Glasvattenkokare köpråd: Så väljer du rätt produkt
- De viktigaste fakta i korthet
- Glaskokare har en tilltalande estetik som vanligtvis förstärks av LED-belysning.
- Glas är helt fritt från föroreningar och smaklöst, men inte lika robust som rostfritt stål eller plast.
- Behållarens utsida kan bli mycket varm och bör inte vidröras omedelbart efter kokande vatten.
- Vanligt för glasvattenkokare är en fyllnadskapacitet på 1,7 liter och en effekt på cirka 2 200 watt.
Snyggt och hygieniskt på samma gång
En vattenkokare är en del av den grundläggande utrustningen i ett modernt kök. Även utanför köket, t.ex. i ett hotellrum eller en bostadsrätt, finns det ofta en vattenkokare. Allt den behöver för att kunna användas är ett eluttag. Vattenkokare är inte bara flexibla i användningen, utan de värmer också vatten snabbare och mer energieffektivt än en el- eller gaskokare. Ett av de viktigaste kännetecknen för vattenkokare är höljets material. Plast, rostfritt stål och glas används. Det bör noteras att även om en glaskokare till största delen är gjord av glas, är delar som handtaget eller basen fortfarande gjorda av rostfritt stål och plast.
Glaskokare kännetecknas av sitt attraktiva utseende . Genom glaset kan du se hur vattnet långsamt kokar och vid behov avbryta kokningen innan vattnet börjar koka. LED-belysningen, som ofta är närvarande, ger en futuristisk estetik. Till skillnad från plast, som ofta innehåller det skadliga ämnet BPA (bisfenol A), är glas helt ofarligt för hälsan. Till skillnad från rostfritt stål är materialet också smaklöst. Rengöring av en glaskittel är vanligtvis också problemfri. Den genomskinliga ytan gör dessutom att kalkavlagringar och andra föroreningar syns direkt i ögat, så att du alltid vet om vattenkokaren behöver rengöras. Många användare ser dock detta som en nackdel, eftersom fingeravtryck och kalkavlagringar försämrar enhetens eleganta estetik.
När det gäller robusthet kommer dock glaskokare inte i närheten av kokare i rostfritt stål eller plast. Även om borosilikatglaset som används för detta ändamål är mycket temperaturbeständigt går det ändå sönder efter en stöt eller ett fall . Höljet på en sådan spis värms också upp under användningen. När du hanterar apparaten bör du se till att du håller den i handtaget, som vanligtvis är omslutet av plast för att hålla den sval. Med dubbelväggiga glaskokare är risken för brännskador mindre, men de värms också upp. Eftersom glaskokare är tunga i sig själva och vikten av innehållet tillkommer kan du behöva båda händerna för att hälla ut en behållare som är helt fylld med vatten. Detta påverkar hanteringen.
Fördelar
- Chic look
- Vanligtvis BPA-fri
- Smaklös
- Lätt att rengöra
Nackdelar
- Bräcklig
- Värmekonduktivt
- Tungt
Byggandet av en vattenpanna av glas
Glaskokare är oftast sladdlösa. Det betyder inte att de är batteri- eller ackumulatordrivna, utan att vattenbehållaren inte har någon kabel. Den finns i stället vid basen. Behållaren kan lätt tas bort och flyttas fritt.
Vattentank
Vattenbehållaren är huvuddelen av vattenkokare. När det gäller glaskokare består den till stor del av glas och är därför genomskinlig. Delvis är den belagd med rostfritt stål eller plast. En vattennivåindikator ger information om hur mycket vatten som fylls. Många glaskokare är också utrustade med LED-belysning, som vanligtvis får apparaten att lysa blått när den används. Du kan helt enkelt rengöra utsidan med en trasa, men behållarens insida måste avkalkas regelbundet.
Täckningen
Locket på en vattenbehållare av glas är, till skillnad från behållarens hölje, tillverkat av plast eller rostfritt stål. Liksom ett grytlock ser det till att så lite värme och ånga som möjligt kommer ut under tillagningen. Den öppnas vanligen med en knapp eller spak, som antingen sitter på själva locket eller på handtaget. Lockets användbarhet har en stark inverkan på hanteringen av glasvattenpannan, eftersom det används varje gång den fylls.
