Högpresterande mixer köpråd: Så väljer du rätt produkt

  • De viktigaste fakta i korthet
  • En högpresterande mixer är i princip en stativmixer med en effekt på minst 1 000 watt.
  • Den är lämplig för beredning av smoothies, soppor, dressingar, puréer och glass.
  • Den kraftfulla motorn klarar av nästan alla livsmedel. Ljudnivån är dock hög.
  • Beroende på modell används antingen vassa blad eller trubbiga slagknivar för att hugga.
  • Den högpresterande mixern ska rengöras noggrant efter varje användning.

En stativblandare med stil

Blandare är standardutrustning i ett komplett kök. De är mångsidiga: Bland annat kan smoothies, proteinshakes och dressingar tillagas i den. De vanligaste är stativblandare och stavmixer. De två varianterna är vanligtvis billiga och tar liten plats, men kan hantera de flesta ingredienser.

Men konventionella mixers kan inte göra allt. För vissa hårdare livsmedel saknar de motorstyrka. Om du verkligen vill mixa allting behöver du en högpresterande mixer. Det är sant att högpresterande mixers liknar stativblandare till utseendet. Medan stativblandare inte överstiger 1 000 watt börjar kraften i högpresterande blandare först vid denna effekt. Den höga motoreffekten leder också till ett högre varvtal. Även nötter, is och fiberrika grönsaker finhackas till en homogen massa. Därför används maskinerna främst inom restaurangbranschen, där det är viktigt med variation av ingredienser och snabbhet.

Högpresterande blenders är trots allt mycket snabbare än stativblandare eller handblandare och har flera program. Å andra sidan tar de ofta mer plats, är tyngre och kostar betydligt mer. Du hittar knappast en högkvalitativ modell för mindre än 300 euro.

Fördelar

  • Hög motoreffekt
  • Särskilt fint, homogent resultat
  • Lämplig för fler livsmedel än konventionella blenders
  • Fler program
  • Mycket snabb bearbetning

Nackdelar

  • Dyrt
  • Tungt
  • Ofta skrymmande

Strukturen för en högpresterande mixer

När det gäller designen kan man nästan inte skilja högpresterande mixers från stativblandare. I regel har de förstnämnda dock flera reglage eller kan justeras mer exakt än mixers med endast en på-och-av-knapp eller ett vridreglage. Dessutom levereras högpresterande mixers ofta med en pistill eller tamper som gör det möjligt för användaren att röra om i innehållet medan han eller hon mixar. Den grundläggande utrustningen i sådana blandare omfattar följande

  • en glas- eller plastbehållare med ett handtag,
  • en kniv i rostfritt stål,
  • ett lock, eventuellt med en öppning för pistillen, och
  • basen eller stativet, som innehåller motor, reglage och nätkabel.

Detta är vad en högpresterande mixer blandar

Det finns knappast något som en högpresterande mixer inte kan mixa. När enkla mixers misslyckas virvlar den runt med sina blad i några sekunder och innehållet blir till en pulpa massa. Den används därför alltid när en mängd olika livsmedel ska finhackas.

Drycker

Oavsett om det är en vitamin-, antioxidant- och fiberrik smoothie för en näringsrik frukost eller en proteinshake för muskeluppbyggnad, kan du med en högpresterande mixer hacka vilken frukt eller grönsak som helst på nolltid. Om det finns tillräckligt med vätska, till exempel i form av vatten eller mjölk, blir det en dryck. För hälsosamma fruktdrycker är apparaterna ännu bättre lämpade än juicemaskiner, eftersom fibrerna också hamnar i din dryck tillsammans med saften.

Soppor och mos

Högpresterande blenders är idealiska för purering. Stavmixern kan också hantera den kokta potatisen för en potatissoppa. De hårda, fiberrika rotfrukterna, som också hör hemma i en sådan soppa, är dock inte så lätta att bearbeta. Morötter och purjolök är dock ingen utmaning för en högpresterande mixer. Det är inte bara soppa som kan pureras i en sådan mixer: Hummus eller mandelmassa är också bara en knapptryckning bort.

Såser och dressingar

Oavsett om det bara är ägg och olja för en majonnäs eller andra ingredienser blir allting en homogen massa i den högpresterande mixern. Den hackar också fina örter till dressingen utan att lämna större bitar kvar. Detsamma gäller grönsaker som lök och vitlök. Pinjenötter och riven ost för en läcker pesto hackas lika snabbt. De enda begränsningarna för fantasifulla dressingar och såser är din fantasi och tillgången på ingredienser.

