Bord gasolgrill köpråd: Så väljer du rätt produkt
- De viktigaste fakta i korthet
- Gasolgrillarna på bordet är lämpliga för användning på balkongen eller på campingen tack vare sina kompakta mått.
- De drivs med en stor gasflaska eller en liten gaspatron.
- Gasolgrillar för privat bruk har vanligtvis bara en eller två brännare, medan modeller för cateringbranschen kan ha upp till sex brännare.
- Den totala effekten fördelas mellan de enskilda brännarna.
- Med flera brännare och ett lock kan mat grillas indirekt och bakverk som till exempel pizza tillagas.
Grilla utan kol
För många är en perfekt grillad biff eller korv en självklar del av sommaren. Grillning är en av de mest populära aktiviteterna för att umgås med vänner och familj. Det är dock inte alla som har en egen trädgård eller terrass där det finns plats för en stor grill. Ibland anordnas också spontana grillfester i en liten krets. Bordsgasgrillar är idealiska för detta.
Bordsgasgrillar är i princip vanliga gasgrillar i en mindre version. De är vanligtvis utrustade med en eller två brännare. Trots namnet är gasolgrillarna inte avsedda för användning på köksbordet, utan för utomhusbruk. Där finns det tillräckligt med plats även på balkongerna. För att tända bordsgrillen ansluter användaren en gasflaska eller patron till en slang och använder tändmekanismen, ofta en piezo-tändning. En tryckreducerare anpassar trycket i den anslutna gasbehållaren till grillens arbetstryck.
Till skillnad från kolgrillar behöver gasgrillar inte ha någon lång uppvärmningstid och är därför snabbt klara för de första rätterna. Dessutom uppstår ingen obehaglig kollukt. Å andra sidan har den grillade maten inte den typiska rökiga smaken som man känner igen från tillagning på kolgrillar. En annan fördel med gasolgrillar är att de är lätta att rengöra: Det uppstår ingen aska som måste bortskaffas efter grillningen. De kompakta enheterna kan lätt transporteras till platsen för användning och ställas upp på ett platsbesparande sätt. Därför passar de både på balkongen och på nästa campingresa.
Dessutom är indirekt grillning möjlig med många modeller: Maten placeras inte direkt ovanför glöden, utan bredvid, så att den tillagas på sidan. Till och med pizza kan tillagas på en pizzasten. Flytande gas innehåller dock också faror. Felaktig hantering eller om gasbehållaren är skadad kan det leda till förgiftning och i värsta fall till explosioner.
Fördelar
- Ingen lång uppvärmningstid
- Lätt att rengöra
- Lätt att transportera
- Platsbesparande
Nackdelar
- Ingen karakteristisk röksmak
- Ibland fara från flytande gas
Vad som är viktigt när du köper
Den idealiska gasgrillen för bordsmodeller värms upp snabbt och fördelar värmen väl. De viktigaste faktorerna är grillytan, effekten och brännarna. Dessutom är det viktigt att veta var enheten placeras och i vilket syfte den används.
Plats och syfte
Det finns modeller som är särskilt lämpliga för camping och modeller som är idealiska för balkongen och trädgården. De kallas då campinggasgrillrespektive balkonggasgrill. Det finns dock endast små skillnader mellan enhetstyperna: Vikten är till exempel mellan 10 och 15 kg. De flesta gasolgrillar för camping väger lite mindre än gasolgrillar för balkongen och är därför lättare att transportera.
Dessutom används kompakta patroner för mobila gasolgrillar, medan stationära versioner är beroende av stora gasflaskor. Båda typerna är lika kraftfulla och lämpar sig för två till fyra personer.
Dessutom finns det gasolgrillar för cateringsektorn, även kallade gastrogrillar . För att snabbt kunna leverera perfekt tillagad grillad mat till så många gäster som möjligt är de större och kraftfullare än de för privata hushåll. Med gasflaska och tillbehör når särskilt stora versioner en vikt på över 50 kg. I motsats till modeller för vanliga konsumenter, som kan vara runda eller rektangulära, är professionella bordsgasgrillar oftast enbart fyrkantiga.
