Kolgrill köpråd: Så väljer du rätt produkt

  • De viktigaste fakta i korthet
  • Kolgrillning ger maten en arom som inte kan återges i köket.
  • Kolgrillar kräver varken el eller gas och kan därför användas flexibelt.
  • Små stativ- och kittelgrillar passar bra på balkongen eller i parken.
  • En stor grillvagn erbjuder all tänkbar komfort och många tillagningsmöjligheter.

Eld och låga för grillning

Är det möjligt att ha en perfekt sommardag utan grill? Många skulle förneka det. Grillning är därför en riktig folksport – inte så konstigt, för det är trevligt och aptitretande att grilla.

Grillning med kol är fortfarande den populäraste metoden. El och gas ligger långt efter, även om de blir allt populärare. Det finns något ursprungligt i att få kolet att glöda. Det måste finnas tid för detta, och under denna tid kan man förvänta sig att grillen ska bli en njutning. En kolgrill når betydligt högre temperaturer än en stekpanna på spisen eller en ugn. Ibland kan temperaturer på upp till 800 grader Celsius uppnås. Många grillentusiaster tror att röken från kolet ger den grillade maten en distinkt smak.

Vilka kolgrillar finns tillgängliga?

Kolgrillar får endast användas utomhus, eftersom det bildas skadlig rök när fett droppar ner i glöden. Att hantera glödande kol inomhus är inte heller tillrådligt. De olika grillmodellerna passar olika livssituationer. Det är trots allt inte alla som har en stor trädgård med terrass. Små grillar, t.ex. kittelgrillar, är perfekta för balkongen.

Trebent grill – flexibel grundmodell

Den trebenta grillen är den enklaste modellen bland kolgrillarna och samtidigt en riktig klassiker. De enklaste varianterna är helt enkelt en kolpannasom är öppen upptill med tre fötter. Här tillagas maten direkt över glöden. Grillgallret kan vanligtvis användas i tre olika höjder. På så sätt regleras värmetillförseln. Den lätta grillen är lätt att transportera och ställa upp, vilket gör den till en vanlig syn i stadsparker och på festivalplatser. Det är dock inte särskilt bekvämt att grilla på en sådan modell. På grund av sin ringa storlek når den också snabbt slutet av sin kapacitet för större grupper.

Kolonngrill – snabb uppvärmning

Kolonngrillar kännetecknas av att grillbrickan sitter på en kolonn som i sin tur slutar i ett stort stativ. Den namngivna pelaren är ihålig på insidan och säkerställer därför alltid en tillräcklig lufttillförsel. Detta beror på den så kallade skorstenseffekten. På så sätt kan luften strömma från botten till toppen. Kolonngallren har ventilationsfickor eller -hål som gör att lufttillförseln kan regleras efter behov. Detta innebär att kolet kan tändas mycket snabbare än på en enkel trebent grill. Så snart maten ligger på grillen kan lufttillförseln stängas av. Kolonngrillar med en trattformad grillbricka är särskilt effektiva. Eftersom behållaren är avsmalnande nedåt behövs mindre kol för att uppnå samma temperatur som i en grund grillpanna.

Kettle grill – en allroundgrill

Kettle-grillen består av två halvklot: en kupolformad kolpanna och ett lika kupolformat lock. Med locket på får man den karakteristiska sfäriska formen. En kittelgrill står vanligtvis på tre eller fyra ben och har ibland hjul som gör det lättare att flytta runt den. Grillgallret sätts in i den nedre halvan av kittelgrillen. Under gallret finns återigen ett kolgaller som fångar upp kol och briketter.

En bra kittelgrill har en cylinder med ventilationshål på undersidan, genom vilka lufttillförseln regleras. I den nedre delen av cylindern har många modeller en behållare som samlar upp askan. När locket läggs på grillen fungerar den som en ugn. Detta gör det möjligt att grilla indirekt, där maten inte är direkt ovanför glöden. Dessutom skyddar locket både mat och glöd från väder och vind. Sist men inte minst minskar den potentiella olägenheten av rök för grannarna.

