. Detta bör göra det lättare för konsumenterna att jämföra olika modeller.
Regelbunden avfrostning och god fyllning sparar elektricitet
När frysens isnivå ökar minskar dess kylkapacitet. Strömförbrukningen ökar. Om du avfrostar apparaten regelbundet sparar du energi och därmed pengar. Användarna kan också spara energi genom att fylla frysen med så många livsmedel som möjligt. Den frysta maten förvaras kallt. Ju fylligare frysfacket är, desto mindre energi behövs för att upprätthålla den låga temperaturen.
Kyl- och frysskåp klassificeras i energieffektivitetsklasserna A+++ (mest ekonomiska apparater) till D (minst ekonomiska apparater). Enligt EU:s minimikrav får tillverkarna sedan juli 2012 dock endast saluföra nya apparater som uppfyller minst kraven för energieffektivitetsklass A+ . Även om detta innebär att alla tillgängliga modeller är mycket energieffektiva är det ändå värt att titta på energiklassen när man köper en ny apparat. Jämfört med en A+-apparat sparar användare av en A++-modell cirka 25 procent energi. En kyl- och fryskombination i energieffektivitetsklass A+++ förbrukar till och med cirka 50 procent mindre energi än en A+-apparat. I det följande illustrerar vi besparingspotentialen med ett exempel. De tre modellerna har en användbar kapacitet på 204 liter för kylskåpet och 76 liter för frysen. Vi antar ett elpris på 29 cent.
Energieffektivitetsklass | A+ | A++ | A+++ |
Årlig elförbrukning | 270 kWh | 202,5 kWh | 135 kWh |
Elkostnader för 10 år | 783,00 € | 587,25 € | 391,50 € |
Besparingar på 10 år jämfört med A+ | – | 195,75 € | 391,50 € |
Ljudnivån: Hur hög ljudnivå har kyl- och frysskåpet?
Köldmediets pumpning skapar ett visst bakgrundsbrus. Därför finns det ingen kylenhet som arbetar helt tyst, men det finns definitivt skillnader mellan de olika modellerna. Användare som ofta vistas i köket bör vara särskilt uppmärksamma på apparatens driftvolym. Enljudnivå på mindre än 40 decibel rekommenderas på , vilket ungefär motsvarar ett samtal på normal volym. Särskilt tysta enheter har en driftvolym på mindre än 35 decibel, vilket är jämförbart med ljudet från en genomsnittlig rumsfläkt.
Klimatklassen
Klimatklassen för en kyl- och frysdiskkombination anger vid vilka temperaturer apparaten kan eller bör användas. Klassificeringen hänvisar till jordens olika klimatzoner:
- SN (Subnormal): +10 till +32 grader Celsius
- N (Normal): +16 till +32 grader Celsius
- ST (subtropiska områden): +16 till +38 grader Celsius
- T (Tropikerna): +16 till 43 grader Celsius
En kyl- och frysdiskkombination kan också tillhöra flera klimatklasser.
När användaren väljer plats bör han/hon ta hänsyn till kyl- och frysskåpets klimatklass och omgivningstemperaturen. Enheterna fungerarsärskilt energieffektivt i svalare områden eller rum och sparar därmed el. Samtidigt får utomhustemperaturen inte sjunka under den nedre gränsen för enhetens klimatzon, eftersom detta i värsta fall leder till fel. Ett ouppvärmt garage är t.ex. mindre lämpligt som plats för en kyl- och fryskombatillverkning i klimatklass N, eftersom temperaturen där snabbt sjunker under 16 grader Celsius på vintern, vilket i värsta fall kan skada apparaten. På en sådan plats är det bättre att välja en enhet av SN-klass.
Vilka typer av konstruktioner kan man urskilja?
När det gäller utformningen kan kyl- och frysskåp delas in i fyra olika typer, vars särskilda egenskaper samt för- och nackdelar vi kortfattat presenterar nedan.
Fristående kyl- och frysskåp
Den fristående kyl- och fryskombinen, även känd som en golvstående apparat, är en klassiker. Frysen och kylskåpet är placerade ovanpå varandra, med frysdelen längst ner i många modeller och vanligtvis antingen lika stor eller mindre än kyldelen. Fristående modeller ger mer flexibilitet när det gäller valet av plats. Beroende på höjden fungerar kyl- och fryskombinationen som en extra hylla eller förlängd bänkskiva. Marknaden erbjuder ett mycket stort urval av fristående enheter i olika utföranden. Dessutom är installation och byte av golvvärmepannor mycket enkelt och kan göras utan en specialist.