Grillavstånd
De flesta gasolgrillar för bordsservering ger mat för två till fyra personer. Endast modeller för cateringsektorn är lämpliga för större grupper. Det är svårt att avgöra hur mycket utrymme som behövs per person. När allt kommer omkring är inte bara varje ätbeteende annorlunda, utan även den grillade maten varierar från gång till gång. Vi rekommenderar 140-200 kvadratcentimeter grillyta per person för kött eller alternativt kött. Om många tillbehör ska grillas samtidigt med huvudrätten kan det vara lämpligt med upp till 500 kvadratcentimeter per person.
Enligt riktlinjerna behöver fyra personer som grillar tillsammans upp till 2 000 kvadratcentimeter totalt utrymme. Endast mycket stora gasolgrillar för privat bruk har en grillyta på över 1 500 kvadratcentimeter. Typiska mått är mellan 30 x 40 centimeter och 45 x 50 centimeter.
Ytan är slät eller räfflad, beroende på modell. På vissa gasolgrillar är ett område slätt och ett annat räfflat. De spårformade inbuktningarna ger tallrikarna deras karakteristiska randiga mönster.
Brännare
Vissa stora gasolgrillar har till och med sex brännare, men gasolgrillar för trädgårdsarbete och camping har vanligtvis högst två brännare. Många gastro-rostare är utrustade med minst tre brännare, vissa till och med med sex brännare. Flera brännare har fördelen att de kan styras separat. Detta gör det möjligt att dela uppgrillytan i två olika temperaturzoner. Fisk och grönsaker tillagas försiktigt på ena halvan, medan köttet grillas vid höga temperaturer på den andra halvan. Att hålla värmen och steka samtidigt är inte heller något problem med olika temperaturzoner.
Effekt
Gasolgrillarnas effekt mäts i kilowatt. Ju högre den är, desto snabbare värms grillen upp och desto snabbare är maten klar att serveras. Kraftfulla grillar förbrukar dock också mer gas. Vid maximal effekt är förbrukningen cirka 80-100 gram gas per timme.
Bordsgasgrillar med en stor grillyta kräver högre effekt för att grilla maten jämnt än mindre versioner. Värden på mindre än 1 500 watt är helt acceptabla för en grill på 800 kvadratcentimeter, men de är långt ifrån tillräckliga för en grillyta på 1 500 kvadratcentimeter. Här rekommenderas wattantal på mer än 3 000 watt.
Om gasolgrillen är utrustad med flera brännare fördelas den totala effekten mellan allabrännare. Det är lämpligt att kontrollera produktbeskrivningarna för att se vad wattantalet avser. Det är praktiskt att många gasolgrillar med två brännare redan visar hur strömmen fördelas.
Andra egenskaper och funktioner
För enkel tändning rekommenderas en så kallad piezo-tändning: Användarna behöver bara trycka på en knapp eller en omkopplare. En sådan tändare består av en spänningsfjäder, en kolv och en piezokristall. När tryckknappen trycks in slappnar fjädern av och kolven slår mot piezokristallen med hög hastighet. Detta skapar den spänning som krävs för att tända grillen. I vissa produkter är piezotändningen integrerad i en roterande styrenhet. Den kan användas för att reglera temperaturen på brännarna. Tack vare en termometer på locket är inställningen mycket exakt.
På gasgrillar med flera brännare har varje brännare sin egen regulator. I dessa konstruktioner är det särskilt praktiskt om grillzonerna också kan tas bort separat. Det gör det möjligt att grilla på ena sidan och placera en fondue- eller soppkärlpå den andra sidan, till exempel.
Om en gasolgrill med minst två brännare har ett lock kan den användas för indirekt grillning och till och med för bakning. Vid indirekt grillning stängs brännaren under maten av och värmen når maten från sidan. Med ett lock fördelas värmen över hela inredningen. Den är också idealisk för att tillaga pizza och andra bakverk.
Tack vare ett fettgaller kan vätskor som fett och saft inte hamna på brännarna. Om brickan är avtagbar är det särskilt lätt att tömma och rengöra den. Bordsgasgrillar är ofta också utrustade med sidohyllor. Det finns bland annat plats för kryddor eller grillmat. För förvaring och transport av grillen kan de i många fall enkelt tas bort.
Vissa gasolgrillar har en så kallad arombrännare. Detta är en liten låda med en egen brännare. Aromabärare som t.ex. trä kan placeras i den för att ge den grillade maten en speciell smak.
