Riskokare köpråd: Så väljer du rätt produkt
- De viktigaste fakta i korthet
- Riskokare är elektriska apparater som kan användas för att tillaga ris med exakt precision.
- De enkla modellerna har en funktion för tillagning av ris och en för att hålla riset varmt. Persiska riskokare är specialiserade på tadhig risskorpor.
- Digitala riskokare kan tillaga ris på flera olika sätt och har ytterligare matlagningsfunktioner som ångkokning eller bakning av kakor.
- Kapaciteten anges i liter eller rismuggar. En liter räcker till fem personer, medan en kopp räcker till en hungrig person.
- Medan funktionen för att hålla riset varmt håller det redo att ätas i flera timmar efter tillagningstidens slut, kan du med hjälp av en timer tillaga det vid en senare tidpunkt.
Perfekt ris med en knapptryckning
Vare sig det är på morgonen efter att ha gått upp eller på kvällen efter en hård arbetsdag: Ris är en oumbärlig del av den asiatiska kosten. Ofta finns det dock knappt någon tid att koka ris. Tillverkaren Toshiba erbjöd en lösning med den första elektriska riskokaren. Sedan dess har produkten utvecklats stadigt: Den moderna riskokaren från Japan eller Sydkorea är mer funktionell än någonsin. Det gör det möjligt för användaren attlämnaapparaten obevakad under hela matlagningsprocessen. Riset kokar försiktigt och exakt.
Intresset för riskokare ökar också i Europa. De hjälper trots allt arbetande människor att få varmt och optimalt kokat ris på kvällen. Inget blir överkokt eller bränt, vilket ibland händer när man lagar mat i en gryta.
Tillagningsprincipen för en riskokare
Riskokare tillagar ris med hjälp av svällningsmetoden . De värmer ris och vatten till 100 grader Celsius och skapar ånga. Förhållandet mellan vatten och ris är ett till ett till ett och ett halvt, beroende på sort. Riset sväller i den heta ångan. Så snart allt vatten har avdunstat och absorberats av riset, övergår apparaten till att hålla det varmt. Riset kokar jämnt med denna metod.
Fördelar och nackdelar med en riskokare
Det går också att laga ris i en kastrull, men det går alltid bra i en bra riskokare. Riset sväller inte över grytans kant. Det är inte heller möjligt att bränna den. Användaren kan göra andra saker under hela tillagningstiden. Användningen är enkel: Fyll den inre grytan med ris och vatten, välj om möjligt ett matlagningsprogram och tryck på Start. I slutet av tillagningstiden går de flesta riskokare över till att hålla varm-läget. Läget gör det möjligt att förbereda riset för senare konsumtion. Detta är en stor fördel för lunchrasten på kontoret eller hemmakontoret.
Premiumapparater erbjuder också olika program och inställningar som till exempelinkluderar risets typ och önskad konsistens. Vissa apparater har dessutom program för grytor, gröt, kakor och ångkokning.
Eftersom riskokare tillagar riset genom svällning bevaras näringsämnena. I vattenrismetoden å andra sidan kastas många näringsämnen bort med kokvattnet.
Riskokare är idealiska för små lägenheter som inte har ett fullt utrustat kök och för studentrum. De tar dock upp extra utrymme och är ibland svåra att förvara efter användning.
Kraftfulla, funktionella apparater är också betydligt dyrare än enkla riskokare. Eftersom många premium riskokare kommer från andra, oftast asiatiska länder, finns det inte alltid instruktioner på europeiska språk eller är otillräckliga.

Typer av elektriska riskokare
Utvändigt liknar elektriska riskokare vanliga grytor med lock. I den stora yttre grytan finns en risgryta med non-stick-teknik. Den yttre grytan är utrustad med ett värmeelement och en temperatursensor som säkerställer att riset kokar optimalt och inte bränns. Förutom de klassiska riskokarna finns det digitala modeller med många extra funktioner och riskokare som kokar ris på induktion. Vissa premiumapparater är till och med utrustade med en ångtrycksfunktion.