Smoker – för grillkänslan

Rökaren kommer från USA och används för traditionell grillning. Vid denna typ av grillning tillagas maten inte direkt över glöden utan indirekt i den heta röken. Rökare har därför en separat eldstad och kokare. Röken från de glödande kolen passerar från eldkammaren till kokkammaren och leds bort via ett skorstensrör. Eftersom de två kamrarna är separerade kan inget fett eller köttsaft rinna ner på glöden. Om du vill laga äkta revbensspjäll behöver du en rökare. För våra inhemska grillvanor är en konventionell kolgrill mer lämplig. De långa tillagningstiderna som krävs för att få ett bra resultat i en rökare kan också kräva en viss tillvänjning. Intresserade parter bör också notera att det inte finns några versioner med små rökare. En sådan grill är i alla fall en stor apparat.

Grillvagn – experten

Grillvagnen liknar en rökare. De flesta modellerna är fyrkantiga grillar med fyra ben och sidomonterade hjul som gör att den skrymmande vagnen kan skjutas några meter. Grillvagnar har en stor grillyta och förvaringsutrymmen på sidan. Detta gör dem idealiska för att underhålla grupper. Det finns också ett förvaringsutrymme under grillytan som kan användas för nödvändiga tillbehör. Vissa grillvagnar har en värmestuga för tillfällig förvaring av grillad mat. En stor grillvagn behöver utrymme – inte bara på platsen där den används, utan även i garaget eller trädgårdsskjulet. Innan du köper bör du kontrollera om det finns tillräckligt med utrymme för att förvara grillen. Ett inte helt optimalt alternativ är att lämna grillvagnen utomhus under ett särskilt skydd.

Pivotgrill – för nostalgiker

En svängbar grill utstrålar lägereldsromantik och erbjuder gott om utrymme för grillad mat på det stora, runda gallret. Den mest konventionella konstruktionen består av tre långa metallstänger som konvergerar i spetsarna. Från den hänger grillgrillen ner i en kedja. Denna kedja kan användas för att hänga upp eller ner gallret. Det krävs lite övning för att vrida grillmaten, eftersom grillgallret svänger fram och tillbaka. Glöden tänds i en eldskål som hör hemma under gallret. Vissa moderna svängbara grillar har bara en enda böjd stång och är därför mer utrymmesbesparande. En svängbar grill är bara ett alternativ om det finns tillräckligt med utrymme. Om eldskålen skulle tippa över är det bäst att placera den svängbara grillen på en terrass.

Vad du ska tänka på när du köper en kolgrill

Även om det finns många olika varianter av kolgrillar finns det några allmänna egenskaper som du bör tänka på när du fattar ditt köpbeslut.

Storleken på grillytan

Flera faktorer spelar roll när du väljer rätt grillyta. En viktig fråga är hur många personer du vill ha gäster. Det är också viktigt hur mycket utrymme som finns i trädgården eller på balkongen. Slutligen bör storleken också väljas beroende på vilken mat som ska grillas. Om du vill tillaga specialrätter som lammben, lax eller revbensspjäll behöver du en tillräckligt stor grillyta.

Även en liten grill med en yta på 1 000-1 500 kvadratcentimeter räcker för att mata ett grillparty med fyra personer. För bättre skala: Klassiska trebenta grillar har vanligtvis en diameter på cirka 35 centimeter. Detta motsvarar ungefär en yta på 960 kvadratcentimeter. Kolgrillar i den här storleksordningen är lätta och mobila. De är lätta att stuva i bilen eller till och med transportera på cykeln. Sådana konstruktioner är väl lämpade för balkongen. Den som bara grillar då och då och som inte lägger så stor vikt vid extrautrustning kommer förmodligen också att vara nöjd med en sådan modell. Stativgrillar och kolonngrillar hör vanligtvis till denna storlekskategori. Kulgrillar finns också ofta i små storlekar.

Ergonomi i grillen

Ergonomi spelar inte bara en roll på kontoret. Att stå vid grillen kan också ge ryggsmärtor. Detta gäller särskilt för stativ- och svängbara grillar, där du ofta måste böja dig ner för att nå grillgallret. Det är bekvämast när grillgallret är i midjehöjd, vilket är fallet med spisplattor.