Gasförsörjning
Bordsgasgrillar får den gas de behöver antingen från en flaska eller en patron. Dessa är vanligtvis fyllda med propan, butan eller en blandning av båda. Med en genomsnittlig vikt på fem till tio kilo är kapaciteten hos gasflaskor mycket större än hos gaspatroner. De sistnämnda är vanligtvis bara fyllda med 200 till 500 gram och tillåter endast en bränntid på några timmar. Med en gasflaska kan du leverera till de blivande grillmästarna under mycket längre tid.
På grund av sin storlek och vikt är de dock mindre lämpliga att bära med sig än patroner. Om du till exempel vill använda bordsgrillen vid camping är det ibland bättre att ha flera gaspatroner än en gasflaska. För dem som bara grillar hemma är gasbehållarnas vikt mindre betydelsefull. Hållbara flaskor är idealiska här. Helst är den bordsspecifika gasgrillen kompatibelmed både patroner och gasflaskor. Detta gör det enkelt att anpassa gastillförseln till platsen där gasen används.
Material
Bordsgasgrillar är ofta tillverkade av rostfritt stål. Den är inte bara rostfri, utan också hållbar och lätt att rengöra. Andra material är gjutjärn och gjutaluminium. Gjutjärn kännetecknas av hög värmeledningsförmåga och hållbarhet. Framför allt är gjuten aluminium billig.
Många bordsgasgrillar har belagda grillytor. Beläggningen gör att maten inte bränns och att rengöringen blir enklare. Om gjutjärnsgrillytan är belagd behöver den inte bakas före första användningen som rått gjutjärn. Ofta används emalj eller keramik. Keramik är inte bara värmebeständigt utan också värmeledande. Beläggningen är dock inte lika hållbar som emalj, som bildar ett oskiljaktigt band med underlaget.
Tillbehör och leveransomfattning
När du köper en gasolgrill är det lämpligt att vara uppmärksam på vilka tillbehör som medföljer. I vissa apparater ingår en gasflaska eller patron redan i leveransen. En slang för att ansluta apparaten eller en tryckreducerare är också nödvändiga för att använda en gasolgrill.
Vissa tillverkare lägger dessutom till olika grillinsatser, t.ex. grillgaller, kokplattor eller en pizzasten, till gasolgrillen. Ett praktiskt alternativ är vändbara tallrikar med en slät sida för ömtåliga rätter som fisk och en räfflad sida för mer robusta rätter.
Flamskyddsplattor, även kallade grillskyddsmattor, fungerar som underlag för bordets gasolgrill. De garanterar inte bara ett fast fotfäste utan fångar också upp stänk av fett och grillsaft. Vissa gasolgrillar med bordskåpa levereras med skydd. De skyddar grillen från smuts och vid utomhusbruk även från obehagliga väderförhållanden. Därför är de i bästa fall UV-beständiga och vattentäta.
Den som saknar den rökiga smaken från grillen kan avhjälpa situationen med rökspån av trä. De fuktas först och lindas sedan in i aluminiumfolie och placeras på grillytan tillsammans med maten. På så sätt absorberar maten aromen från träflisen. Efteråt smakar den grillade maten nästan som om den vore ny från kolgrillen. Det finns även rökchips med olika smaker, till exempel äppelträ, pekannötsträ eller whisky.
Säkerhet: Hantera gasflaskor och gaspatroner på rätt sätt
Förvara gasbehållarna på en väl ventilerad och skuggig plats. Det får inte finnas några antändningskällor i närheten. Bilar, källare och garage är inte lämpliga för förvaring. Skälet till detta är följande: Gas är tyngre än luft och samlas därför på botten av oventilerade utrymmen. Om en läckande gasflaska läcker gas under en längre tid räcker det med en liten gnista för att utlösa en explosion.
Det är viktigt att inspekteragasbehållarna före transport och användning: Ventilen måste vara tät, stängd och täckas med ett skyddshuvud. Dessutom får tätningarna inte vara slitna eller slangarna porösa. Var särskilt uppmärksam på gummitätningen på tryckregulatorn när du ansluter den. Vid transport av gasflaskor föreskrivs det också i trafiklagstiftningen att gasflaskorna ska fästas så väl att de inte glider vid inbromsning och kurvtagning.
Bild 1: © Halfpoint / stock.adobe.com | Bild 2: © Dan Race / stock.adobe.com | Bild 3: © Mat Hayward / stock.adobe.com | Bild 4: © Светлана Монякова / stock.adobe.com