Klassisk riskokare
Den klassiska elektriska riskokaren fokuserar på det viktigaste: Den kokarris och håller det sedan varmt. För detta ändamål har den ett värmeelement för tillagning och uppvärmning under den inre grytan. Så snart riset är kokt övergår apparaten automatiskt till att hålla det varmt. Med en växelkontakt kan användaren också manuellt välja mellan de två lägena. Klassiska elektriska riskokare är de vanligaste i Europa och kan köpas från cirka 20 euro. De är mer avsedda för tillfällig användning: Vid daglig användning misslyckas enkla modeller redan efter några månader. När du kokar ris med den här varianten rekommenderas det att vänta ungefär en halvtimme efter fyllningen innan du slår på apparaten. Servera riset helst 15 minuter efter att koktiden har gått ut.
Persisk riskokare
Den persiska riskokaren är specielltutformadförtahdigrisskorpa . På detta sätt bildar riset en gyllene skorpa på botten av grytan. Det är alltså varken en enkel klassisk riskokare eller en smart digital modell. Användarna kan välja mellan konventionellt och krispigt ris. Risskorpans brynning kan justeras med hjälp av den roterande ratten på höljet.
Digital riskokare i asiatisk stil
Digitala riskokare är modeller somreglerar hela tillagningsprocessen med hjälp av ett mikrochip. Chipet justerar temperaturen och tillagningstiden utifrån värmesensorn. Därför är det inte nödvändigt att blötlägga riset i riskokaren före tillagning, vilket är fallet med klassiska modeller. Mikrochipet inkluderar detta steg i tillagningstiden. Praktiska tilläggsfunktioner som en timer finns främst på dessa digitala apparater med display.
Datorstyrda modeller kommer vanligtvis från Japan och Korea eller är baserade på apparater från dessa länder. Den exakta programmeringen av chipsen beror på modellen och är förvirrande på grund av olika specialuttryck. Termer som ”Micom” (mikrodator), ”Micon” eller ”Micom-system” används ofta för att beskriva denna teknik av asiatiska tillverkare, men sällan av västerländska tillverkare. Majoriteten av Micoms riskokare arbetar på grundval av fuzzy logic-teknik.

Vad är fuzzy logik?
Fuzzy logic är en teori om oklarheter. Den beskriver situationer där det inte finns något absolut ja- eller nej-svar. Denna logik används inom olika tekniska områden, t.ex. medicin, fordonsteknik, reglerteknik och artificiell intelligens. Enheter som utformas på grundval av detta logiska register förändrade situationer och anpassar driftssättettill de nya faktorerna. Riskokare med fuzzy-logik justerar temperaturen och tillagningstiden beroende på risets typ, dess ålder och hårdhet samt önskad konsistens. De vet till exempel att brunt ris har andra krav än sushiris eller jasminris. Fuzzy logic ger också perfekta resultat med andra ingredienser, t.ex. spannmål, och med olika matlagningsprogram som congee, risskorpor eller kakor.
En annan teknik som vissa digitala riskokare är utrustade med är matlagning i (vanligtvis sju) faser: Riskokaren värmer inte upp vattnet till 100 grader Celsius omedelbart, utan går igenom föruppvärmning och vattenabsorption samt ytterligare en uppvärmningsfas innan temperaturen snabbt når vattnets kokpunkt. När riset är färdigt sänker apparaten också gradvis temperaturen och går slutligen över till att hålla det varmt.
Induktions riskokare
Induktionsriskokare är de bästa modellerna bland elektriska riskokare. Sådana produkter har ofta förkortningen ”IH” i sitt namn. Istället för värmeelement i huset har de magnetspolar som genererar ett elektromagnetiskt växelfält. Dessa säkerställer att endast risgrytan och dess innehåll värms upp. Dessa riskokare arbetar också med ett mikrochip som bygger på fuzzy logik. Tack vare induktion kan den styra tillagningsprocessen ännu bättre och anpassa den till innehållet i grytan.
Den absoluta toppklassen utgörs av Induktionsriskokare med tryck . Dessa apparater, som ofta finns under ”Pressure IH”, gör det möjligt att laga mat med ångtryck. I likhet med tryckkokare säkerställer det höga trycket att maten tillagas särskilt snabbt. Tack vare induktion kokar riset jämnt vid optimal temperatur.
