Dehydrator köpråd: Så väljer du rätt produkt
- De viktigaste fakta i korthet
- Automatiska dehydratorer tar ut vätskan ur maten för att bevara den.
- Dehydratorer kan användas för frukt, grönsaker, kött, svamp och örter, samt för bröd, kex, kex och till och med hela måltider.
- Du kan välja mellan en dehydrator med ett lådsystem och modeller med ett inskjutningssystem.
- En temperaturinställning i intervallet 35-70 °C (95-160 °F) möjliggör optimal torkning av alla livsmedel.
Aromatisk, hälsosam och långvarig
Nya dieter, trender som ”snacks-to-go” och intresset för att leva mer hållbart ger gamla matlagningsmetoder nytt liv. En av dem är att torka mat för att få den att hålla längre. Torkade frukt- och grönsakschips har hittat in i butiker och hem, torkat kött ses som en lättillgänglig proteinkälla i sportkretsar och kreativa recept på bröd, kex och kompletta måltider berikar raw food-anhängarnas tallrikar.
Med en automatisk dehydrator kan du själv torka frukt, grönsaker och kött eller prova en mängd olika recept. Dina egna skapelser är oftast nyttigare och billigare än produkter från snabbköpet, som ofta innehåller ingredienser som socker, aromer och konserveringsmedel.
Vad är en dehydrator?
Automatiska torkskåp är avsedda för att försiktigt torka mat. Genom att vattnet avlägsnas från vattnet berövas mikroorganismerna sin grogrund, vilket förlänger livsmedlets hållbarhet. Dessutom kan frukter och grönsaker få sötma och arom.
Dehydratorerna fungerar med hjälp av integrerade värmeelement som värmer inredningen till en viss temperatur. Uppvärmd luft strömmar runt den torkade maten som placeras jämnt på flera hyllor eller ställningar. Detta gör att livsmedlet avger fukt till den omgivande luften snabbare än vid rumstemperatur. De flesta automatiska torkare använder också ett temperaturintervall, så att torkningstemperaturen varierar kontinuerligt med några grader. Detta innebär att luften absorberar mer fukt och att mindre vatten kondenserar på innerväggarna.
Vissa professionella dehydratorer värmer maten med hjälp av infraröda strålar, medan temperaturen i den omgivande luften förblir oförändrad. Eftersom de infraröda strålarna tränger direkt in i maten torkar den särskilt jämnt.
Fördelar med dehydratorer
En dehydrator kan användas för att konservera många olika typer av livsmedel. Torkningen sker skonsamt vid låga temperaturer, vilket bevarar viktiga vitaminer och näringsämnen. Till skillnad från torkade produkter från snabbköpet vet du exakt var din torkade mat kommer ifrån och vad den innehåller. Dehydratorer är ett bra komplement till konservering och konservering om du har odlat mycket i din trädgård. Eftersom rått kött också kan torkas kan du enkelt göra smakliga snacks till ditt husdjur.
Även om det går att dehydrera i ugnen och helt enkelt i rumstempererad luft, är dehydratorerna mycket effektivare. De förbrukar mindre el än en ugn och kan hålla den önskade temperaturen under hela tiden så att maten torkar jämnt. Ugnarna har svårt att hålla låga temperaturer, vilket kan leda till ojämn torkning. Om du vill använda ugnen för torkning skulle det dessutom innebära att du inte kan använda den till något annat. Detta är ett problem eftersom det till exempel tar upp till 18 timmar för jordgubbar att torka. Jämfört med lufttorkning är torktiden i en dehydrator mycket kortare och maten är inte känslig för kontaminering.
Eftersom avfuktare är ganska energieffektiva är det mycket billigare att avhydra färska livsmedel än att köpa industriellt framställda torkade varor.
En apparat, många möjligheter
Att torka frukt, grönsaker, örter, svamp samt kött och fisk är en av de äldsta konserveringsmetoderna. Typiska torkade frukter är aprikoser, äpplen, dadlar, bananer, fikon och plommon. Exotiska frukter som mango och ananas samt bär lämpar sig också utmärkt för torkning. Tomater, svamp och grönsaker som lök och paprika är också populära. Torkade örter är ett utmärkt sätt att förhöja tillagade rätter eller sallader. Du kan krydda eller marinera kött och fisk innan dehydrering för att förstärka smaken.
Om du vill förbereda hälsosamma mellanmål för jobbet eller på språng hittar du ett brett utbud av recept på nätet, till exempel för müslibars, fruktskivor, grönsakschips eller kex. De som använder raw food-köket använder dehydratorer för att tillreda livsmedel som bröd, kakor, chips och kex vid temperaturer under 43 °C (110 °F). De särskilt låga temperaturerna under torkningen garanterar råvarukvalitet, vilket innebär att alla näringsämnen, vitaminer och mineraler – även känsliga – bevaras.

