Smörgåsjärn köpråd: Så väljer du rätt produkt

  • De viktigaste fakta i korthet
  • En smörgåsmakare pressar ihop två brödskivor, rostar dem och förseglar dem på sidorna så att fyllningen inte läcker ut.
  • Utbytbara värmeplattor omvandlar apparaten till ett våffeljärn eller en paninigrill.
  • Vissa modeller har extrafunktioner som en justerbar bryntemperatur, en höjdjusterbar slutare eller en automatisk avstängningsfunktion.
  • Värmeplattorna är lätta att rengöra, ofta bara med en fuktig trasa, men de kan också blötläggas och ibland läggas i diskmaskinen.

Hur fungerar en smörgåsbrödrost?

En smörgås är det perfekta mellanmålet mellan måltiderna. Om det måste gå fort kan det mjuka brödet toppas som du vill och uppfylla alla individuella önskemål. Om du ändå vill att den ska vara varm och krispig kan du använda smörgåsbrödrosten, som förvandlar en smörgås till ett populärt festsnack på bara några minuter.

Den elektriska apparaten pressar ihop två över varandra liggande rostbrödsskivor och förseglar dem i kanterna. På så sätt fastnar beläggningen mellan rutorna. Varmt plåtarna värms upp och rostar brödetnågra minuter och värmer även innehållet. Smörgåsarna är vanligen diagonalt åtskilda och har därmed en triangelform. Eftersom brödet är förseglat runtomkring faller ingredienserna inte ut – förutsatt att du inte har överdrivit med mängden pålägg. Sandwichmaskinen stängs vanligtvis med en klickmekanism och signalerar till användaren via en indikatorlampa när måltiden är klar.

Även om apparaterna egentligen är avsedda för konventionell smörgåsbrödsrostning kan du också prova vitt bröd eller andra mjuka brödtyper. Se dock till att skivorna passar in i formen. Om du vill försäkra dig om att kanten är väl försluten kan du använda dig av större skivor rostat bröd (amerikansk smörgås). Många smörgåsbrödrostar kan inte försegla små skivor utan springor. Du får dock ett praktiskt alternativ till den klassiska smörgåsen. Eftersom toppingen inte kan glida ut är den rostade smörgåsen perfekt som fingermat.

Särskilda varianter av smörgåsbrödrostare

Om du kommer att tänka på ett våffeljärn när du ser hur en smörgåsbrödrost fungerar har du inte fel. Eftersom principen är densamma som för de uppvärmda plattorna är det vettigt att kombinera dessa funktioner. Det finns faktiskt några speciella former som kan göra mer än att bara göra smörgåsar. En vanlig variant som kan fås till överkomliga priser är en 3-i-1-enhet. Värmeplattorna för smörgåsar kan tas bort och ersättas med andra plattor. Detta har bland annat den fördelen att de är lätta att rengöra. Den vanligaste versionen är den med en värmeplatta för våfflor och en liten grillplatta. När du förvandlar en smörgåsmakare till ett våffeljärn blir den goda smaken söt.

Grillplattan som tredje alternativ är bra för fisk och kött, grillad ost eller paninis. Vissa tillverkare erbjuder en rad olika tillägg till sina modeller som ger dem en otrolig mängd funktioner. Här kan du beställa värmeplattor med olika former. Förutom smörgåsar och våfflor med olika mönster kan du också göra munkar, pannkakor, empanadas och mycket mer. För familjer eller festförberedelser är den fyrdubbla smörgåsbrödrosten en praktisk lösning. Som namnet antyder ger de extra stora värmeplattorna plats för fyra smörgåsar samtidigt.

Har du provat det? Söta smörgåsar

De som inte har utbytbara värmeplattor och inte kan omvandla sin brödrost till ett våffeljärn eller en munktillverkare har fortfarande ett sätt att skapa söta snacks med apparaten. I stället för ost eller skinka kan du använda ingredienser som nötnougatkräm, jordnötssmör eller kanel och socker som fyllning – och du har en söt frukost eller ett litet mellanmål till kaffet.

Vilka funktioner ska smörgåsmakaren ha?

Du kan justera graden av brynning med hjälp av styrkanivåerna på brödrosten. Extra krispiga eller lätt uppvärmda – båda är möjliga utan problem. Ett höj- och sänkbart lock underlättar också. Detta gör apparaten till en blandning av en smörgåsbrödrost och en kontaktgrill. På så sätt kan du lägga på brödskivorna rikligt utan att behöva oroa dig för att locket inte längre ska stänga ordentligt. Förresten kan en sandwichmaskin av den här typen också användas för att värma hamburgare. Större modeller med grillfunktion har ofta ett skydd mot spill som fångar upp fett som rinner ut. Vissa har en automatisk avstängning så att smörgåsformarna inte värms upp ytterligare eller till och med överhettas när mellanmålet är klart.

Eftersom en smörgåsbrödrost blir mycket varm under drift bör handtaget vara värmeisolerat. Först då kan du öppna apparaten när som helst utan risk för brännskador när matlagningen är klar. Nästan alla modeller, från billiga produkter till avancerade brödrostar, har dock denna säkerhetsfunktion. Slutligen måste man ta hänsyn till mått och vikt. Vissa apparater är mycket kraftfulla och kräver mycket utrymme på kökshyllan eller i skåpet. Vanliga smörgåsmakare väger cirka 1,0-2,5 kg, större och multifunktionella upp till cirka 4,0 kg. Beroende på modell finns det möjlighet till stående förvaring, vilket är något mer utrymmesbesparande.

