Gasgrill med 2 brännare köpråd: Så väljer du rätt produkt
- De viktigaste fakta i korthet
- gasgrillar med två brännare värms upp snabbare än kolgrillar, men har mindre grillyta än versioner med tre eller fem brännare.
- En gasolgrill bör ha en effekt på cirka tio kilowatt. Den idealiska effekten varierar dock beroende på grillplats, förbrukning och antal personer.
- För två personer bör grillplatsen vara cirka 1 000 kvadratcentimeter, för ett grillparty rekommenderas 3 500 kvadratcentimeter.
- Grillgaller är tillverkade av antingen rostfritt stål eller gjutjärn. Den förstnämnda är särskilt lätt att rengöra, medan den sistnämnda behåller värmen mycket bra.
- Innan gasolgrillen används första gången ska den brännas in. För att underlätta rengöringen är det lämpligt att regelbundet fribränna.
Med två brännare för perfekt grillning
Det är många som tycker att det är musik i örat när en saftig köttbit bräser på grillen. När den smakliga, rökiga doften sprider sig i luften och den kryddiga köttsaften sprider sig från den krispiga skorpan när du skär upp den, är grillupplevelsen perfekt.
Men en grillmästare är bara lika bra som sin grill: En gasolgrill med 2 brännare erbjuder alla förutsättningar för perfekt tillagad grillad mat. Om du gillar att grilla i små grupper är en gasolgrill med 2 brännare ett perfekt alternativ till de dyrare och mer skrymmande gasolgrillarna med 3 eller 5 brännare. Till skillnad från konventionella el- eller kolgrillar imponerar gasgrillar med sin snabbhet och okomplicerade, rökfria tillagning. Gaslågan i propan eller butan ger önskad temperatur direkt efter tändning och de två brännarna säkerställer en jämn fördelning av värmen. Detta gör det möjligt att grilla både direkt och indirekt.
Fördelar
- Lämplig för små grillrundor
- Ingen rökutveckling
- Snabb och effektiv grillning
Nackdelar
- Liten grillyta
Hur fungerar en gasolgrill med 2 brännare?
gasgrillar med två brännare drivs med gas från en flaska i grillens underskåp. En slang leder gasen från flaskan till grillkammaren. Där kan de två olika brännarna styras med hjälp av reglagen på grillens framsida och gasutloppet kan regleras. Använd en tryckmätare för att se hur hög gasflaskans nivå är. Du tänder gasen med hjälp av en tändsticka eller en genererad gnista, den så kallade piezotändningen. Temperaturen i grillkammaren kan justeras med hjälp av de yttre rattarna. Eventuell köttsaft och vätska som uppstår samlas upp i en fettuppsamlingsbricka, mer sällan kallad fettlåda. Du kan sedan dra ut den och rengöra den.
Vad ska jag tänka på när jag köper en gasolgrill med 2 brännare?
När du köper en gasolgrill med två brännare bör du vara särskilt uppmärksam på kraften och möjligheten att grilla direkt eller indirekt. Utformningen och grillytan beror på det genomsnittliga antalet personer som du vill grilla för. Materialet i grillen och gallret skiljer sig åt i kvalitet och ger information om hur hållbar grillen är och hur grillresultatet blir.
Antal brännare
som namnet antyder har 2-burner-gasgrillar alltid två brännare. Detta är en fördel jämfört med modeller med en brännare, eftersom värmefördelningen på grillens insida är ojämn med grillar med en brännare. Med en modell med två brännare kan temperaturen kontrolleras och regleras exakt. Grillar med tre eller fyra brännare är effektivare, men också mycket dyrare.