Du kan dehydratisera hela måltider – curries, puréer, såser eller soppor – med en dehydrator och ta med dig pulvret på camping eller vandring. Så fort du tillsätter varmt vatten får du en god måltid igen.
Det är också möjligt att låta degen jäsa och förbereda yoghurt. Dehydratorer är också användbara verktyg för att fermentera mat.
Dehydrering har sina begränsningar
I princip kan de flesta livsmedel som innehåller vatten torkas. Det finns dock vissa undantag där torkning inte är möjlig eller endast med stor ansträngning. Ägg och mjölk finns kommersiellt tillgängliga i pulverform, men den industriella produktionsprocessen är så komplicerad att inga hushållsapparater kan hantera den.
Andra livsmedel som inte lämpar sig för torkning i en dehydrator är livsmedel med hög fetthalt. Till exempel kan endast ostar med låg fetthalt torkas eller, i kombination med andra livsmedel, ostar med hög fetthalt. Livsmedlet som innehåller ost har dock bara en hållbarhet på cirka två veckor. Korv, fett kött och fisk får inte torkas, inte heller avokado som innehåller 15 % fett.
Björnbär lämpar sig endast i begränsad utsträckning för konservering i torkskåp, eftersom torkningsprocessen tar flera dagar i stället för timmar. Fruktläder är dock möjligt med de purerade bären utan problem.
Två olika system
När du letar efter rätt dehydrator hittar du oftast två olika modeller: stapelbar och brickanordning. Den största skillnaden ligger i hur den varma luften når maten som ska torkas.

Automatiska dehydratorer med en staplingsdesign
Dehydratorer med en stapelbar konstruktion består av en bas med ett värmeelement och flera hyllor som är staplade ovanpå varandra. Den varma luften strömmar från botten till toppen och fördelas jämnt med hjälp av en fläkt. Du kan lägga till eller ta bort hyllor efter behov. Temperaturen i de övre lagren är dock lägre än i de nedre, vilket är anledningen till att lagren måste bytas ut under torkningsprocessen. När den öppnas kan all varm luft och därmed värmeenergi flyta ut.

Automatiska dehydratorer med ett bricksystem
En dehydrator med ett system med brickor eller galler ser ut som en liten ugn med plats för flera torkbrickor. Värmeelementet är placerat på baksidan, vilket gör att den varma luften når alla nivåer jämnt. Det är därför inte nödvändigt att byta brickor med varandra för att få bästa möjliga resultat. Om du torkar flera typer av livsmedel samtidigt kan du enkelt ta bort de som har kortare torktid utan att förlora för mycket värmeenergi.
Vad du ska tänka på när du köper
För att en dehydrator ska kunna bevara maten väl måste den hålla en konstant temperatur och fördela värmen jämnt för att effektivt avlägsna fukt. Alla apparater med en bricka eller ett staplingsystem uppfyller den här uppgiften, men alla är inte lika framgångsrika. Läs vidare för att få en översikt över vad du ska tänka på så att du kan hitta en modell som passar bäst för dina behov.
Mått och kapacitet
De idealiska dimensionerna och kapaciteten hos en dehydrator beror på dina behov. Ju fler nivåer eller hyllor, desto större blir torkskåpet. Om du bara ibland vill tillaga små mängder örter, frukt eller grönsaker behöver du inte en stor modell. Om du bara är nybörjare är det en bra idé att välja en billig version med ett staplingsystem – det innebär att du kan utöka den om du behöver mer utrymme.

