Gasolgrill köpråd: Så väljer du rätt produkt

  • Vad du behöver veta
  • Gasolgrillar är snabbt klara att använda, producerar ingen aska och släpper knappt ut någon rök.
  • Förutom den klassiska versionen som grillvagn finns gasolgrillar även i en modern kittelform och som mobilt bordsmodell.
  • För att du ska kunna njuta av din gasolgrill så länge som möjligt bör du välja ett robust och väderbeständigt hölje och galler.
  • Ytterligare utrustning som sidobrännare, bakre brännare och roterande spett utökar funktionerna, vilket gör gasolgrillen till en riktig allroundgrill.
gasolgrill jaemfoerelse

Klar att använda på nolltid

Oavsett om det är i parken, i trädgården eller på balkongen – grillning är ett av de mest populära sätten att laga mat på. En grillmiddag med familj och vänner kombinerar avkoppling med nöje och är ett utmärkt tillfälle att visa upp kreativa grillkunskaper. Men för att grillen ska bli en succé behöver du först och främst rätt grill. Medan vissa professionella kockar svär vid klassiska kolgrillar med sin typiska rökiga arom, är andra övertygade av högteknologiska elgrillar. Gasgrillar erbjuder dock ett okomplicerat alternativ som snabbt är redo att användas. Till skillnad från kolgrillar och elgrillar får de poäng med en lätt justerbar temperatur, mindre rök- eller luktutveckling och extra utrustning, från flera brännare till separata kokzoner.

Hur en gasolgrill fungerar

Även om gasolgrillar finns i många olika varianter, från enkla bordsgrillar till lyxiga grillvagnar, är grundprincipen densamma för alla modeller. En vanlig gasolgrill har en brännare, ett värmefördelningssystem, ett grillgaller och vanligtvis ett lock. Medan billiga gasolgrillar är utrustade med en enda central brännare har högkvalitativa modeller sidobrännare som förhindrar att flammor sprids från droppande vätskor. Modeller med flera brännare uppnår särskilt jämna temperaturer över hela gallret och därmed också ett bättre grillresultat.

Till skillnad från en kol- eller elgrill värms gasgrillar upp med gas, vanligtvis propan eller butan, som finns i en flaska eller gasbehållare. Behållaren ansluts till brännaren med hjälp av ett slangsystem. För att få igång grillen krävs bara en enda tändningsgnista; lågan upprätthålls sedan av gasen som strömmar in. Gasbrännaren under grillgallret värmer upp det utan att bränna fett. Dessutom ser brännaren till att den varma luften fördelas väl så att maten tillagas optimalt.

Beroende på modell distribueras värmen via ett rörsystem, lava- eller keramikstenar eller uppvärmda metallplattor. Gasolgrillar med rörsystem har många små hål från vilka gasen strömmar till brännarna. Lavastenarna värms också upp av lågorna, men eftersom de lagrar värmen väl avger de fortfarande värme även när lågan har slocknat. När fett och saft från den grillade maten droppar ner på stenarna bildas inga skadliga ångor som vid kolgrillar. För att förhindra detta fångar vissa moderna gasolgrillar upp den droppande vätskan i en bricka. Denna fylls med vatten före användning så att fettet svalnar i den utan att fastna på materialet. Storgrillar använder däremot en annan metod: de värmer upp en metallplatta. Eftersom maten är avskild från själva lågan störs inte det droppande fettet. Användarna placerar maten på grillen eller på värmeräcket. Locket ovanför grillen håller kvar värmen och gör det möjligt att tillaga maten jämnt från alla sidor. Om du grillar med locket stängt kan du kontrollera temperaturen i matlagningskammaren med en termometer och justera värmenivån efter behov med gasflödesregulatorn.

gasolgrill diagram
Delar av en typisk gasolgrill.