Glass

Även för en uppfriskande fruktglass finns det inget som står i vägen. Slutligen kan högpresterande blenders krossa is. Allt du behöver är frysta frukter och lite mjölk. Lägg frukten i mixern och hacka den. Om den inte är tillräckligt söt kan du tillsätta lite sötningsmedel. När frukten har hackats i små bitar kan du hälla i mjölken och fortsätta mixa tills du får önskad konsistens.

Prestanda är viktigt

Gränsen mellan en stativblandare och en högpresterande mixer är något suddig. Många drar dock dessa med en styrka på 1 000. Vanligtvis når effekten upp till cirka 2 000 watt, vissa modeller når till och med upp till 2 500 watt. Den starkare motoreffekten gör det möjligt för dessa blenders att bearbeta flera ingredienser snabbare och finare.

Hastighet

Hastigheten beror på motoreffekten. Det är sant att effekt i watt och varv per minut inte är beroende av varandra i ett och samma förhållande. Hastigheten ökar dock vanligtvis med wattantalet. Det senare är vanligtvis mellan 20 000 och 30 000 varv per minut. Prestanda vinnare kan till och med nå 40 000 varv per minut. För din säkerhet är det fördelaktigt om mixern har sugkoppar så att den inte glider trots den höga hastigheten.

Arnold Schwarzeneggers proteinshake

Kroppsbyggarikonen Arnold Schwarzenegger svär på sitt recept för proteinshake: ett glas mandelmjölk, en skott körsbärsjuice, en banan och lite proteinpulver. Nu saknas bara den hemliga ingrediensen, ett helt rått ägg med skal. En mixer av god kvalitet ska se till att skalet krossas helt och hållet så att inga skalbitar blir kvar. Enligt Arnie kan man beroende på humöret också tillsätta en skott snaps. Skål!

Effektförbrukning

Ju fler watt, desto högre energiförbrukning. Apparaternas prestanda återspeglas på motsvarande sätt i elräkningen. Strömförbrukningen beror dock också på hur du använder enheten. Du behöver t.ex. inte alltid ställa in den på full hastighet när det räcker med färre varv. Dessutom är livslängden avgörande för elräkningen. Högpresterande blenders hackar ju ingredienserna mycket snabbare än vanliga stativblandare.

Volym

Högpresterande blenders är mycket högljudda. Ljudnivån kan variera beroende på hastighet och innehåll. Att hacka nötter med 30 000 varv är till exempel högre än att hacka frukt med 20 000 varv. Det kommer i alla fall att vara högljutt. De flesta mixers har en volym på mellan 80 och 90 decibel. Detta motsvarar ungefär ljudet från en gräsklippare.

Andra inköpskriterier

Även om prestanda är den viktigaste faktorn för sådana blandare spelar även aspekter som säkerhet och bekvämlighet, programvariation, användning och material en roll.

Komfort och användbarhet

Högpresterande blenders är vanligtvis större och tyngre än enkla stativblenders. Detta behöver dock inte nödvändigtvis vara en nackdel. De tar visserligen mer plats på köksbänken, men med ökad storlek ökar också kapaciteten: Vanligtvis är det mellan 1,5 och 2,5 liter. Då kan du till exempel blanda smoothies till fler än en eller två personer. Vikten – vanligtvis mellan 4 och 10 kg – gör transporten något svårare. Samtidigt ger den stabilitet vid mycket höga hastigheter.

Behållarens form har stor betydelse för blandningsresultatet. Vanligtvis är högpresterande blandare antingen fyrkantiga eller cylindriska. Bladen i mixern skapar en virvel när de roteras snabbt. I mixerns hörn bromsas vridmomentet av innehållet lite så att ingredienserna faller tillbaka ner i bladen och bearbetas jämnt. Av samma skäl är vissa cylindriska behållare försedda med skåror. För cylindriska behållare utan fördjupningar bör en pistill finnas med för att underlätta omrörningen.