Nätspänning och utländska inköp
I elnäten används olika nätspänningar beroende på land. EU har standardiserat nätspänningen 230 volt. Den japanska nätspänningen är däremot bara 100 volt. Detta innebär att japanska riskokare, som endast är avsedda för hushållsbruk, inte kan användas i Europa. För utlandet producerar vissa tillverkare varianter med engelsk märkning och anpassad spänning.
Många vägar leder till det idealiska riset
Ris kan tillagas inte bara med en elektrisk riskokare eller i en kastrull. Om du bara vill laga små mängder ris då och då och inte har några särskilda krav på apparaten kan du också använda en riskokare för mikrovågsugn, en ångkokare eller en multikokare.
Mikrovågsugn riskokare
Riskokare för mikrovågsugn är inte elektriska apparater, utan plastbehållare med en insats som fördelar ångan optimalt och ett lock. Du fyller bara behållaren med vatten och ris och placerar den i mikrovågsugn. Efter cirka 15 minuter är riset klart.
Den här varianten är särskilt lämplig för små hushåll och för alla som bara lagar ris ibland. Mikrovågsriskokare är en idealisk instegsmodell för den som inte vill ha ytterligare en elektrisk apparat i köket. Dessutom kan riskokaren tas med överallt.
Mikrovågsriskokare är lämpliga för många vita risvarianter. Risottoris, rispudding och paellaris är ett undantag, eftersom de absorberar mycket vätska och kräver ofta omrörning. Fullkornsris lämpar sig inte heller för mikrovågsugn.
Ångare
Istället för en riskokare kan riset också kokas försiktigt i ånga. En asiatisk ångkokare av bambu är lämplig för detta, liksom en elektrisk ångkokare. Enligt den traditionella metoden måste riset dock liggai vatten i flera timmar i bästa fall innan det kan läggas i ångmaskinen. Detta förkortar ångkokningstiden och ger ett fluffigt ris. Bamboo ångkokare är utmärkta för jasminris, vitt och svart klisterris och mochiris. Dessutom kan andra livsmedel, t.ex. grönsaker och fisk, ångas i elektriska ångkokare och bambusteknik.
Multicooker
Ris kan också tillagas med multi-kokare eller multifunktionskokare. De skiljer sig inte bara utseendemässigt knappt från riskokare, utan liknar också de multifunktionella digitala riskokarna i asiatisk stil när det gäller deras funktionsutbud. Skillnaden ligger i enheternas huvudsyfte.

Hur skiljer sig multifunktionella digitala riskokare från multikokare?
Japanska eller koreanska riskokare i mellansegmentet och det högre prissegmentet är alla multifunktionella digitala apparater som inte bara lagar olika typer av ris till perfektion, utan också kan koka eller baka. Funktionerna i dessa apparater liknar dem för multikokare, som är särskilt populära i Europa och USA. Multifunktionshällar kombinerar flera apparater i ett tack vare de olika matlagningsprogrammen. Detta inkluderar även den klassiska riskokaren. I västerländska länder kan de ofta bara koka ris, hålla det varmt och kanske ångkoka rätter. Till skillnad från digitala riskokare har dockintemultikokare särskilda program för olika typer av ris. Multifunktionella riskokare har däremot färre matlagningsprogram att välja mellan, men kan tillaga alla typer av ris perfekt. Multikokare är generalister, digitala riskokare är specialiserade apparater.
Viktigt för köpet
Vilken riskokare som är rätt för dig beror på om du bara vill tillaga konventionellt ris ibland eller om du vill att den ska utföra andra uppgifter, t.ex. skapa en risskorpa. Riskokare i mellanklass och högklassig klass lämnar inget övrigt att önska när det gäller funktioner, men de är inte nödvändiga för alla ändamål. Viktiga kriterier när du köper en riskokare – oavsett typ – är storlek eller kapacitet, material och utförande.
Storlek och kapacitet
Riskokare finns i olika former och storlekar: Med en kapacitet på mindre än en liter för enskilda hushåll och upp till sex liter för restaurangbranschen. Ett viktigt kriterium är därför riskokarens kapacitet. Det är lämpligt att inte snåla på storleken, eftersom en halvfylld riskokaregerbäst resultat . Enheter med en påfyllningsvolym på 600 milliliter är redan lämpliga för små hushåll. Med en kapacitet på en liter kan fem personer äta sig mätta. Tio hungriga risälskare behöver en riskokare med en kapacitet på 1,8 liter.