Fördelar jämfört med andra grilltyper

Många människor tar grillning på stort allvar. Deras nästan religiösa iver sträcker sig till och med till vilken typ av grill man ska använda. När det gäller frågan om det bästa driftssättet, dvs. el, kol eller gas, går åsikterna isär. Medan traditionella grillare svär vid den ursprungliga känslan och aromen från kolgrillar, kan fans av elgrillar fortfarande grilla inomhus om vädret är dåligt.

Den största nackdelen med gasolgrillar är deras vanligtvis höga pris. Beroende på modell kostar kolgrillar mellan 10 och 250 dollar, medan priset för gasolgrillar börjar på 50 dollar och går upp till 600 dollar. Även om gasolgrillar är mycket dyrare i inköp är driftskostnaderna lägre. Gasen är i slutändan billigare än driftskostnaderna för träkols- och elmodeller.

De lättanvända gasolgrillarna har många fördelar jämfört med kol- och elgrillarna. Till skillnad från kolgrillar är de redo att användas omedelbart: gasgrillare tänder helt enkelt sin brännare och lägger korv, biff eller grönsaker på det heta gallret inom några minuter, medan kolgrillar behöver minst en halvtimme för att nå önskad temperatur. Samma sak gäller förresten för att stänga av grillen: så snart användarna stänger av gastillförseln svalnar grillen (med undantag för lavagrillar) inom en halvtimme. Med en kolgrill däremot måste användaren vänta tills kolet har brunnit ut helt och hållet.

Rustik arom med gasolgrillar

Om du inte vill slippa den typiska trä- och rökdoften kan du helt enkelt använda olika typer av ved. När de är fuktade eller insvepta i aluminiumfolie skapar små träflisor eller grova träbitar en liknande rökig arom som kolgrillar när locket är stängt.

Det är inte bara enklare att använda en gasolgrill utan också säkrare än en kolgrill. Den elektriska tändningen fungerar med en knapptryckning och en säkerhetsventil stänger av gastillförseln så snart lågan slocknar. Risken för en blixtbrand även vid felaktig användning är också mycket mindre än med kolgrillar. Värmen på gasolgrillar kan regleras via en steglös regulator. På grund av den jämna värmefördelningen blir stekningen också jämnare. Eftersom gaslågorna är justerbara kan temperaturen enkelt anpassas till dina syften.

En stor fördel för alla som älskar uteplatser och balkonger är den låga rökutvecklingen från gasolgrillar. Till skillnad från kolgrillar behöver man inte släcka elden med vatten eller låta glöden brinna ut under lång tid. Det finns heller inget fett som droppar och virvlar upp aska. Detta gör matlagningen mycket hälsosammare och rengöringen enklare, eftersom varken aska eller sot behöver avlägsnas.

Fördelar

  • Snabbt redo för användning
  • Justerbar temperatur
  • Jämn värmefördelning
  • Minskad rökning
  • Låga driftskostnader
  • Hälsosammare grillning
  • Säker att antända
  • Lätt att rengöra

Nackdelar

  • Högre anskaffningskostnader
  • Typisk grillarom endast genom träflis

Typer av gasolgrillar

Beroende på det tillgängliga utrymmet och grillkraven skiljer man mellan tre olika typer av gasolgrillar:

Grillvagn

Grillvagn

Grillar med vagnar, även kallade grillstationer och bärbara grillar, finns främst i trädgårdar. Tack vare de två eller fyra stora, stabila hjulen och handtagen kan de lätt flyttas i ojämn terräng eller på gräsmattor. Grillvagnen finns både med och utan hölje och erbjuder vanligtvis tillräckligt med utrymme för gasflaskan samt olika grilltillbehör. Användarna kan placera maten och tången på sidohyllorna. Om de inte används kan de vanligtvis fällas undan eller ersättas av en sidobrännare. För ännu mer ordning erbjuder vissa grillstationer även skärbrädor, dryckesfack och andra hållningsanordningar. De är betydligt bredare än kittel- eller bordsgrillar och kräver därför mer utrymme.