En snackglädje på tre minuter

De flesta smörgåsmakare har en effekt på 800-1 200 watt, vilket är absolut tillräckligt för att uppnå optimala resultat. Vissa använder mindre kraft, men det ger en längre gräddningstid.

Du kan vanligtvis rosta en smörgås på tre till fem minuter. Det är praktiskt att brödrosten inte behöver förvärmas, utan kan användas direkt så snart den är ansluten till strömkällan. Om apparaten inte stänger av radiatorerna automatiskt när smörgåsen är klar, måste du vara uppmärksam på när kontrollampan är tänd. Ofta är det en utsökt doft och ett försiktigt gnissel som förvarnar den kommande godiset.

Priserna för denna typ av smörgåsbrödrost täcker ett brett spektrum. För så lite som 10 euro kan du få en billig enhet. Men om du vill njuta av smörgåsar regelbundet är det värt att lägga ut lite mer pengar. För 30-50 euro kan du redan hitta 3-i-1-enheter eller modeller från välkända tillverkare. Priserna ligger långt över 100 euro. Men du kan också få multifunktionella apparater som mer påminner om minigrillar, bland annat med förinstallerade program och utbytbara värmeplattor.

Varifrån kommer namnet ”sandwich”?

Smörgåsen i sin nuvarande form går troligen tillbaka till den brittiske greven John Montagu. Han styrde grevskapet Sandwich på Englands sydvästkust, vilket gav snackiset dess nuvarande namn. Montagu fick sin mat, helst nötkött, serverad mellan två rostade brödskivor. På så sätt kunde han äta och arbeta samtidigt utan att behöva använda bestick och utan att hans fingrar blev feta.

Alternativ till smörgåsbrödrost

Om du vill att ditt rostade bröd ska vara rostat och krispigt har du några alternativ. Men smörgåsbrödrosten har en sak som är bättre än alla andra: Den förseglar brödet i kanterna och förvandlar på så sätt smörgåsen till ett fylligt, praktiskt mellanmål – ett oslagbart argument för att vara med på resan i många fall.

Sandwich-tänger

Det finns plats för två brödskivor med pålägg i en smörgåstång. De kan hängas i brödrosten, som måste vara tillräckligt bred eller lång. Om du inte har köpt de två komponenterna tillsammans ska du se till att tången är kompatibel med din brödrost. Den bör också ha ett läckageskydd så att den smälta osten inte kan flyga ut och brännas i värsta fall. Med den här apparaten kan du också rosta andra bakverk, t.ex. panini eller bagels.

Salamander grill

Detta är en liten grill som värmer en maträtt med hög värme uppifrån. Den är mer avsedd för gratänger och grytor, men kan också värma upp eller hålla andra rätter varma på kort tid. När det gäller bröd måste du vara försiktig så att det inte blir för torrt. De kan bokstavligen se hur osten smälter. Eftersom den här apparaten främst används i professionella kök kostar den också mycket.

Mikrovågsugnsgrill

Vissa mikrovågsugnar har en extra grillfunktion. I speciella formar, till exempel MICO sandwich toasterfrån Morphy Richards , kan smörgåsbrödet tillagas i mikrovågsugnen precis som i en vanlig smörgåsmakare. Det faktum att den här pannan är stängd på sidorna innebär att inget kan läcka och att den är lätt att rengöra efter användning. Det här tillbehöret kan också användas för att baka rostat bröd eller croissanter.

Kontaktgrill

Grillplattor på över- och undersidan ser till att brödet gräddas tills det är fint och krispigt. Eftersom utrymmet mellan dem är justerbart kan både tjockare rostat bröd och hamburgare tillagas. Kontaktgrillen kan generera temperaturer på upp till 300 grader och till och med baka flera bröd samtidigt tack vare sin större yta. Det finns några hybridformer mellan en klassisk smörgåsmakare och en kontaktgrill som har utbytbara plattor och där locket är höj- och sänkbart.

Rengöring av värmeplattorna

De flesta apparater har värmeelement med en non-stick-beläggning så att inget fastnar när du tar ut smörgåsarna. Men även om ost eller såser har spillts kan du enkelt rengöra värmeplattorna. Låt det svalna en stund och ta bort eventuella rester med en hushållsduk eller fuktig trasa. Vänta dock inte för länge, eftersom ost i synnerhet torkar snabbt. Helst kan du ta bort plattorna var för sig så att du kan blötlägga dem. Med multifunktionsenheter ges detta alternativ automatiskt. Vanligtvis räcker det med varmt vatten och lite mildt diskmedel för att få värmeplattorna helt rena igen.

Vissa modeller kan till och med köras i diskmaskin. Det enda du bör undvika är järnsvampar och skura kräm. Annars kan beläggningen skadas. Var särskiltuppmärksam på hygienen i köket i allmänhet och på alla apparater som används där. Om fett- eller oljerester inte avlägsnas ordentligt kan obehagliga lukter uppstå.

Två varianter av beläggningen utmärker sig: Teflon och keramik. Den förstnämnda är välkänd från hushållets stekpannor. Beläggningen är mycket känslig för repor. Därför bör du aldrig använda en gaffel eller kniv för att ta bort matrester. Besticken kan lätt lämna fula märken på beläggningen. Keramiska beläggningar är av något högre kvalitet och mer robusta, men de är inte heller helt immuna mot repor. Det är bäst att använda en spatel eller en skopa för att lösa smörgåsarna utan problem. Du är på den säkra sidan med träredskap, eftersom plast eller gummi kan smälta på de fortfarande varma värmeplattorna.