På många apparater anges hur mycket ris som kan tillagas i koppar. En motsvarande måttkopp ingår i leveransen. Medan amerikanska koppar mäter 240 milliliter har japanska koppar en kapacitet på endast 200 milliliter. Enligt räkningen räcker en kopp kokt ris till en person. För singlar och par räcker det med en apparat med tre koppar och för fyra till sex personer räcker det med fem till sex koppar.

För riskokare av japanskt ursprung används ett annat mått. Go eller Gou är en japansk måttenhet för ris. Den används för japanska rismåttkoppar. En go ger 150 gram eller 180 milliliter råris och är lämplig för en till två personer. Tre Go eller 450 gram räcker till tre till fem personer och fem Go eller 750 gram räcker till en stor familj.
Material och bearbetning
I elektriska riskokare är den inre grytan ofta tillverkad av aluminium eller rostfritt stål. Båda materialen ger goda matlagningsresultat. Viktigare är den inre grytans non-stick-beläggning. Den ska appliceras rent och inte flagna av. I de flesta modeller är den tillverkad av Teflon eller keramik. Höljet är vanligtvis tillverkat av plast eller rostfritt stål. Plastprodukterna ska vara fria från det hälsoskadliga ämnet BPA (bisfenol A). De så kallade cool-touch-kapslarna värms bara lite upp från utsidan, så du bränner dig inte på dem. Det är också praktiskt med svala och halkfria handtag som gör det lättare att bära apparaten.
Beredningstid
Tiden för att tillaga riset skiljer sig mycket åt mellan riskokare. Den avgörande faktorn är inte effekten i watt eller priset, utan den inbyggda tekniken. Vissa asiatiska modeller eller modeller i asiatisk stil är särskilt utformade för skonsam tillagning och tar motsvarande längre tid att tillaga. Om det är en digital apparat med tryckkokningsfunktion kan tillagningstidendockförkortas. Induktionsriskokare är ofta snabbare än modeller med värmeelement. Mikrovågsugnens riskokare har den kortaste varaktigheten. Bamboo ångkokare kokar riset på ungefär en halvtimme efter en blötläggningsfas.
Möjliga egenskaper
Även billiga riskokare har en mer eller mindre väl fungerande funktion för att hålla värmen. De som är villiga att spendera mer pengar kommer att hitta riskokare med många extra funktioner och specialfunktioner som inte bara levererar det perfekta riset genom att trycka på en knapp, utan också erbjuder många andra användningsmöjligheter.

Timerfunktionen är särskilt praktisk. Detta gör det möjligt för användaren att förbereda riset, men att starta tillagningsprocessen med en tidsfördröjning. Till exempel väntar perfekt kokt ris på dig efter en hård arbetsdag.
Om riskokaren har ett 3D-värmesystemkokar den innehållet i grytan jämnt, inte bara från botten utan från alla sidor. Denna funktion finns även i vissa klassiska riskokare utan extra funktioner.
I medel- och överklassen är riskokare vanligtvis utrustade med olika matlagningsprogram . Dessa inkluderar program för olika typer av ris och deras tillagningsmetoder samt allmänna matlagningsprogram för ångkokning, bakning eller långsam tillagning av olika rätter. Versioner av välkända tillverkare av hushållsprodukter som Tefal eller Solis erbjuder kombinationsapparater som kombinerar riskokare och ångkokare. I Tefals riskokarekan till exempel ris och grönsaker tillagas samtidigt.
Vissa premium riskokare har också ettrengöringsprogram på . Med cuckoo produkter, till exempel, rengör en ångstråle hela riskokarens insida. Detta gör att användarna slipper den tråkiga uppgiften att rengöra för hand.
