Kulgrill köpråd: Så väljer du rätt produkt

  • De viktigaste fakta i korthet
  • En kittelgrill består av en halvklotformad skål och ett likadant lock.
  • Grillen är oftast praktisk att transportera och finns som kolgrill, gasgrill eller elgrill.
  • Olika extra prylar gör det lättare att tända kolet eller kontrollera temperaturen.
  • Kettlegrillen är idealisk för indirekt grillning, vilket gör att köttet tillagas särskilt skonsamt.

Vad gör en kittelgrill till en grill?

En kittelgrill består av två separata halvklot – själva grillen i botten och ett lock. Grillgallret sitter fast på ungefär halva höjden och kan ibland justeras i höjdled. I den nedre delen finns bränslet eller gasbrännaren tillsammans med värmestavarna. Luftspringor i botten av grillen gör att mer syre når lågorna och att temperaturen kan höjas. Locket är försett med ett handtag – vanligtvis värmeisolerat – så att du kan lyfta det säkert när som helst. Det finns också en liten öppning på toppen av grillen som kan stängas och som fungerar som en extraktor. En kittelgrill är vanligtvis en bärbar trädgårdsgrill på tre eller fyra ben, ibland med extra hjul. Den finns som en klassisk version, som eldas med träkol och briketter, och som en elektrisk eller gasgrillversion.

De olika grillvarianterna

Du kan välja mellan en kolgrill, en elektrisk grill och en gasgrill. De har alla sina fördelar och nackdelar, men för att njuta av grillad mat som kött, grönsaker, ost eller bröd har ingen variant en överlägsen ställning. Hur eller var du väljer att grilla kan dock påverka ditt beslut.

Kolgrill

Värmen kommer från grillkol eller kolbriketter. Det brukar ta ett tag innan de glöder. Eftersom det bildas mycket rök får kolgrillen endast användas utomhus. Hyresvärden förbjuder ofta användningen av balkonger på grund av eventuella luktolägenheter. Om fett från det grillade köttet droppar ner i glöden kan det uppstå skadliga ämnen som via röken fastnar i den grillade maten. Dessutom finns det en säkerhetsrisk med den öppna elden. Trots detta är denna ursprungliga form av grillning populär hos många på grund av atmosfären. Dessutom ger grillröken köttet en speciell arom.

Elektrisk grill

Elgrillen kan bara användas med en kabel och nätström, vilket är anledningen till att du har lite flexibilitet med den. Den lämpar sig därför inte för grillning i parken eller liknande öppna platser. Du kan vanligtvis använda den även inomhus. Eftersom det bildas en viss rökutveckling – dock inte alls i samma utsträckning som vid en kolgrill – rekommenderas det att placera den nära ett öppet fönster eller en balkongdörr. Elgrillen är lättare att rengöra än kolgrillen, bland annat eftersom det inte blir någon aska kvar. I vissa fall kan temperaturen justeras med hjälp av en styrenhet.

Gasolgrill

Den här grillen eldas med en gaspatron. Du reglerar gaslökens storlek och därmed värmen med en vridbar ratt. Liksom elgrillen producerar den här grillvarianten lite rök och är lätt att rengöra efter grillningen. Detta gör den till ett flexibelt alternativ för grillning utomhus. En gasolgrill är dock oftast dyrare än de andra typerna. Dessutom är det inte lika lätt att få tag på en gasflaska som träkol eller briketter. Dessa finns i nästan alla snabbköp och kostar ofta mindre.

Komponenterna i kittelgrillen

En av de viktigaste komponenterna i grillen är grillgallret som du lägger maten på. Den är vanligtvis tillverkad av gjutjärn eller rostfritt stål, som båda är mycket robusta material. Gjutjärn ger det typiska brända mönstret på köttet, men det rostar lätt. Rostfritt stål har inte denna nackdel. Det är också lättare att rengöra. Se till att du kan justera höjden på grillgallret. Detta är vanligtvis möjligt i etapper med hjälp av hållarskenor på kanten av grillen. På så sätt bestämmer du själv hur långt ifrån varandra glöden och maten ska vara och påverkar värmetillförseln. I vissa fall kan du placera ett annat litet galler på kanten av grillen, högre upp över glöden. Detta används som en hylla för den färdiggrillade maten, som fortfarande är nära värmen.

Kettlegrillen har flera ventilationsöppningar. Å ena sidan finns det ventilationsöppningar på undersidan. Dessa öppnas helst helt och hållet när grillen startas. Under grillning kan de öppnas i flera steg för att reglera lufttillförseln och förse elden med syre. Å andra sidan finns det en öppning på locket som kan stängas och som fungerar som en luftventil. Om du stänger av lufttillförseln kan du kväva elden snabbare när den inte längre behövs.

Om kittelgrillens lock har ett värmeisolerat handtag kan du lyfta på locket när som helst utan att behöva oroa dig för att bränna dig. När glöden är tillräckligt varm eller maten behöver vändas kan du hänga upp locket på en krok på sidan av grillen. Andra modeller har ett gångjärnslock. Detta är särskilt praktiskt eftersom det också kan fungera som vindskydd.

När locket öppnas


När du grillar med träkol får du inte stänga locket förrän du har eldat bränslet. Annars kanske det inte finns tillräckligt med syre för att skapa glöd. Med el- och gasgrillar kan du låta locket vara stängt från början för att spara energi.