Fördelar
- Flexibilitet i valet av plats
- Stort urval av modeller
- Kan användas som förvaringsutrymme
- Enkelt utbyte
Nackdelar
- Kräver mer utrymme än en inbyggd modell
- Ofta högre än inbyggda enheter
Integrerade kyl- och frysdiskar
Integrerade kyl- och frysskåp, även kallade inbyggda kyl- och frysskåp, passar smidigt in i köket. För detta ändamål är de klädda med matchande golvlister och dörrar. Det krävs dock vanligtvis en specialist för att installera dem. Det är också svårare att byta ut en defekt enhet än en fristående modell. Dessutom är inbyggda apparater vanligtvis något dyrare i inköp än fristående modeller. Å andra sidan är inbyggda kylar och frysar vanligtvis mer utrymmesbesparande och användarna tycker att de är tystare. I princip rekommenderas de för konsumenter med ett mindre kök med en plats för en kyl- och frysdiskkombination.
Fördelar
- Ofta mer utrymmesbesparande än fristående enheter
- Enhetligt utseende i köket
- Ofta tystare än fristående enheter
Nackdelar
- Specialist krävs för installation
- Inte bara utbytbara
- Ofta högre pris
Side-by-side kyl- och frysdiskar
Side-by-side-kombinationen kyl- och frysskåp kallas också för ett amerikanskt kylskåp. Den kännetecknas av att två dörrar är placerade bredvid varandra. Kylskåp och frys ligger därför bredvid varandra och är alltid lika höga, men frysavdelningen är ofta något smalare än kylavdelningen. På grund av sin storlek erbjuder det amerikanska kylskåpet mycket förvaringsutrymme, men kräver samtidigt mycket utrymme. Den är inte lämplig för små kök. Dessutom förbrukar de mer el än mindre inbyggda eller golvstående enheter och är också dyrare i inköp. Billiga varianter börjar på 800 euro, lyxmodeller kostar upp till 4 000 euro. Praktiskt är dock utrustning med två separata kylkretsar, vilket gör att kyl- och frysdelarna är oberoende av varandra. Många side-by-side-modeller är dessutom utrustade med praktiska extrafunktioner som vatten- och iskuberdispenser.
Fördelar
- Gott om utrymme för mat
- Två separata kylkretsar
- Ofta utrustade med extrautrustning
Nackdelar
- Högre energiförbrukning
- Jämförelsevis dyrt
- Kräver mycket utrymme
Kylskåp med franska dörrar
I likhet med det amerikanska kylskåpet har det franska kylskåpet en dubbeldörr. Men bakom ingen av dem finns frysen. Istället finns den under dubbeldörren i kylskåpsdelen i form av en låda. Precis som kyl- och frysdiskar med side-by-side-kombination erbjuder franskdörrsmodeller mycket utrymme för kylning och frysning av mat, men kräver motsvarande mycket utrymme i köket. Kylskåpet har vanligtvis en användbar kapacitet på mellan 350 och 600 liter. När det gäller utrustning med separata kylkretsar och praktiska extrafunktioner liknar den franska dörrversionen det amerikanska kylskåpet. En fördel jämfört med side-by-side-apparater är bredden på fryslådorna, vilket gör det lätt att frysa in stora pizzor, till exempel. De mest kända tillverkarna av side-by-side- och franskdörrsmodeller på den europeiska marknaden är Samsung, Siemens och Bosch.
Fördelar
- Gott om utrymme för mat
- Breda fryslådor
- Två separata kylkretsar
- Ofta utrustade med extrautrustning
Nackdelar
- Högre energiförbrukning
- Jämförelsevis dyrt
- Kräver mycket utrymme
Vilka funktioner erbjuder kyl- och frysskåp?
Särskilt kyl- och frysskåp i det högre prissegmentet är ofta utrustade med olika tilläggsfunktioner som ger ökad bekvämlighet. Bland de vanligaste är följande:
Den automatiska avfrostningen
För att undvika att kyl- och frysskåpets kylkapacitet minskar och energiförbrukningen ökar, är det nödvändigt att stänga av apparaten regelbundet och avfrosta den helt. Modeller med integrerad automatisk avfrostning gör att användaren slipper denna uppgift. De gör redan avfrostningen när det bara har bildats lite is. För att göra detta höjer apparaten tillfälligt den inre temperaturen för att smälta isen. Den samlar upp kondensvattnet på baksidan av enheten och leder det till en behållare där det avdunstar.