En kolgrill med en yta på upp till 2 500 kvadratcentimeter ger tillräckligt med utrymme för att grilla mat för sex personer. För runda grillar motsvarar detta en diameter på cirka 56 centimeter. Ett grillgaller med dessa dimensioner passar även för mer ovanliga, stora grillade rätter. Många kittelgrillar hör till denna mellanstora kategori. Två vanliga diametrar för dessa galler är 47 och 57 centimeter och 1 735 respektive 2 550 kvadratcentimeter.

Grillfantaster kommer förmodligen inte att nöja sig med små och medelstora grillar. Den som ofta tar emot många gäster och experimenterar med nya recept behöver en stor grill med en yta på cirka 3 000 kvadratcentimeter. Ett runt grillgaller med en diameter på 62 centimeter har ungefär dessa mått. Den stora ytan ger en speciell komfort. Stora mängder mat kan placeras sida vid sida på grillen och vändas utan att stå i vägen för varandra. Det finns också tillräckligt med utrymme för olika skålar. Grillar med en yta på 3 000 kvadratcentimeter och mer har vanligtvis vissa specialfunktioner som sidohyllor, utbytbara grillplattor och värmeroster.

Materialet

Stativ- och kittelgrillar är ofta tillverkade av plåt, eftersom det är lätt att böja till runda former. Ju tjockare den är, desto stabilare är grillen. Plåten är i sin tur täckt med en motståndskraftig och lätt att rengöra pulverlack. Den kan ha olika färger och ge en färgglad accent i trädgården eller på balkongen. Beläggningen är dock också en svag punkt. Den kan lätt flagna av på grillar av lägre kvalitet. Om skadan inte repareras kommer det underliggande materialet förr eller senare att börja rosta.

Grillar till högre priser är ofta tillverkade av rostfritt stål. Materialet är långvarigt, stabilt och tål lätt värmen från glödande träkol. Rostfritt stål är rostfritt och lätt att rengöra, men ytan tenderar att gulna efter ett tag. Grillar i rostfritt stål är relativt tunga och stannar därför oftast på plats. De lämpar sig inte för en utflykt till parken.

Grillgallret

Många billiga grillar har ett kromat stålgaller. Den uppfyller sitt syfte, men är inte särskilt hållbar. Krombeläggningen kan lossna med tiden. Det exponerade stålet börjar då rosta. Även om rost inte är skadligt för hälsan, ser det inte vackert ut och kan ha en negativ inverkan på smaken av den grillade maten. Nickel, som också finns i legeringen tillsammans med krom, är mer oroande eftersom vissa människor reagerar allergiskt på det.

Ett rostfritt stålgaller är dyrare, men är bättre än ett förkromat galler i alla avseenden. Rostfritt stål är allergivänligt, rostfritt och påverkar inte smaken på maten. Det faktum att rostfritt stål inte är en bra värmeledare har fördelar och nackdelar. Den absorberar inte värmen så bra och avger den därför inte heller så bra. Ett grillgaller av rostfritt stål värms därför upp långsammare än ett av gjutjärn. För grillmästare som inte anser sig vara experter kan detta vara en fördel: Du behöver inte vara rädd för att maten ska brinna direkt. Rostet i rostfritt stål är lätt att rengöra, det räcker med ett vanligt rengöringsmedel och en borste. Vid rengöring behöver användaren inte oroa sig för att skada beläggningen.

Grillar i gjutjärn är populära bland proffs. Detta beror på att gjutjärn är en mycket bra värmeledare, till skillnad från rostfritt stål. Gjutjärnsstängerna kan lagra värmen bättre och avge den längre. Grillad mat som rostas på ett sådant galler får en tydlig rostad arom och en så kallad ”branding”. Det är de mörka ränder som är karakteristiska för till exempel biffar.

Temperaturreglering

Det enklaste sättet att reglera temperaturen är att hänga grillgallret högre eller lägre. Det finns alltså ingen åtgärd för glöden. Detta är ofta det enda sättet att ändra temperaturen på stativ- och svängbara grillar. Temperaturregleringen i kolonngrillar är något mer sofistikerad. Mer eller mindre luft tillförs kolen via en ventilationsskena. Ju mer luft glöden får, desto hetare blir den.

