Yoghurtmaskin köpråd: Så väljer du rätt produkt

  • Vad du behöver veta
  • Med en egen yoghurtmaskin kan du göra yoghurt hemma och slipper köpa den färdig i snabbköpet.
  • Du bestämmer själv vilka ingredienser du lägger i, så du kan göra vilken sorts yoghurt du vill.
  • Det finns elektriska och icke-elektriska yoghurtmaskiner, men de elektriska är vanligare.
  • De viktigaste faktorerna att tänka på innan du köper en yoghurtmaskin är: antal och storlek på behållare, antal olika funktioner och hur mycket yoghurt du kan producera.

Yoghurttillverkare – hemlagat smakar bara bättre

De flesta människor köper sin favorityoghurt i snabbköpet helt enkelt för att de tror att det inte finns något alternativ. Men nu finns det en! De som väljer att använda en yoghurtmaskin har två viktiga fördelar: de sparar pengar och har kontroll över sina ingredienser. Det är allmänt känt att det inte är billigt att köpa färdiga produkter från snabbköpet. Den viktigaste anledningen till att man går över till att göra yoghurt hemma är dock att man återfår kontrollen över tillverkningsprocessen. Det är inte alla som är medvetna om vad som ingår i en köpt yoghurt, antingen för att de inte förstår termerna som används på näringsvärdesdeklarationen eller för att de helt enkelt inte har tillräckligt med tid. Det här problemet kan du kringgå med en yoghurtmaskin, som hjälper dig att skapa yoghurt exakt enligt dina kulinariska och kostmässiga önskemål.

Yoghurt: vad är det & hur tillverkas det?

Yoghurt är en av de mest populära livsmedelsprodukterna i världen. Ett av skälen till detta är dess mångsidighet. På morgonen ger yoghurt dig energi. Vid lunchtid kan den lätt ätas var som helst på resande fot. På kvällen är det en perfekt efterrätt. Yoghurt kan helt enkelt avnjutas när och var som helst. Den andra saken att veta om yoghurt är att den är ett perfekt komplement till många olika typer av toppings – från frukt och müsli till choklad.

greek_yogurt_in_glass
Att göra yoghurt är enklare än du tror.

Den process genom vilken yoghurt tillverkas kallas jäsning. Som en del av jäsningsprocessen används vissa mjölksyrabakterier, eller ”yoghurtkulturer”, för att förändra mjölkens konsistens. Det som kan verka konstigt vid första anblicken är i själva verket en urgammal teknik där mjölkproteiner stannar för att skapa naturlig yoghurt.

Vad är en yoghurtmaskin?

Yoghurtmaskiner är ett enkelt sätt att göra yoghurt hemma. Yoghurt tillverkas av bara några få enkla ingredienser, vilket gör det snabbt och enkelt att tillverka den. Det betyder dock inte att du inte kan vara kreativ med den. Med en yoghurtmaskin har du full kontroll över sötman i din yoghurt. Du kan till och med välja att inte använda socker alls! Vegansk yoghurt och laktosfria varianter är också möjliga. Att göra yoghurt hemma minskar också plastavfallet och är ett billigt alternativ till produkter från snabbköpet. Så länge temperaturen hålls korrekt är yoghurtkvaliteten mycket jämn.

Med dessa fördelar med hemlagad yoghurt i åtanke bör man också notera att yoghurtmaskiner kostar el, tar upp plats i köket och att yoghurten bara kan lagras under en kort tid. Dessutom kan det ta flera timmar att göra yoghurt hemma.

Fördelar
  • Kontroll över ingredienserna
  • Yoghurt kan göras efter din smak
  • Lätt att använda
  • Värde för pengarna
  • Mindre plastavfall
  • Kvalitet lika bra som för färdiga produkter
Nackdelar
  • Energiintensivt
  • Kräver utrymme i köket
  • Blir snabbt dålig

Hur fungerar en yoghurtmaskin?

Alla yoghurtmaskiner har samma funktion, nämligen att göra yoghurt, men alla modeller är inte likadana. Det finns två huvudtyper av yoghurtmaskiner, båda med sina särskilda styrkor och svagheter.

Hur tillverkas en yoghurtmaskin?

Även om många yoghurttillverkare använder el är det inte alltid så. För dem som vill undvika att ha ännu en elkrävande apparat i köket finns det också ett antal modeller som fungerar helt enkelt med hjälp av varmvatten. Det näst viktigaste är antalet glasbehållare. Vissa modeller är utrustade med flera små behållare, medan andra bara har en stor behållare. Om du väljer en modell med flera små behållare blir det å ena sidan lättare att städa. Med små behållare kan du å andra sidan göra yoghurt i portioner som lätt kan förvaras i kylskåpet, vilket gör att du inte behöver portionera yoghurten i ytterligare behållare.