ballbecue

Kittelgrillar

Ursprungligen utformade som kolgrillar, men nu finns de också som gasgrillar. De består av en ram med ett kittelformat hölje, där den övre halvan av sfären fungerar som ett lock som kan öppnas och stängas. Tack vare locket är maten skyddad från vinden. Sådana grillar är utrustade med flera luftventiler som gör att du kan reglera temperaturen och aromen. Precis som grillvagnar är vissa kittelgrillar också utrustade med hjul, vilket gör dem särskilt lätta att transportera. Eftersom de är mycket mindre tar de dock väldigt lite plats. Kittelgrillar finns i olika utföranden och i ett brett utbud av färger.

bordsgrill

Grillar på bordet

Om det inte finns så mycket utrymme är små bordsgrillar ett kompakt alternativ till grillstationer eller kittelgrillar, även om det även här behövs tillräckligt med utrymme för en gasflaska. En bärbar gasolgrill kan enkelt placeras på matbordet och passar både för balkongen och för grillning på språng, till exempel vid picknick eller camping. De kan tas med i stort sett var som helst, vare sig det är på en kort resa eller på semestern. Vissa campinggasgrillar fungerar även som förvaringsväskor, så att grillen inklusive tillbehör kan transporteras. Deras grillyta är dock mindre och ger ibland inte tillräckligt med utrymme för flera biffar, korvar eller grönsaksspett samtidigt. Den som vill mata många gäster bör ha detta i åtanke.

Lava eller infrarött? Rätt teknik

Beroende på personliga preferenser kan en gasolgrill med lavasten som ger den klassiska kolaromen eller en särskilt snabb och het infraröd grill passa:

ava keramisk grill
Grillar av lava och keramiksten

Vid denna särskilt skonsamma typ av grillning ligger keramik- eller vulkanitstenarna direkt under grillgallret, lagrar värmen och överför den jämnt till maten. Eftersom de behåller värmen under mycket lång tid är det också möjligt att grilla mat för sena gäster. När saften eller fettet från maten droppar på de varma stenarna uppstår den klassiska grilldoften som är mest känd från kolgrillar. Eftersom det droppande fettet samlas med tiden måste dock stenarna rengöras och ibland bytas ut.

infrarod grill
Infraröda zongrillar

Gasgrillar med infraröda zoner arbetar med strålningsvärme i form av elektromagnetisk energi som tillagar grönsaker, fisk och kött ovanifrån. Den grillade maten kommer därför inte i kontakt med själva värmekällan, vilket innebär att det inte finns någon risk att den fastnar. Infraröda grillar har en liknande effekt på köttet som träkol, men de når den önskade temperaturen på mycket kort tid. Eftersom de också ger mycket höga temperaturer är de särskilt populära bland stekälskare som vill grilla köttet under en kort tid på hög temperatur.

De viktigaste köpkriterierna

Eftersom det är en stor investering att köpa en gasolgrill är det viktigt att tänka på några köpkriterier i förväg. Från yttre egenskaper som form, storlek och material till effekt och antal brännare.

Storlek, form och vikt

Rektangulära gasolgrillar är vanligast, eftersom de har större grillytor och sidohyllor som ger mer utrymme än runda modeller. Det finns vanligtvis minst två gasbrännare under grillytan, så att flera rätter kan tillagas samtidigt. Runda kittelgrillar är mindre vanliga.

Valet av storlek beror framför allt på det golvutrymme som finns tillgängligt för grillarna och det vanliga antalet personer som deltar i grillningarna. Den vanliga arbetshöjden för gasolgrillar är 80-90 cm (31,5-35,5 tum). Modeller med flera brännare och ytterligare utrustning är vanligtvis något större. Om du vill ta med dig din gasolgrill på resor bör du välja en mer kompakt modell.