Handtag
Handtaget är också en del av vattenbehållaren och är vanligtvis täckt med plast för att förhindra brännskador. Ett ergonomiskt handtag garanterar bekväm hantering. I regel sitter påkopplingsknappen på handtaget. Locket öppnas också ofta med handtaget. Extrafunktioner som temperaturindikator och temperaturkontroll är också vanligtvis integrerade i handtaget. Det ska finnas tillräckligt med utrymme mellan handtaget och behållarens glaskropp så att dina fingrar inte kommer i kontakt med den senare.
Filter
Tidigare var filtret ett tillval, men numera har nästan alla modeller ett filter. Den monteras antingen på locket eller på insidan av behållaren och fångar upp små kalkpartiklar under hällningen. När filtret har samlat en viss mängd kalk kan det tas bort och rengöras. Den ersätter dock inte vanlig avkalkning. Så småningom kommer insidan ändå att förkalkas, vilket kan skada apparaten på lång sikt.
Värmeslinga
Värmeslingan eller värmeelementet värmer upp vattnet. Detta är en metallisk anordning på den nedre, inre delen av behållaren som värms upp kraftigt och överför värmen direkt till vattnet. Antingen är den öppen i behållaren eller så är den täckt. En öppen spiral förkalkas snabbt och måste rengöras oftare. Dessutom är den inte särskilt attraktiv och förblir dold i de flesta glaskokare, som trots allt är genomskinliga.
Bas
Basen är den bas på vilken vattentanken placeras för strömförsörjning. Den är antingen rund eller oval och tillverkad av plast och metall. Basen är ansluten till nätkabeln. Vissa modeller har också en sladdupprullare för platsbesparande förvaring och sugkoppar för halksäkerhet. Ofta är även en display och kontroller integrerade i basen, om de inte finns på handtaget.
Vad kännetecknar en bra glaskokare?
Det finns också stora skillnader mellan glaskokare. Funktioner som extra funktioner eller hantering varierar från modell till modell och har också en stor inverkan på inköpspriset.
Effekt
Vattenkokare kan ha en effekt på mellan 500 och 3 000 watt. Glaskokare har dock vanligtvis en effekt på 1800-2200 watt. En vattenkokare i glas med en effekt på 2 200 watt behöver cirka 3 minuter för att koka 1 liter vatten. En hög effekt går vanligtvis hand i hand med en kortare tillagningstid, men också en högre ljudnivå.
Fyllningsmängd
Behållarna rymmer mellan 0,5 och 2,0 liter. De flesta glaskokare kan dock fyllas med högst 1,7 liter. För ett enskilt hushåll räcker det med 0,5-1,0 liter. För två personer och uppåt rekommenderas dock 1,5 liter eller mer.
Effektförbrukning
Vattenkokare är effektivare än spisar och mikrovågsugnar när det gäller att värma vatten. Detta beror på att energin överförs direkt till vattnet genom värmeslingan. Ju högre effekt en vattenkokare har, desto kortare är koktiden. En kort tillagningstid gör att mindre värme släpps ut i miljön, vilket i sin tur leder till lägre elförbrukning. Även om det låter motsägelsefullt förbrukar en vattenkokare med högre effekt mindre el.
Säkerhet
Tre funktioner garanterar glasvattenpannans säkerhet: överhettningsskydd, torrkörningsskydd och automatisk avstängning. I princip säkerställer alla tre funktionerna att enheten inte överhettas. Detta kan skada elektroniken och leda till en kortslutning. Funktionerna förväxlas ofta med varandra, men de är inte identiska.
Torrkörningsskyddet säkerställer att apparaten inte oavsiktligt sätts på när den är tom eller när värmeelementet inte är helt nedsänkt i vatten. På så sätt förhindrar den överhettning eller till och med kortslutning.
Ett överhettningsskydd stänger av apparaten om den värms upp för mycket, oavsett om det finns vatten eller inte.
Den automatiska avstängningsfunktionen säkerställer att apparaten stängs av när vattnet har nått kokande temperatur. Det är numera standard och borde finnas i alla vattenkokare, eftersom funktionen inte bara förhindrar överhettning utan också sparar tid och el genom att vattnet inte kokar längre än nödvändigt.
Ett värmeisolerande handtag ökar dessutom säkerheten genom att minska risken för brännskador. Glaskokaren måste också garantera ett visst motstånd mot att tippa. Detta görs vanligtvis med hjälp av sugkoppar på den nedre delen av basen.