Vissa elektriska yoghurtmaskiner kan också tillverka andra produkter, som gräddost, ostmassa eller ost. Elektriska yoghurtmaskiner är i allmänhet lättare att använda tack vare den automatiska temperaturkontrollen och möjligheten att stänga av automatiskt. De sladdlösa modellerna kan tas upp och användas nästan var som helst. Sådana modeller är ofta bra för att tillverka stora mängder. De erbjuder också alternativ för uppvärmning och kylning.

maker_on_bright_background
Antalet behållare är ett viktigt inköpskriterium.

De elektriska modellerna har följande fördelar:

  • Lätt att använda.
  • Automatisk temperaturkontroll
  • Kan användas för att tillverka andra typer av livsmedel
  • De har vanligtvis en rad användbara funktioner

Å andra sidan, icke-elektriska modeller:

  • Kan användas var som helst
  • Lämplig för tillverkning av stora mängder
  • Kan användas för att hålla andra livsmedel varma
  • Kan hålla drycker svala

Hur använder jag en yoghurtmaskin?

Den process genom vilken mjölksocker omvandlas till mjölksyra kallas jäsning. Mjölken förtjockas långsamt tills den blir till yoghurt. För att kontrollera denna process så mycket som möjligt rekommenderas en yoghurtmaskin som använder sig av uppvärmningsmetoden. Detta kräver stor noggrannhet, eftersom mjölkens temperatur måste ligga på 42 °C och under inga omständigheter får överstiga 45 °C. Själva framställningen av yoghurt är enkel. Mät upp mjölken och yoghurtkulturen i rätt mängd och häll in blandningen i maskinen. I det här läget behöver en elektrisk modell bara slås på. För icke-elektriska modeller måste dock några fler steg tas. Dessa modeller består i allmänhet av två huvudbehållare, varav den yttre måste fyllas med varmt vatten.

Gör yoghurt med protein

Proteinintag är viktigt för idrottare, särskilt för dem som tränar styrketräning. Genom att tillsätta extra vasslepulver till mjölken kan man öka proteinmängden i yoghurt.

Vad du ska se upp för

Det finns flera viktiga kriterier att ta hänsyn till när du köper en yoghurtmaskin. De första sakerna du bör titta på är antalet och storleken på behållarna samt de material som används i tillverkningsprocessen. Det är också värt att ta hänsyn till specialfunktioner som timer eller automatisk avstängning. De som vill köpa en elektrisk modell bör också kontrollera wattmängden innan de köper den för att se till att det inte blir några oönskade överraskningar på elräkningen. En annan viktig aspekt för familjerna är hur mycket yoghurt man kan göra på en gång. Om du har begränsat utrymme i köket är det också lämpligt att hålla ett öga på modellens storlek. Vikten kan också vara en viktig faktor om du planerar att använda din yoghurtmaskin på olika platser.

Behållare av glas

Modellerna har antingen en stor eller flera mindre glasbehållare. Produkten påverkas inte av behållarens storlek, utan är snarare en fråga om bekvämlighet för användaren. Om du har mycket utrymme i kylskåpet kan du kyla ner yoghurten direkt. Om ditt utrymme är mer begränsat kan du behöva överföra din yoghurt till mindre behållare. Portionsförpackningar är färdiga att äta och lätta att transportera – men även här kan det finnas skillnader i storlek. De som gillar att laga mat i omgångar bör välja en större behållare. De små behållarna är ungefär 150 ml stora och finns i uppsättningar om 6 eller 8 stycken. De som gillar att äta sin yoghurt när de är på språng bör se till att behållarna har lock som går att fästa.

Alternativa behållare

En trasig behållare behöver inte betyda att du omedelbart måste köpa nya behållare. Tomma glasburkar för marmelad och sylt är perfekta som alternativ – förutsatt att de passar i yoghurtmaskinen.

Material

De flesta tillverkare av yoghurtmaskiner tillverkar sina produkter av rostfritt stål eller plast. Plastmodeller tenderar att vara billigare medan metall och rostfritt stål är dyrare. Den viktigaste faktorn när man överväger vilket material man ska välja är om ett visst material är livsmedelssäkert. Materialet får inte lämna någon smak eller lukt efter sig och får inte innebära några hälsorisker. Nackdelen med glas jämfört med stora plastbehållare är att det kan gå sönder.

Prestanda

Detta gäller endast för elektriska yoghurtmaskiner. Även om energiförbrukningen kan öka om utrustningen står på under lång tid, anses yoghurtmaskiner i allmänhet inte vara särskilt energikrävande. Deras energiförbrukning varierar mellan 10 och 40 watt. De som vill undvika att ha ytterligare en elektrisk apparat i köket bör välja en handdriven yoghurtmaskin som fungerar med varmt vatten. Produktutbudet för manuell utrustning är dock jämförelsevis litet jämfört med det för elektriska apparater.