Funktionen för frostfriheten
Begreppet no-frost-funktion används ibland synonymt med automatisk avfrostning. I själva verket är det dock två olika funktioner. Medan den automatiska avfrostningen tar hand om avfrostningsprocessen förhindrar no-frost-tekniken att is bildas i apparaten från början. Kyl- och frysskåp med no-frost-teknik har separata kylflänsar som ser till att luftfuktigheten i apparaten minskas så att mindre is bildas. Dessutom distribuerar en fläkt kylluften jämnt i interiören. No-frost-funktionen gör att användaren inte helt slipper avfrostning, eftersom öppning och stängning av dörren alltid orsakar ett utbyte av fukt och värme, vilket gör att is bildas på hyllorna. Avfrostningen är dock mindre frekvent. Helst ska en kyl- och fryskombomat ha både en funktion utan avfrostning och en automatisk avfrostningsfunktion.
Nollgraderszonen i kylskåpet
Den s.k. nollgraderszonen kallas också för fräschhetszon, kylrum eller Vitasafe. I modeller med den här funktionen säkerställer en tredje kylkrets att en temperatur på så lågt som noll grader Celsius och en luftfuktighet på cirka 90 procent råder i ett område av kylskåpet oberoende av resten av inredningen. Detta gör den här zonen särskilt lämplig för förvaring av rått kött, färsk fisk, fjäderfä och grönsaker och håller dem fräscha längre. Användarna bör dock inte förvara känsliga livsmedel som tropiska frukter eller tomater här.
Varningssignaler
Modeller med dörrlarm är mycket praktiska. Med dessa ljuder en varningssignal så snart temperaturen i kylskåpet eller frysen plötsligt stiger. Detta händer när en dörr lämnas öppen under lång tid eller när det finns något annat fel. På så sätt kan användarna reagera omedelbart, åtgärda felet och på så sätt förhindra att maten förstörs. Kyl- och frysskåp som är utrustade med en display visar vanligtvis också varningen i visuell form.
Isbitar och vattendispenser
Särskilt kylskåp med sidobord och franska dörrar i det högre prissegmentet är ofta utrustade med en iskuberdispenser som är integrerad i kylskåpsdörren. Beroende på modell förses iskubermaskinen med vatten antingen via en fast vattenanslutning eller en integrerad vattentank. Den fasta vattenanslutningen är bekvämare, eftersom tanken måste rengöras regelbundet. Användarna bör avsätta minst 1 000 euro för att köpa en kyl- och frysdisk med iskuber och vattendispenser. I gengäld får de gott om utrymme för att kyla och frysa mat och lyxen av kallt vatten och isbitar med en knapptryckning. Användarna bör dock notera att denna funktion förbrukar extra ström.
Den snabba nedkylningen
Konsumenter som regelbundet fyller sin kyl- och frysdisk med stora mängder färsk mat kommer att ha nytta av en blast chiller eller blast freezer-funktion. Dessa funktioner gör det möjligt att öka kyl- och fryskapaciteten i kyl- och frysskåpet under en kortare tid för att snabbare få den nyinköpta maten till önskad förvaringstemperatur. Efter en viss tid återgår enheten automatiskt till normal drift.
Den antibakteriella beläggningen
Kylan i en kyl- och frysdisk hämmar redan tillväxten av mögel och bakterier. Interiören blir ännu mer hygienisk med en speciell antibakteriell beläggning, som vanligtvis består av nanosilverpartiklar med bakteriedödande effekt. En sådan beläggning gör det svårare för bakterier och bakterier att slå sig ner i kylskåpet eller frysen. Men den gör att användarna inte helt slipper rengöra sin kyl- och frysdisk. Du bör dock rengöra ytorna inuti apparaten minst en gång i månaden.
Viktig information och tips om drift, underhåll och skötsel
Frågor uppstår ofta inte bara innan man köper en kyl- och fryskombianing, utan också under driftsättning, underhåll och daglig användning. Vi besvarar några av de viktigaste frågorna i detta avsnitt.
Hur använder jag temperaturzonerna optimalt?
Luftcirkulationen i kylskåpet gör att varm luft stiger uppåt och kall luft sjunker till botten. Detta skapar olika temperaturzoner, som var och en är lämplig för förvaring av andra livsmedel. Om du sorterar din mat på rätt sätt håller den sig fräsch längre.
- Översta kylskåpsfacket: Den varma zonen är bra för färdigrätter, sylt och rökt korv.