Det är också viktigt att enheten tillåter vissa inställningar. Detta kräver å ena sidan olika program och å andra sidan omfattande kontrollelement. Strängt taget måste det vara möjligt att justera effekten. Vissa funktioner som smoothie, krossad is och pulsfunktioner är särskilt populära. För att ställa in programmen behöver du ett användargränssnitt. Knappar, vridreglage eller en pekskärm uppfyller detta syfte. Det räcker inte med en knapp för att sätta på och stänga av, som på vissa enkla stativblandare.

Kniv: skarp eller trubbig?

Blenderns blad är vanligtvis tillverkat av rostfritt stål och sitter i behållarens nedre del. Motorn driver den så att den roterar mycket snabbt. Kniven kan bli varm om den används kontinuerligt under mycket lång tid. Det finns två olika typer av blad som en mixer kan utrustas med: vassa tvärblad och trubbiga slagblad.

Skarpa korsade blad

Skarpa korsade blad skapar en virvel så att alla ingredienser bearbetas jämnt. Det finns vanligtvis fyra till åtta sådana blad som pekar åt alla håll. De vassa knivarna skär innehållet särskilt fintäven vid ett lägre antal varv. Det finns dock en viss skaderisk med dem, till exempel när du sträcker dig in för att skrapa ut de sista resterna från behållarens botten. Dessutom kan knivarna bli slöa efter långvarig användning.

Fördelar

  • Enhetlig bearbetning tack vare virvlande effekt
  • Effektiv även vid lägre hastighet
  • Mycket bra resultat

Nackdelar

  • Risk för skada vid borttagning
  • Slitage möjligt
Trubbig flugskärare

Stumma visparblad ser vanligtvis ut som propellrar, men ändarna pekar uppåt för att skapa virvelns effekt. Dessa knivar har inga vassa blad. Även om de inte strimlar lika fint som skarpa blad kan du tack vare motorkraften pulverisera även hårt innehåll utan att behöva skära upp det. För att kunna använda den effektivt krävs en något högre hastighet än för modeller med skarpa blad. Många användare rapporterar om en något intensivare smakmed sådana knivar. Förmodligen frigörs mer aromer under pulveriseringen än under styckningen. När enheten är avstängd kan du dessutom nå in med fingrarna utan att riskera att skada dig. När enheten är igång är dock slagbladen lika farliga som knivar.

Fördelar

  • Enhetlig bearbetning tack vare virvlande effekt
  • Effektiv pulverisering av innehållet
  • Ingen risk för skada
  • Intensivare smak
  • Inget slitage

Nackdelar

  • Högre hastighet krävs
  • Inte lika fint resultat som med skarpa blad

Behållarens material

Behållarna i högpresterande mixers är tillverkade av antingen glas eller plast. Glas är särskilt lätt att rengöra, fritt från skadliga ämnen och smaklöst. Materialet är dock mycket tyngre än plast. Den största nackdelen är att glaset kan splittras i mycket hög hastighet, vilket inte bara gör apparaten obrukbar utan också innebär en risk för skador. Därför föredrar de flesta tillverkare plast, särskilt högkvalitativ, robust och BPA-fri (bisfenol A) titanplast.

Rengöringstips

Alla delar av mixern som kommer i kontakt med livsmedel ska rengöras efter varje användning . Annars bildas snabbt bakterier och mögel. Beroende på modell finns det olika alternativ för detta. Det är viktigt att låta komponenterna torka efter varje rengöring innan du sätter ihop och förvarar mixern.

Det enklaste sättet är att låta den kraftfulla mixern sköta rengöringen. Fyll behållaren ungefär till hälften med vatten, tillsätt lite tvättmedel och sätt igång mixern i cirka 15 sekunder. Skölj sedan behållaren flera gånger tills inget skum längre syns.

Om mixern kan tas isär kan du rengöra komponenterna i diskmaskinen. Detta omfattar behållaren, kniven, locket och vid behov även stötpinnen. För att säkerställa att komponenterna tål diskmaskin, se tillverkarens anvisningar. Alternativt kan du rengöra varje del för hand.

Sist men inte minst kan rester som är svåra att lösa upp avlägsnas med bakpulver eller bakpulver. Fyll behållaren med vatten tills kniven är helt täckt. Tillsätt lite bakpulver eller bikarbonat och låt det ligga i blöt i några timmar. Skölj behållaren med vatten efteråt.

Du kan torka av andra ytor, t.ex. stativet, med en fuktig trasa vid behov. Håll aldrig de elektroniska komponenterna under vatten.