Tillbehör till kittelgrillen

Med några extra redskap kan du göra grillningen bekvämare eller mer omfattande. När du köper bör du vara uppmärksam på om vissa tillbehör ingår i leveransen eller om du måste lägga till önskade delar.

Droppbricka

En dropplåda under grillgallret förhindrar att fett från köttet sipprar ner i glöden och att skadliga ämnen kommer in i röken. Du kan också öka luftfuktigheten genom att fylla skålen med vatten. Detta förhindrar att köttet torkar ut för snabbt. Det finns aluminiumskålar för engångsbruk. Modeller i rostfritt stål är mer hållbara. De kan användas om och om igen, men måste rengöras efter varje användning.

Termometer

En termometer på utsidan av grillhöljet visar temperaturen på insidan. På så sätt kan du bedöma hur länge maten behöver tillagas utan att behöva öppna locket och utan att värmen går ut. Biffar bör grillas vid 230-280 grader Celsius, medan 170-230 grader Celsius är tillräckligt för fisk. Det finns också speciella grilltermometrar med mätprober. Den senare förs in i livsmedlet för att bestämma dess temperatur. Du kan sedan läsa av värdet på termometern.

Öppen spis

Den ihåliga cylindern placeras i grillens kittel och fylls med kol eller briketter. Om du tänder dem i kaminen förkortas förberedelsetiden eftersom värmen inte kan avgå lika snabbt. Det finns ingen deflagration eller flashover, vilket gör det säkrare. Tänk på att eldstaden värms upp mycket snabbt och bär värmebeständiga handskar för säkerhets skull. Så snart kolet glöder kan du sakta lägga det på grillen.

För speciella rätter

Järnspett kan till exempel användas för att steka shashlik eller grönsaksspett över glöden. Med hamburgerpressar pressar man kött- eller grönsaksburgare till en pattyform och grillar dem sedan. Det finns många tillbehör som underlättar arbetet för grillfantaster när det gäller vissa typer av förberedelser, från grillhållare till fiskrostar. Även rätter som är ganska ovanliga för en grill kan tillagas på den med rätt utrustning. Vissa modeller kan till exempel kombineras med små pizzastenar så att de kan tillaga en pizza på samma sätt som en stenugn. Raclettefantaster kan använda eldfasta grillpannor för att gratinera kött eller grönsaker med ost.

Hur stor ska grillen vara?

Beroende på hur många personer du ska grilla för eller var du ska använda grillen bör du också välja mått. En grillyta med en diameter på cirka 42 centimeter räcker till exempel för tre personer. Om ni är en större grupp eller grillar ofta är det lämpligt med grillar som är större än 47 centimeter. Du bör också välja en större modell om du föredrar indirekt grillning. Mindre modeller lämpar sig bättre för transport i bilen eller för en plats på balkongen. Till exempel finns det också minikulgrillar med en diameter på cirka 30 centimeter. Observera att en tyngre vikt vanligtvis går hand i hand med att grillen har bättre stabilitet. Ett säkert fotfäste är särskilt viktigt om marken, t.ex. gräs, är något ojämn.

Vad är indirekt grillning?

Kittelgrillen lämpar sig särskilt väl för så kallad indirekt grillning. Placera maten på grillen så centralt som möjligt, men med bränslet i kanten av grillen. När locket är stängt cirkulerar värmen i grillen. Värmepåverkan på köttet eller den grillade maten är därför mindre och det tillagas skonsamt. Denna process tar längre tid än vanlig grillning, men inget fett droppar ner i elden. Den här metoden är idealisk för tjocka köttbitar eller hel fisk. Å andra sidan kan sådan grillad mat snabbt bli för mörk på utsidan när den grillas direkt, medan den ännu inte är genomstekt på insidan. Om du föredrar en krispig skorpa kan du grilla den tillagade maten igen en kort stund direkt när den är genomkokt.

Hur rengör jag grillen?

Även om det förmodligen är svårt att göra efter en överdådig måltid, ta inte för lång tid på dig att rengöra grillen när du är klar. Annars torkar grillresterna in och blir ännu svårare att ta bort senare. Du bör dock låta kolets aska svalna helt innan du tippar ut den ur vattenkokaren. Med varmt vatten och en svamp eller stålborste bör du kunna få bort all smuts på rosten. Grova beläggningar kan också avlägsnas med aluminiumfolie som formas till en boll. Du kan rengöra grillens ytor med vatten och allrengöringsmedel. Om grillrester redan har torkat in, låt grillgallret ligga i blöt över natten och rengör det nästa dag med diskmedel och en svamp.

Tips för före och efter

För att undvika att maten bränns in i grillgallret för lätt, pensla det med lite vegetabilisk olja innan du använder det. Om det har fastnat krusade rester på gallret finns det ett annat knep: Blötlägg den i cola över natten, så kan du enkelt skölja av de blötlagda resterna nästa morgon.

Säkerhetsåtgärder för grillen

Särskilt när du grillar med kol och briketter finns det en viss säkerhetsrisk. Se därför till att grillen alltid står på en jämn yta och att den inte vinglar. Om den välter finns det risk för att människor i närheten bränns av det glödande kolet eller att marken, t.ex. torrt gräs eller löv, fattar eld. Som en allmän regel bör det inte finnas några brännbara material i närheten av grillen. Kontrollera vilken riktning vinden kommer från. Om du har en grill med ett gångjärnslock kan du använda det som vindskydd.