På kittelgrillar reglerar ventilationsfickorna på grillpannans undersida tilluften, medan luckorna i locket i sin tur reglerar frånluften. Syre når kolen genom de nedre ventilationsfickorna. När skjutjärnen är helt öppna får glöden mycket syre och temperaturen stiger. Rök och värme kommer ut genom slitsarna i locket. Om de bara öppnas en aning kan kittelgrillen användas som en rökare. Om slitsarna öppnas både i toppen och i botten uppstår en skorstenseffekt och glöden får gott om syre.

Många grillar med lock har en inbyggd termometer. Eftersom den ofta inte sitter nära grillgallret avviker den visade temperaturen något. För de flesta rätter är detta inte avgörande. Den som förbereder ”low-and-slow”-rätter som spareribs eller pulled pork måste dock veta exakt hur varmt det är i grillen. En separat grilltermometer är idealisk för detta.

Vanliga frågor om grillning med träkol

Tiden för att tända grillen måste väljas med omsorg. Om du tar för lång tid på dig kommer du snabbt att konfronteras med hungriga gästers otålighet. Tyvärr har tändning av kol och briketter sina fallgropar. Vilken metod lovar framgång och vad skiljer egentligen kol från briketter?

Hur tänds kolet?

Att få kolet att glöda kan alltid vara en utmaning, särskilt med grillar som inte stöder användare. En vanlig metod för enkla trebenta grillar är att stapla kolen eller briketterna i en pyramidform över en tändkub och sedan tända den med en tändare. Dessa kuber innehåller dock kemiska ämnen. Det är därför viktigt att låta kolet glöda ordentligt innan maten läggs på grillen. Ett alternativ till detta är till exempel att lägga flera äggkartonger i varandra och stapla kolen i dem.

Många grillentusiaster svär på eldstaden som en pålitlig hjälpare. Den cylindriska skorstenen fylls med kol eller briketter och placeras över tändstiftet, som placeras i grillpannan. Tack vare skorstenseffekten glöder kolen snabbt. Det krävs lite försiktighet vid dekantering. Använd arbetshandskar för säkerhets skull.

I bra kolgrillar är luftcirkulationen så sofistikerad att bränslet kan glöda direkt i grillen utan större ansträngning.

Vad ska man tänka på när man köper kol?

Det finns två aspekter att ta hänsyn till när du köper träkol: Ingredienser och ursprung. När det gäller ingredienserna kan konsumenterna orientera sig efter DIN-märket, som garanterar att kolet inte innehåller beck, petroleum, koks eller plast. Bra träkol består uteslutande av hårda träslag, till exempel bok.

Konsumenterna har det svårare när det gäller ursprunget, eftersom det inte finns någon märkningsplikt här. Ingen vill elda träkol från tropiskt trä, ibland olagligt avverkat, på sin grill. Experterna på kritiserar också bristen på öppenhet hos tillverkarna. Av de 17 kolsäckar som testades var det bara nio som gav information om kolets ursprung. Tropiskt trä hittadesi fem prover. En särskilt fräck producent har till och med märkt sitt kol som hållbart och från lokala skogar, trots att det innehåller tropiskt trä. Konsumenterna måste därför vara särskilt försiktiga när de köper träkol.

Vad är skillnaden mellan kol och briketter?

Den som vill elda på grillen står ofta inför valet mellan klassiska kol och briketter. De senare tillverkas genom att kolstoft och små kolbitar pressas i form under högt tryck. Eftersom briketter är jämnare än kol är de lättare att sprida ut på grillen. Fördelen med detta är att värmen fördelas jämnt på maten. Om kolen är av olika storlek kan det hända att det är betydligt varmare på vissa ställen än på andra. Briketter glöder ungefär tre gånger så länge som kol och lämpar sig därför bättre för en lång grillning. Det kan ibland ta dubbelt så lång tid att tända dem – om man inte använder en eldstadsskorsten. Många grillexperter anser att briketter endast ger en svag kolarom till den grillade maten.