Effekt
En gasolgrills effekt mäts i kilowatt. Ju högre kilowattantalet är, desto mer gas förbränner grillen på en timme. Dessutom kräver en större grillyta mer kraft. Men gasolgrillen ska också kunna producera en tillräcklig temperatur med låg förbrukning. Endast ett fåtal modeller har en effekt på mindre än en kilowatt. De flesta har mellan en och tio kilowatt. Från sju kilowatt anses grillen redan vara kraftfull. Vissa modeller har till och med mellan 15 och 30 kilowatt. Dessa varianter behövs vanligtvis bara om du regelbundet grillar för flera personer på en stor grillyta.
Grillavstånd
Om du också vill tillaga större grillade rätter, t.ex. biffar, fisk eller spett, rekommenderas en yta på 150-200 kvadratcentimeter per person. Om du sedan lägger till tillägg bör du inrikta dig på 400-500 kvadratcentimeter. Detta ger en lämplig grillyta på cirka 1 000 kvadratcentimeterför ett hushåll med två personer. För en liten familj på tre till fyra personer räcker det med 2 000-3 000 kvadratcentimeter. Grillar är dock vanligtvis en gemensam tillställning där gästerna bjuds in. Därför bör din gasolgrill ha en grillyta på minst 3 500 kvadratcentimeter.
Material
Det finns tre olika material som används vid tillverkningen av gasolgrillar. Du kan välja mellan rostfria stål- och gjutjärnsgrillar samt modeller med emaljerad yta.
Material | Fördelar | Nackdelar |
Rostfritt stål | Särskilt hög kvalitet och lätt att rengöra | Låg värmelagringskapacitet |
Gjutjärn | Mycket bra värmeackumulator | Jämförelsevis tung och i behov av vård |
Emalj (beläggning) | Skydd mot rost och enkel rengöring | Kan spricka om det hanteras felaktigt |
Grillgaller
Grillgallret är det som i slutändan är avgörande för grillresultatet: Oavsett hur erfaren grillmästaren är kan ett galler av sämre kvalitet eller av olämpligt material leda till att grillresultatet misslyckas.
Rostfritt stål
Rost i rostfritt stål rekommenderas också, eftersom de lagrar värmen mycket bra och är lätta att rengöra efter användning. Värmelagringskapaciteten hos rostfritt stål är tillräcklig för att uppnå ett bra grillresultat, men grillmärkena är av låg kvalitet och inte särskilt tydliga. Om det är viktigt för dig att ha ett bra varumärke bör du välja gjutjärn i stället. Rostar i rostfritt stål har en attraktiv design och bearbetas enligt en hög standard, vilket är anledningen till att de är relativt dyra.
Gjutjärn
Rostar av gjutjärn är tunga, men har de bästa värmelagringsegenskaperna. Det är svårt att grilla vid låga temperaturer eftersom gjutjärn värms upp mycket snabbt. Vid höga temperaturer kan maten lätt brännas. Det är enkelt att göra kortfattade grillmarkeringar. Rostet får inte rengöras med grova borstar eftersom det skadar patinan och gör gjutjärnet känsligt för rost. I så fall måste gallret gräddas på nytt.
Krom
Förkromade galler är billiga att tillverka och kostar mindre än galler av rostfritt stål. Om det skyddande kromskiktet skadas rostar de dock snabbt. Så snart kromskiktet blir poröst förlorar gallret sina anti-stick-egenskaper och maten fastnar eller bränns snabbare. Ett förkromat galler ska alltid rengöras och underhållas, annars är det nästan omöjligt att rengöra när skiktet har skadats.
Grillgallren skiljer sig också åt i form. Du kan välja mellan ett stavformat, vågformat och v-formatgaller. Det kvalitativa grillresultatet beror inte på formen, men det gör varumärket. Det är upp till dig att avgöra hur den perfekta biffen ser ut för dig.
Grilltyper
Med en gasolgrill med två brännare kan du grilla direkt eller indirekt. Alla modeller erbjuder inte båda alternativen.