Om du vill tillaga större mängder och olika livsmedel eller rätter bör du välja en modell med lådsystem och en torkyta på minst 1 m². Denna storlek är särskilt lämplig för större familjehushåll. Produkter från trädgården kan också bearbetas effektivare i en stor apparat. De största modellerna med mer än 10 m² torkyta är avsedda för torkning under skördesäsongen om du har odlat mycket grönsaker, eller för kommersiellt bruk, men mindre för privata hushåll.
Temperatur
Dehydratorerna har vanligtvis ett temperaturintervall på 50-70 °C (120-160 °F), men en lägsta temperatur på 35 °C (95 °F) är inte ovanligt. Vissa modeller klarar till och med 30 °C (85 °F). Vid temperaturer under 43 °C (110 °F) kan man tillreda råa maträtter av livsmedelskvalitet och göra yoghurt. Vid 30 °C (85 °F) kan du låta surdegen jäsa eller förbereda färskost och ostmassa.
Ju fler saker du vill lägga i din dehydrator, desto större bör temperaturintervallet vara. Helst ska maskinen ha en fullt justerbar temperaturkontroll. Om du hittar en modell med stegvis reglering, se till att den åtminstone har en låg temperatur på cirka 35 °C (95 °F) och en hög temperatur på cirka 70 °C (160 °F). Örter, till exempel, torkar bättre vid temperaturer under 40 °C (100 °F), medan fisk kräver högre temperaturer.
Effektförbrukning
Utöver inköpspriset tillkommer elkostnaderna för varje torkningsprocess. De flesta dehydratorer har en effekt på mellan 250 och 1 000 watt. Med hjälp av denna effekt är det lätt att beräkna kostnaderna per torkningsprocess. Multiplicera drifttiden i timmar med apparatens effekt och elpriset per kilowattimme och dividera resultatet med tusen.
Om en apparat till exempel har en effekt på 1 000 watt och är i drift i tio timmar, förbrukar den tio kilowattimmar el. Med ett elpris på 16 cent per kilowattimme ger detta en total kostnad på 1,60 dollar för kontinuerlig drift. Vid en effekt på 500 watt skulle den totala kostnaden vara 80 cent och vid 250 watt endast 40 cent.
Den faktiska energiförbrukningen för en dehydrator beror på temperaturen. Wattsiffrorna är maximala värden och beskriver endast vad apparaten förbrukar vid den högsta temperaturinställningen.
Eftersom du förmodligen inte kommer att använda din dehydrator varje dag är driftskostnaderna för en dehydrator låga jämfört med att dehydrera i ugnen eller köpa torkade produkter. Dessutom är det mycket få apparater som har en effekt på 1 000 watt; genomsnittet inom den professionella sektorn är snarare 500-750 watt.

Material
Dehydratorer är vanligtvis tillverkade av plast och rostfritt stål. I billigare modeller är huset och hyllorna tillverkade av plast. Professionella maskiner har ofta ett plasthölje och hyllor av rostfritt stål. Dehydratorer med hölje och hyllor i rostfritt stål är relativt sällsynta. De har dock den längsta livslängden och är lätta att rengöra.
Men även torkskåp av plast eller med plastinnehåll kan vara av hög kvalitet. Viktigast är att den plast som används inte innehåller mjukgöraren bisfenol A, eller BPA.
Praktisk funktion: en timer
Det tar inte bara flera timmar att torka mat, utan varje enskilt livsmedel har också sin egen torktid. Med en timer kan du ställa in tiden så att du inte behöver övervaka torken med jämna mellanrum. Om timern är utrustad med en automatisk avstängning kommer dehydratorerna automatiskt att stoppa processen efter den inställda torkperioden. Eftersom du inte behöver vara närvarande kan du också dehydrera över natten eller under arbetstid.
Hur mycket kostar en automatisk torkare?
Priset på en automatisk dehydrator beror främst på design, kapacitet och tillbehör. Du kan hitta apparater på instegsnivå med ett staplingsystem och en effekt på cirka 250 watt för under 40 dollar. Modeller med en inskjutbar bricka börjar vanligtvis på omkring 100 dollar. I denna prisklass är hyllorna ofta tillverkade av plast. Professionella torkare med en torkningsyta på mer än 1 m² kostar flera hundra dollar. De största torkskåpen med en yta på mer än 10 m² kostar ofta mer än 1 000 dollar.
Användbara tillbehör
De flesta torkskåp har ställen med torkgaller. På dessa kan man tillaga ett stort antal olika maträtter. Om gallren skadas eller om du vill göra plats för fler livsmedel som ska torkas är det värt att köpa extra galler.
För fina, mycket fuktiga eller nästan flytande livsmedel, t.ex. fruktpuré för fruktläder, kan maskorna på standardgaller vara för öppna. För att bearbeta dessa typer av livsmedel behöver du en torkfolie. Du kan placera dessa på gallret för att förhindra att maten glider igenom. Efter torkning kan den färdiga maten lätt tas bort från folien. Du kanske också vill använda folie när du torkar fina örter för att förhindra att de samlas i botten av torkskåpet. Det är också lätt att separera klibbig frukt som ananas från dessa folier.
Många modeller levereras med en smulbricka. Här samlas smulor, fett och marinad som faller ner. Efter torkning kan facket avlägsnas och rengöras. Om din dehydrator inte levereras med en smulbricka är det en bra idé att köpa en.