Typiska risprogram
Riskokare i det mellersta och övre prissegmentet har inte bara ett allmänt risprogram utan även lägen för olika typer av ris. Beroende på modell finns det endast ett program för vitt och brunt ris eller enfinare indelning med ytterligare program , t.ex:
- Sushiris
- Mochi ris
- Långkornigt och kortkornigt ris
- Rundkornigt ris
- Blandat ris
Vissa modeller har dessutom olika sätt att tillaga ris på. Följande typer förekommer främst på enheter med högre priser:
Congee är en fyllig risgröt från Asien. Den kinesiska varianten är särskilt välkänd, men ris är också populärt som gröt i länder som Japan och Vietnam. Eftersom congee är mycket lättsmält används den vid matsmältningsbesvär. För beredningen är förhållandet mellan ris och vatten ungefär ett till tio.
GABA-funktionen används i brunt ris. Den ser till att riset gror med hjälp av specifika temperaturer och tider. Groningsprocessen ökar näringsinnehållet, särskilt gamma-aminosmörsyra, som ger funktionen dess namn. GABA-riset har en mjuk och nötaktig smak. Beredningen tar mer än tre timmar, beroende på riskokaren.
Thadig beskriver det välkända persiska riset med skorpa. Oftast är persiska riskokare utrustade med en funktion för att tillaga denna specialitet, men numera har även vissa digitala premiummodeller detta matlagningsprogram.
Snabbkokningsfunktionen kan inte jämföras med den konventionella snabbkokningsfunktionen. Tryck används inte här för att förkorta tillagningstiden. Istället för att tillaga med tryck hoppar riskokaren över blötläggningsfasen. Riset kokar snabbare, men blir mindre fluffigt.
Med läget för fin- eller skonsam tillagning får du särskilt mjukt ris tack vare den skonsamma tillagningen. Denna funktion är dock förenad med en lång tillagningstid.
Tillbehör och leveransomfattning
Förutom den belagda grytan levereras riskokare vanligtvis med enrissked och en mätbägare för att mäta och portionera riset. Modeller med ångkokningsfunktion har dessutom ofta en ångkokningsinsats så att hobbykockar kan tillaga ris och andra livsmedel, t.ex. grönsaker, samtidigt. Alternativt placeras en ytterligare ångbastubehållare ovanför själva riskokaren. För enheter med olika polariserade nätkablar, t.ex. den trepoliga versionen från Storbritannien, är en adapter användbar. Om nätkabeln är löstagbar kan den ersättas med en tvåpolig nätkabel.

Några tips om tillämpning
Även om riskokaren är så enkel att konsumenterna snabbt kan laga sitt första ris, blir resultatet ännu bättre med hjälp av några tips.
Hur kan man tillaga perfekt ris i riskokaren?
Bestäm först den önskade mängden ris i den medföljande mätbägaren. Innan du kokar riset i riskokaren är det lämpligt att tvätta bort överflödig stärkelse, eftersom den kan fastna i botten. Lägg riset i en kastrull med kallt vatten och rör om för hand. Häll sedan försiktigt av vattnet. Det är lämpligt att upprepa detta steg, tills vattnet är klart i stort sett. Själva kokningen kräver ungefär lika mycket vatten som ris. Det exakta förhållandet beroende på risets typ finns i bruksanvisningen för apparaten. Om du har flera program att välja mellan kan du nu välja det du vill ha och starta riskokaren. För enkla apparater utan program är det lämpligt att vänta cirka tio minuter innan man börjar och att låta riset vila några minuter även efter att tillagningstiden har gått ut. Detta förbättrar smaken. En rissked av trä eller plast skadar inte den non-stick-beläggningen.
Lyckas risgrynsgröt i riskokaren?
Det är inte möjligt att tillaga risgrynsgröt med komjölk i en riskokare. Mjölken kokar nämligen snabbt över eller bränns om du inte rör om regelbundet. Däremot kan risgrynsgröt tillagas i riskokaren med ettväxtbaserat alternativ på eftersom risgrynsgröt, till skillnad från animalisk mjölk, inte tenderar att koka över eller brinna. Den som vill experimentera kan också tillaga risgrynsgröt med växtmjölk och vatten i olika proportioner eller testa andra typer av växtmjölk, till exempel på basis av mandel eller havre.
Bild 1: © John Kasawa / stock.adobe.com | Bild 2: © Igor Sokolov / stock.adobe.com | Bild 3: © doomu / stock.adobe.com | Bild 4: © Kt Stock / stock.adobe.com | Bild 5: © FinalCheck | Bild 6: © New Africa / stock.adobe.com