Direkt grillning
För direktgrillning ställs båda brännarna på full effekt och grillen förvärms. Därefter läggs den på grillen och tillagas i 200-300 grader Celsius, beroende på receptet. Stäng sedan locket och öppna det bara för att vända maten en gång efter fyra till fem minuter. Principen är jämförbar med stekning i en stekpanna och lämpar sig för kött med kort tillagningstid, t.ex. biffar och kotletter.
Indirekt grillning
För indirekt grillning värms först den 2-burner gasgrillen upp. Stäng sedan av en av de två brännarna och placera maten där; den får inte komma i kontakt med den öppna lågan. På grund av det stängda locket och den ojämna värmefördelningen börjar luften inuti cirkulera. Grillmetoden är jämförbar med konvektionsprogrammet i en ugn. Maten tillagas försiktigt och behöver inte vändas. Detta är optimalt för livsmedel med en tillagningstid på mer än 15 minuter, t.ex. stekar.
Myten om ”köttporen
Det talas alltid om att stänga porerna i köttet genom att bränna det. Nu måste man dock först konstatera att köttet inte har några porer. Istället finns det kanaler genom huden som gör det möjligt för saften att rinna ut. Men de är inte förseglade av den varma stekningen. Det är snarare proteinerna som koagulerar på grund av de höga temperaturerna och som därmed stänger av juice kanalerna. De rostade aromerna som uppstår under stekningen ger också en krispigt brun biff. Så de påstådda förseglade köttporerna som gör köttet saftigt och krispigt är fortfarande en grilllegend, och en bra trivial kunskap på nästa grillfest.
Kombination av båda metoderna
Om din gasgrill med 2 brännare klarar av både direkt och indirekt grillning är det klokt att kombinera de två metoderna, särskilt när det gäller särskilt saftiga stekar. Grilla först steken tills den är krispig genom att använda direkt värme från utsidan och sänk sedan temperaturen. Nu kan steken koka en stund på låg värme. Pensla köttets yta med olja då och då. Kombinationen av de två grillmetoderna gör att köttet blir krispigt på utsidan och saftigt på insidan.
Design
Den vanliga gasgrillen med 2 brännare är en fristående enhet med ett fällbart lock, ett underskåp med dörrar och två hyllor på sidorna. Underskåpet är så rymligt att det vanligtvis finns plats för två gasflaskor. Vissa modeller har praktiska hjul som gör det lätt att flytta grillen. Bromsarna ser till att enheten stannar på plats. Hjul är särskilt användbara eftersom gasolgrillar med två brännare väger mellan 30 och 60 kg.
Om du har ett kök på terrassen kan du också köpa den 2-burna gasgrillen som en inbyggd version. Som bordsmodell är den här typen av grill särskilt liten och kan även användas i ett litet utrymme, t.ex. på en balkong. De flesta modeller har plats för grillbestickkrokar där du kan hänga upp motsvarande redskap.
Extras
Vissa extrafunktioner ingår inte som standard i alla 2-burner gasolgrillar. Ett inköp är meningsfullt för alla professionella och amatörmässiga grillmästare, eftersom tillbehören underlättar arbetet och ibland till och med är elementära för denna aktivitet:
- Fönster i locket
- Flamskydd och fettdeflektor
- Grilltänger och grillhandskar
- Vattenavvisande och UV-beständigt skyddshuvud
- Digital eller analog termometer
På väg att bli en grillmästare
Om du har bestämt dig för en gasolgrill med två brännare och vill använda den för första gången vid nästa grillfest bör du vara medveten om några saker. Det är till exempel viktigt att elda i en gasolgrill och att ansluta gasflaskorna kräver lite fingerfärdighet. Rengöringen av apparaten måste också vara väl genomtänkt.
Hur bränner jag i en gasolgrill med två brännare?