Ytterligare funktioner
De som är beredda att lägga lite mer pengar kan också förvänta sig användbara tilläggsfunktioner. En av dem är temperaturindikatorn: En display på basen eller vattenbehållaren visar vattnets temperatur under tillagningsprocessen. Om du inte vill låta vattnet koka helt kan du stänga av glasvattenkokaren så snart den önskade temperaturen har uppnåtts.
Det är ännu enklare med en temperaturinställning. På modeller med denna funktion kan du ange den temperatur som vattnet ska värmas till. För grönt te, till exempel, får vattnet inte koka helt och hållet. Kokningstemperaturen är också för hög för en varmvattenflaska och för beredning av barnmat. Vanligtvis är en inställning mellan 40 och 100 grader Celsius möjlig.
Om du inte har mycket tid på morgonen och måste göra många saker samtidigt är en funktion för att hålla värmen mycket användbar. Det håller vattnet varmt när du till exempel duschar. Den här funktionen är också mycket praktisk på kontoret, eftersom alla kollegor inte behöver koka sitt eget vatten, utan vattnet håller sig varmt för nästa kollega.
Teälskare bör leta efter en integrerad tesil. I kombination med en temperaturinställning och en varmhållningsfunktion är den idealisk för att göra te. Om du ofta saknar det karakteristiska klickljudet från den automatiska avstängningsfunktionen kan du leta efter en apparat med en signalton. Det låter så snart tillagningsprocessen är klar.
Hantering av
En trevlig hantering bör inte underskattas när det gäller vattenkokare. De används ju oftast flera gånger om dagen och bör därför inte orsaka irritation varje gång. Glaskokare med rund bottenär särskilt praktiska. Detta gör det möjligt för användarna att rotera behållaren 360 grader när de vill. Den behöver alltså inte tas på med en viss blinkning.
Locket får inte heller vara en kittel som är en katastrof. Bulkiga lock som fastnar eller inte öppnas tillräckligt brett gör det svårt att fylla på. Locket ska öppnas åtminstone så långt att det står lodrätt i förhållande till behållaren.
Sist men inte minst bör du vara uppmärksam på vikten. Glaskokare väger ofta några gram mer, vanligtvis mellan 1,0 och 1,5 kg. När den är fylld väger den cirka tre kilo. Detta gör det svårt för svagare användare, t.ex. äldre personer eller personer med fysiska funktionshinder, att lyfta den. Den som vill ha en särskilt lätt vattenkokare bör välja en modell i plast.
Uppvärmning
Huset i en vattenkokare av glas värms upp mycket kraftigt. Oförsiktig hantering kan till och med leda till brännskador. Barn bör därför inte använda glaskokaren utan uppsikt. Alla modeller värms dock inte lika mycket upp. Vattenbehållare som endast består av ett tunt glasskikt blir varmast. Det finns dock ofta dubbelväggiga glaskokare, vars utsida är betydligt svalare. Modeller med en innervägg av glas och en yttervägg av plast värms upp minst. Plast är en dålig värmeledare.
Design
Om du inte vill förvara din vattenkokare i skåpet varje gång bör du inte underskatta en attraktiv design. Du är i goda händer med glasvattenpannor i detta avseende. De flesta modeller har LED-belysning, som vanligtvis lyser blått när du lagar mat. Men även utan belysning är glaskokare visuellt tilltalande. Många användare gillar att se på när vattnet kokar.
Skötselinstruktioner
Som namnet antyder är glaskokare avsedda enbart för att koka vatten. Du får inte värma andra vätskor med den, annars kan vattenkokaren skadas. Du kan torka av glaspannans utsida med en fuktig trasa och lite glasrengöringsmedel om det behövs.
Interiören behöver en omfattande rengöring. Detta beror på att kalk byggs upp där under användningen. En del av det fångas upp av filtret när det hälls ut, men regelbunden rengöring är ändå viktigt. Kalk samlas särskilt snabbt på en öppen värmeslinga. I glaskärl är detta dock oftast täckt.
Vid avkalkning blandas rengöringsmedlet med vatten och kokas upp. Om du inte vill använda kemikalier är det möjligt att rengöra med naturliga medel:
- Tillsätt en skvätt vinäger eller citronsyra i vattenkokaren tillsammans med vatten.
- Koka upp blandningen.
- Häll ut dem så snart kokningen är klar och fyll på vattenkokaren med nytt vatten.
- Koka upp vattnet igen. Upprepa processen tills lukten av ättika eller syra inte längre är märkbar.