För att flytta gasolgrillen är hjul oumbärliga från en viss storlek eller vikt. Om gasolgrillen väger omkring 35 kg bör den ha minst två hjul. Från 110 pounds (50 kg) krävs fyra hjul, så att grillen kan flyttas av en person. Lättare gasolgrillar väger mellan 77 och 110 pund (35 och 50 kg) och tyngre mellan 110 och 132 pund (50 och 60 kg). Vissa välutrustade modeller väger upp till 100 kg. Mindre bordsmodeller väger å andra sidan ibland bara mellan 2 och 3 kg (4,5 och 6,5 pund). Gasflaskans vikt får inte heller glömmas bort: de väger i genomsnitt 48,5 pund (22 kg).

Grillytan

Grillytan är rutans yta. För att undvika att mindre mat faller igenom bör de enskilda staplarna inte ligga för långt ifrån varandra. Beroende på grillvanor är en annan storlek lämplig: om gallret är för litet kan användarna inte tillaga tillräckligt med mat samtidigt. Om den är för stor slösar de för mycket energi. Den idealiska storleken beror på antalet personer. Ju fler personer du lagar mat till, desto mer utrymme behöver du. Den lämpliga storleken beror också på vilken mat du föredrar. Biffar tar till exempel mer plats än korvar.

Det rekommenderas en grillyta på mellan 90 och 480 cm² per person. Följande storlekar rekommenderas för olika antal personer:

  • 2 till 3 personer: 360 till 960 cm² för fisk och kött eller 200 till 800 cm² för korv och spett.
  • 4 till 6 personer: 720-2 900 cm² för fisk och kött eller 400-2 400 cm² för korv och spett.
  • 7 till 10 personer: 217 till 744 kvadratcentimeter (1400 till 4800 cm²) för fisk och kött eller 124 till 620 kvadratcentimeter (800 till 4000 cm²) för korv.

Den som regelbundet grillar för stora grupper på minst 25 personer behöver en grillyta på cirka 12 000 cm² (1860 kvadratcentimeter). Stora grillytor delas vanligen upp i flera grillar så att användarna även kan värma mindre ytor när de inte serverar för stora grupper.

Materialet

När du väljer rätt gasolgrill spelar materialet också en viktig roll, eftersom det inte bara påverkar utseendet utan också hållbarheten.

Bostäder

Olika material används för gasolgrillen, som ska vara robust, hållbar och väderbeständig, eftersom grillen vanligtvis står utomhus. I gasolgrillar till lägre priser används ofta stål eller plåt med pulverlackering för att skydda mot rost, medan tillverkare i det högre prissegmentet använder rostfritt stål. Följande material används oftast för höljet:

  • Aluminium: Det UV- och korrosionsbeständiga materialet är relativt lätt. Även om aluminium ser mycket högkvalitativt ut på utsidan är det känsligt för repor.
  • Rostfritt stål: Rostfritt stål är särskilt populärt tack vare sina robusta, hållbara och värme- och väderbeständiga egenskaper. Eftersom smuts och bakterier inte kan få fäste är det lätt att rengöra och hygieniskt. Det prisintensiva materialet erbjuder maximalt rostskydd, men är också betydligt tyngre än andra material.
  • Keramik: keramiska grillar behåller sin form även vid mycket höga temperaturer och lagrar värmen särskilt länge. Materialet tar dock också ganska lång tid att värma upp och är ganska tungt.
  • Stål: Stål är inte bara mycket tungt, utan också starkt och därför inte särskilt känsligt för skador. Materialet är dock känsligt för rost och väderlek, vilket är anledningen till att det kräver en beläggning.
  • Krom: som beläggning skyddar den mot rostskador. Men för att förhindra att beläggningen flagnar behöver grillen noggrant underhållas. Krom är billigare än rostfritt stål men kan utlösa nickelallergi.
  • Emalj: Metallmodeller är ofta belagda med ett lager emalj, vilket gör dem okänsliga för rost. Den keramiska föreningens släta yta underlättar rengöring och har en bakterieavvisande effekt, men den är inte brottsäker.
Grillgallret

Kvaliteten på grillgallret har betydelse för värmefördelningen och rengöringen. De vanligaste materialen är rostfritt stål, gjutjärn, krom eller emalj. För att grillgallret ska klara de höga temperaturerna måste materialet vara av särskilt hög kvalitet. Rostet i (rostfritt) stål är särskilt lätt att rengöra. Ambitiösa professionella grillare är däremot bättre rustade med ett galler av gjutjärn.