Innan du använder en gasolgrill för första gången är det viktigt att bränna in den för att ta bort eventuella produktionsrester. På så sätt får alla ytor i grillen en naturlig patina som skyddar materialet från rost och säkerställer non-stick-egenskaperna. Du kan använda värmebeständiga oljor för bakning. Rapsolja är mycket lämplig för detta, eftersom den har en hög rökpunkt och ingen egen stark smak. Temperaturen under gräddningen måste vara minst 300 grader Celsius så att alla rester löses upp. Med de flesta gasolgrillar tar det cirka 20 minuter att nå denna temperatur. Låt grillen brinna i ytterligare 20 minuter. Totalt sett bör du räkna med 40-45 minuter för processen. Därefter kan du använda grillen normalt.
Ett liknande förfarande som du bör utföra regelbundet är fribränning. Detta görs efter grillningen, när resterna av den grillade maten fortfarande ligger löst på gallret. En hög temperatur löser upp alla rester och omvandlar dem till aska, som du sedan kan ta bort för hand. Processen liknar pyrolysrengöring av en ugn: Det gör grillen renare och förhindrar att för mycket fett samlas i den. Höj också temperaturen på din gasolgrill med två brännare till cirka 300 grader Celsius i tio minuter. Utför förfarandet omedelbart efter grillningen.
Vad måste jag vara uppmärksam på när jag ansluter gasflaskorna till gasolgrillen?
Gasolgrillen måste vara korrekt ansluten till gasflaskan. Ta tillräckligt med tid för detta och fortsätt samvetsgrant. Man bör också vara försiktig när man kopplar bort gamla gasflaskor, eftersom även små restmängder kan antändas. Kontrollera först alla kablar och anslutningar; avbryt projektet om det finns minsta lilla skada. Stäng alla ventiler och ta bort skyddslocket från flaskan. Nu kan du ansluta flaskan till tryckregulatorn. En tryckreducerare säkerställer tryckutjämning mellan grillen och gasflaskan. När flaskan är ansluten kan du placera den på önskad plats. Kontrollera sedan alla rören igen och leta efter eventuella skador innan du öppnar ventilen. En läckagespray eller eventuellt en vattenspolningsblandning kan vara mycket praktisk för att upptäcka läckor.
Förvara gasflaskan på en skyddad och välventilerad plats där den inte utsätts för direkt solljus. Underskåpet på en gasolgrill med två brännare är perfekt lämpat för detta ändamål. Av säkerhetsskäl är syretillförseln vanligtvis förseglad på fabriken och kan inte ändras manuellt. För att undvika ytterligare risker bör du alltid följa följande säkerhetsåtgärder:
- Använd inte stor kraft eller våld.
- Stäng av alla gasbrännare och öppna avstängningskranen.
- Rök aldrig i närheten av gasolgrillen.
- Stäng av gasbrännaren och ventilen när du har grillat klart.
- Se till att flaskan har ett säkert stativ.
- Anslut endast flaskan med locket öppet.
- Byt ut slangar och anslutningar vart femte år.
Hur rengör jag en gasolgrill med 2 brännare?
Innan du rengör din gasolgrill bör du ta bort överflödigt fett och matrester från grillen så att de blir lättare att ta bort. Rengör gallret, droppbrickan och korgarna med rent vatten; vissa galler och fettlådor är till och med diskmaskinsäkra. Du kan ta bort rester med en stålborste. Speciella grillrengöringsmedel är praktiska för att lösa upp envis smuts. Kaffesump rekommenderas som huskur för att avlägsna inkrustningar. Om du inte har plats att låta gallret ligga i blöt kan du också slå in det i fuktad tidningspapper. För att underlätta rengöringen är det bra att gnugga in gallret med fettinnan du använder det. På så sätt fastnar inte grillrester så lätt på gallret. Om du grillar mycket bör du rengöra apparaten helt och hållet minst en gång i månaden.
Följande steg rekommenderas för en fullständig rengöring:
- Lås gasflaskan.
- Lossa alla skruvar och rengör dem med stålull.
- Rengör brännarna.
- Värm grillen efter rengöring för att avlägsna tvättmedelslukt.