Tips för att använda en dehydrator
Dehydratorerna kan användas för att tillreda enskilda ingredienser samt kreativa snacks och hela måltider. Det finns några viktiga saker som du måste veta för att lyckas när du börjar med att dehydrera mat.
Frukt och grönsaker som du vill torka ska helst vara färska. Eventuella blåmärken eller fläckar bör avlägsnas och mat som är möglig eller angripen av skadedjur bör avlägsnas. När du har rengjort maten tar du bort stenar och frön, om de finns, och skär maten i lika stora bitar eller skivor. Se till att skivorna inte är för tunna, eftersom volymen minskar under torkningsprocessen.
Placera maten sida vid sida på torkgallren och se till att de inte överlappar varandra. Den uppvärmda luften måste nå alla ställen så att maten torkar jämnt. Du kan sedan ställa in temperaturen och – om det finns en timer – tiden på torkskåpet. Dessa beror på vilken mat eller vilka rätter som ska torkas.
Välja rätt temperatur
Eftersom varje livsmedel har olika egenskaper och krav under beredningen är det inte möjligt att fastställa en allmänt tillämplig torkningstemperatur eller torktid. Om du förbereder råa livsmedel ska temperaturen vara lägre än 43 °C (109 °F). Annars beror inställningen av temperaturkontrollen främst på vilken typ av livsmedel som ska torkas, dess vattenhalt och det önskade resultatet.
Olika livsmedel kräver olika torkningstemperaturer. Medan äpplen till exempel torkar bra vid en temperatur på 50 °C (120 °F) behöver du temperaturer på upp till 70 °C (160 °F) för apelsiner. Jordgubbar däremot förlorar sin sötma om de blir över 50 °C (120 °F). Vid torkning av frukt och grönsaker gäller följande tumregel: ju högre temperatur, desto kortare torktid och desto större förlust av näringsämnen.
Örter och blommor är mycket känsliga, så torka dem inte i temperaturer över 40 °C (100 °F). De flesta fiskar och kött kan däremot torkas vid högre temperaturer. I vissa recept för köttfärs är uppvärmning vid 45 °C (110 °F) nödvändig.

I bruksanvisningen till torkskåp finns ofta en tabell med rekommenderade torkningstemperaturer och torktider. För recept på bröd, kex eller kakor bör du hålla dig till de angivna temperaturerna när du dehydrerar.
Varför är det bra att dehydrera råvaror av hög kvalitet?
Dehydrering av raw food är en viktig förberedelsemetod inom raw food-dieter, men ger även fördelar för icke-raw food-utövare. Varm luft som är varmare än 43 °C (109,4 °F) förstör eller reducerar värmekänsliga näringsämnen och vitaminer. Det handlar bland annat om vitamin B och C. I stället för färska frukter och grönsaker kan du snabbt och enkelt tillgodose dina näringsbehov genom att använda råkokta och torkade produkter i stället för färska frukter och grönsaker. Dessutom påminner sötman hos rå torkad frukt mer om den färska versionen än om den torkade frukten som torkats vid högre temperaturer.
Rätt förvaring
När du har konserverat din mat på ett skonsamt sätt är det viktigt att förvara den på rätt sätt. Detta beror på att den kan fortsätta att förstöras på grund av det kvarvarande vatteninnehållet. Syftet är att hålla fukt borta från den torkade maten. Därför är torra rum med konstant temperatur lämpliga för lagring. En rekommenderad plats är till exempel skafferiet eller källaren. De tenderar att vara torra, svala och mörka. Köket är däremot olämpligt eftersom det uppstår mycket värme och fukt vid matlagning. Det är bara klokt att förvara små portioner som du räknar med att konsumera inom några dagar i köket.
För att förvara torkad mat behöver du lufttäta behållare, t.ex. burkar. Plåtburkar är olämpliga eftersom de är luftgenomsläppliga och de sura livsmedlen reagerar med dem. Om du använder papperspåsar eller bomullssäckar är din torkade mat känslig för malar på torkad frukt. Detta är en liten insekt som lägger sina larver i torkad mat.
Det är en bra idé att regelbundet kontrollera om dina förvarade livsmedel innehåller mögel eller skadedjur. För att få en bättre överblick kan du märka ett klistermärke med namnet och lagringsdatumet och fästa det på respektive behållare.

Hur rengör jag en dehydrator?
Dehydratorer kan enkelt rengöras med vatten och ett milt rengöringsmedel. Hyllorna och höljet ska rengöras separat. Om hyllorna är diskmaskinssäkra kan du också torka dem kortvarigt och sedan ställa dem i diskmaskinen. Du bör också ta bort smultråden och rengöra eventuella matrester. För att rengöra höljet ska du först koppla bort torken från strömförsörjningen. Ge den tid att svalna. Därefter kan du torka av utsidan med en fuktig trasa och lite rengöringsmedel. Se till att ingen fukt kommer in i torkskåpet och orsakar en kortslutning. När höljet och torkplattorna är torra kan du sätta ihop torkmaskinen igen. Det är lämpligt att förvara dehydratorerna på ett torrt och mörkt ställe och täcka dem om du bara använder dem ibland.
Bild 1: © Jekh / stock.adobe.com | Bilder 2-3: © FinalCheck | Bild 4: © Mateusz / stock.adobe.com | Bild 5: © Kristina Blokhin / stock.adobe.com | Bild 6: © Viktor Kochetkov / stock.adobe.com | Bild 7: © FotoHelin / stock.adobe.com | Bild 8: © Aleksandr Simonov / stock.adobe.com