Mängd yoghurt

För singlar eller par räcker det oftast med en modell som kan göra cirka 500 ml yoghurt åt gången. Dessa enheter innehåller vanligtvis cirka tre portionsbehållare och är tillräckligt små för att lätt kunna förvaras. De flesta yoghurtmaskiner är dock byggda för att göra tillräckligt med yoghurt för att mätta en hel familj. Med dessa modeller kan du räkna med att göra mellan 1,0 och 1,5 liter yoghurt. Om du behöver ännu mer finns det maskiner som kan producera 2,5 liter på en gång.

milk_being_poured_into_maker
Innan du köper den bör du tänka på hur mycket yoghurt du vill göra.

Extra funktioner

Extra funktioner gör det ännu enklare att använda en yoghurtmaskin. En timer är ett bra exempel på detta. Den kan användas för att kontrollera beredningstiden för att skapa olika texturer av yoghurt. Samtidigt förhindrar en automatisk avstängning att yoghurten mognar för mycket. Även med automatisk avstängning bör du se till att ta ut och kyla yoghurten så snart den är klar. De som tror att de får valuta för pengarna genom dessa extrafunktioner bör välja en elektrisk yoghurtmaskin.

Kontrollera konsistensen & smak

Ska yoghurten vara mild eller lite syrlig? Vilken konsistens föredrar du – rinnig eller hård? Längden på mognaden påverkar också smaken. Att göra yoghurt hemma handlar om att hitta det som passar dina önskemål bäst.

Mått & vikt

Yoghurtmaskiner är antingen runda eller fyrkantiga. Dimensionerna varierar mycket beroende på hur mycket yoghurt de kan tillverka och hur många behållare de rymmer. Oftast är dock dimensionerna kopplade till kapaciteten. Modeller som endast kan producera små mängder är naturligtvis mindre. En normal elektrisk modell som innehåller åtta portionsbehållare med en total kapacitet på 1,5 liter är cirka 35x20x15 cm stor. Produktens vikt varierar beroende på produktens storlek, från cirka 600 g till över 3 kg.

Tips för användning, förvaring och rengöring

Även om det är mycket enkelt att använda en yoghurtmaskin bör du vara uppmärksam på några viktiga saker. Vilken yoghurtkultur och vilken typ av mjölk är bäst att använda? Måste alla yoghurtmaskiner rengöras för hand? Vad hjälper yoghurten att hålla sig fräsch så länge som möjligt?

Yoghurtkultur

Yoghurtenzymer är ett annat namn för yoghurtkultur och är det bästa du kan använda för att få igång en yoghurt. Ett alternativ är grekisk naturyoghurt, som innehåller ungefär lika mycket fett som kulturer. Det är viktigt att den grekiska yoghurt du använder inte innehåller några tillsatser och att den inte har genomgått någon uppvärmning. Detta beror på att mjölken genom upphettning förlorar sina mjölksyrabakterier. Yoghurt som du har gjort själv kan också användas som startkultur. Hur ofta du gör detta beror på hur mycket du vill göra.

different_ingredients_next_to_maker
Yoghurt med frukt är en hälsosam och god efterrätt!

Val av mjölk

Yoghurtmaskiner kan arbeta med både fullfett och lågfettmjölk, vilket gör dem perfekta för dem som ser till sitt kaloriintag. Det spelar inte ens någon roll om mjölken är färsk eller hållbar. Det föreslås dock att mjölken kokas till 95 °C innan den används i en yoghurtmaskin. Detta säkerställer att alla bakterier har dödats.

Som ett veganskt alternativ kan yoghurt också göras med alternativ som sojamjölk, mandelmjölk och havremjölk. Laktosintoleranta rekommenderas naturligtvis att göra yoghurt med sådana alternativ. Mjölksorter med högre fetthalt bidrar till ett krämigare resultat.

Användning av olika bakterier

En gång i tiden trodde man att D-laktat i fermenterade mejeriprodukter kunde vara skadligt. Detta har förändrats, men fortfarande varnar läkare för överkonsumtion för barn under 12 år. Personer som har genomgått en operation i nedre delen av tarmen bör också undvika livsmedel som innehåller D-laktat eftersom de kan vara svåra att bryta ner. L-laktat produceras naturligt av kroppen för att dra till sig syre.

Rengöring

Huruvida en yoghurtmaskin är diskmaskinsanpassad varierar från modell till modell. Elektriska yoghurtmaskiner, liksom deras elektriska delar, får inte diskas i diskmaskin och får inte heller tvättas för hand. Behållare och portionsskålar är vanligtvis lätta att diska i diskmaskinen.

Lagring

När mognadsprocessen är avslutad ska yoghurten förvaras i kylskåpet. Eftersom det är en naturlig produkt utan tillsatser kan den vanligtvis förvaras i ungefär en vecka. Eftersom yoghurt är en mjölkprodukt kan lukten hjälpa dig att se om den har blivit förvanskad. Om du är osäker bör du göra ett smaktest för att se om det smakar surt.


Bild 1: © tashka2000 / stock.adobe.com | Bild 2: © M.studio / stock.adobe.com | Bild 3: © Africa Studio / stock.adobe.com | Bild 4: © Africa Studio / stock.adobe.com