- Kylskåpsfacket i mitten: Mejeriprodukter är i goda händer här.
- Lägre kylskåpsfack: Den kallaste zonen är bra för lagring av rått kött och färsk fisk.
- Fack för frukt och grönsaker: Här förvaras känslig frukt och grönsaker väl i lådor.
- Dörrfack: Det finns plats för ägg, såser och drycker i kylskåpsdörren.
Vad måste jag vara uppmärksam på under idrifttagningen?
Med undantag för den inbyggda varianten krävs det vanligtvis ingen specialist för att installera en kyl- och frysdiskkombination. Om konsumenterna följer följande punkter bör driftsättningen gå smidigt:
- Ta bort förpackningen och eventuella transportlås.
- Kontrollera om nätkabelns längd är tillräcklig. Enförlängningskabel bör inte användas under några omständigheter, eftersom den i värsta fall kan bli för varm och brinna upp.
- Om enheten transporteras liggande kan olja flöda från ljuddämparen in i kylkretsen. För att undvika skador på aggregatet bör detstå en stund innan det tas i drift så att oljan kan rinna tillbaka.
Viloperiod före idrifttagning
Tidigare var regeln att kyl- och frysskåp som transporterades liggande skulle vila i 24 timmar i ett stationärt läge innan de togs i bruk för att säkerställa att olja som eventuellt läckt ut kan rinna tillbaka. Under tiden gäller den här perioden endast för äldre, använda enheter. Med moderna kyl- och frysskåp räcker det med en väntetid på 2-12 timmar. Konsumenterna kan läsa den exakta tiden i bruksanvisningen.
- Före användning ska du rengöra insidan med ljummet vatten och ett milt rengöringsmedel.
- Låt sedan dörrarna stå öppna så att fukten kan avdunsta.
- När väntetiden har gått ut ansluter du kyl- och fryskombinen till elnätet.
- Efter 2-4 timmar har apparaten nått sin arbetstemperatur och kan fyllas med mat.
Hur rengör och underhåller jag min kyl- och frysdisk?
I frysen och kylskåpet förvaras produkter som är avsedda att konsumeras. Det är därför mycket viktigt med god hygien i kyl- och frysskåpet.
Ytterligare funktioner som no-frost-teknik och en antibakteriell beläggning gör det lättare för användaren att rengöra och underhålla sin apparat, men de tar inte bort den helt och hållet. Minst en gång i månaden bör användarna kontrollera kylskåpet för att se om det är skadad mat, ta bort det ochrengöraalla ytor i kylskåpet med en fuktig trasa, ljummet vatten och ett milt rengöringsmedel. Helst ska alla fack kunna tas bort och demonteras. Sedan kan du helt enkelt låta diskmaskinen rengöra dem.
Kyl- och frysdiskar i rostfritt stål är särskilt känsliga för fingeravtryck, som främst finns på dörren nära handtaget. Därför måste användarna ofta rengöra dörrarna med en fuktig trasa. För att förhindra fingeravtryck har vissa modeller en speciell yta som förhindrar fingeravtryck.
Hur fungerar avfrostningen korrekt?
Senast när det har bildats ett centimeter tjockt islager i frysen bör användaren avfrosta den. Även kyl- och frysskåp med No-Forst-teknik och automatisk avfrostning kan ibland bilda is. Då måste även dessa modeller tinas upp. Det bästa sättet för användare att göra detta är följande:
- Ta bort alla lådor och fack.
- Förvara den borttagna maten på en sval plats, t.ex. på balkongen på vintern eller i en kylväska.
- Stäng av enheten och koppla bort den från strömförsörjningen.
- Ställ en skål med varmt men inte kokande vatten i frysfacket.
- Alternativt kan du strö lite salt på de isiga platserna och låta dem ligga i 30 minuter.
- Placera en trasa eller en lämplig behållare för att samla upp kondensvattnet i botten av frysen.
- Stäng dörren.
- Efter att ha väntat 30-60 minuter kan du ta bort eventuella isrester med en gummiskrapa. Använd inte vassa föremål.
- Slutligen torkar du av interiören med lite sköljvatten och låter den torka.
Det är bäst att även rensa kylskåpet
Även om kyl- och fryskombineringen har två separata kylkretsar är det lämpligt att även rensa och stänga av kylskåpet under avfrostningen av frysdelen. Annars kommer den att svalna och förbruka mer el. Konsumenterna kan passa på att rengöra kylskåpet.