Gjutjarn

Gjutjärn

Grillgaller i gjutjärn absorberar värmen snabbt och lagrar den länge. De tjocka grillgallren överför också värmen lätt till maten, vilket innebär att den tillagas snabbare. Det billiga gjutjärnet är robust och långvarigt men känsligt för kraftiga temperaturväxlingar. För att undvika att det rostar eller blir sprött kräver det omfattande skötsel.

rostfritt stal

Rostfritt stål

Rost av hög kvalitet i rostfritt stål finns främst på premiumgrillar och är nästan oförstörbara. De är rostfria, slagtåliga, lätta att rengöra och därför särskilt hållbara. Dessutom klarar de även de största temperaturväxlingarna utan att spricka. Även om de behöver mer tid för att värmas upp håller de temperaturen under mycket lång tid.

krom

Krom eller emaljbeläggning

Metallgaller med krombeläggning är billiga men blir snabbt spröda vid frekvent användning, vilket gör materialet känsligt för rost. Emaljerade gjutjärnsgaller förhindrar också att rost ansamlas på grillen och underlättar rengöringen. Beläggningen är dock bräcklig.

Effekt och antal brännare

Brännarnas prestanda är viktig för ett optimalt grillresultat. Den anges i kilowatt (kW) och ger information om hur mycket gas som förbrukas per timme (av alla brännare). Om effekten anges i kilowattimmar avser värdet den energimängd som omvandlas till värme under en timme. Gasgrillar med hög effekt blir därför varmare och värms upp snabbare. Ju effektivare gasgrillen är, desto mer optimalt är bränsleanvändningen. I takt med att modellens storlek ökar, ökar också gasförbrukningen. Medan små gasgrillar har mellan 3 och 6 kW har större modeller med minst fyra brännare 15 till 24 kW. Om du bara grillar sällan kan du välja en svagare gasolgrill med två till fyra kW. Professionella kockar bör däremot välja en modell med minst 17 kW. Genomsnittet ligger på cirka 10 kW.

Effekten påverkar inte bara grilltiden utan även mängden mat som kan tillagas på en gång. Det viktigaste är att grillytan kan värmas upp jämnt för att garantera en jämn tillagning. Helst ska gastillförseln vara steglöst justerbar för exakt önskad temperatur. Det ska också vara möjligt att styra brännarna oberoende av varandra. På så sätt kan du fördela värmen jämnt över hela grillytan eller steka olika grillade livsmedel samtidigt vid lämplig värme. Medan till exempel biffar kan tåla mycket värme, kräver känsligare livsmedel som grönsaker en mildare värmetillförsel. Enbart antalet brännare är ingen garanti för höga temperaturer, eftersom ett fåtal kraftfulla brännare genererar mer värme än flera mindre kraftfulla brännare. I slutändan beror den temperatur som faktiskt kan uppnås också på gasolgrillens konstruktion och isolering.

Högkvalitativa gasolgrillar har vanligtvis flera brännare. Huvudbrännaren, gasolgrillens hjärta, sitter direkt under grillytan. I genomsnitt är totalt två till fyra brännare installerade. Ju större gasolgrillen är, desto fler brännare bör den ha. De flesta brännare är tillverkade av rostfritt stål eller gjutjärn.

Elektrisk vs piezo tändning

Inom tändteknik skiljer man mellan elektrisk och piezo-tändning. Vid den förstnämnda metoden genereras gnistan via en strömförsörjning, vanligen ett litet batteri. Gasolgrillar med piezotändning startas däremot enkelt och säkert med en knapptryckning.

För fina middagar – extrasortimentet

Vissa gasolgrillar har ytterligare funktioner som utökar funktionerna och förenklar användningen. Med lite extrautrustning som tillval kan gasolgrillen användas multifunktionellt.

Sidobrännare: Denna extra matlagningsyta ligger utanför själva grillen. Den tjänar till att värma upp maten och är bra för den som vill tillaga tillbehör eller såser på grillen parallellt med köttet. Jämförbart med ett litet pentry för utomhusbruk gör sidobrännaren det möjligt att skapa kompletta menyer.

Roterande spett: Rätter som shashlik, tacos al pastor, grillad kyckling och kebab passar bättre på ett roterande spett än på grillytan. På så sätt värms köttet jämnt på alla sidor, samtidigt som safterna från steken ger en smaklig skorpa. Spettet roterar vanligtvis med en elmotor och kräver strömförsörjning via uppladdningsbara batterier eller anslutning till elnätet.

Backburner: En backburner placeras på grillens bakre vägg och underlättar grillning av spett, t.ex. kyckling eller spettstekar. Denna extra värmekälla håller spetten krispiga och saftiga under lång tid.

Hotplate: Grillplattan fungerar på samma sätt som en grillplatta. Den är tillverkad av gjutjärn och lämpar sig särskilt bra för biffar och mindre grillad mat, t.ex. grönsaksskivor.

Aromeriseringsstänger: Metallstängerna på brännarna är fyllda med en vätska, t.ex. whisky eller öl, som avdunstar under grillningen och släpper ut aromen på maten.

Dessutom kan man använda utrustning som grillplattor och stekpannor i gjutjärn, holländska ugnar, pizzastenar och grönsakskorgar, vilket gör gasolgrillen till en allsidig talang. Följande tillbehör bör dock inte saknas i en grundinställning:

  • Spatel, tång och gaffel
  • Grillhandskar
  • Förkläde
  • Rengöringsborste
  • Väderskyddsöverdrag
  • Termometer

En redskapshållare, dvs. en krok på sidan av grillen, är också praktisk för att hänga upp redskap, förkläden och liknande.

Tips för säker användning av gasolgrillar

Grillning innebär öppen eld och intensiv värme, och därför är en grill en potentiell riskkälla som aldrig bör underskattas. Särskild uppmärksamhet måste ägnas åt en gasolgrill, eftersom den använder en lättantändlig gas under tryck. En korrekt och ansvarsfull hantering är nödvändig. Gasflaskan, anslutningarna och slangen måste vara täta och fungera korrekt. Du kan upptäcka läckor genom att borsta slangarna med t.ex. tvålvatten. Små bubblor bildas i de berörda områdena så snart gasflaskan öppnas. I det här fallet är det nödvändigt att byta ut den av en specialist. Du bör också alltid öppna gasolgrillens lock innan du slår på gasflaskan, eftersom en farlig koncentration av gas kan ha byggts upp under den. Om något på grillen fattar eld är det viktigt att först stänga gasflaskan innan man släcker den för att stänga av gastillförseln.

I USA regleras gasflaskor av United States Department of Transportation (DOT), medan de europeiska transportbestämmelserna (ADR) i Storbritannien tillämpas av Department for Transport (DfT), vilket innebär att de måste vara godkända och inspekteras regelbundet. Flaskorna ska förvaras i ett ventilerat, skuggigt rum som är skyddat mot värme och frost. Detta kan vara balkongen, men aldrig källaren, så att det inte bildas någon farlig gaskoncentration i händelse av läckage – detta kan innebära en explosion. Dessutom ska gasflaskor alltid placeras på ett stabilt underlag så att de inte kan välta.

Smutspartiklar kan påverka tryckregulatorns funktion, som minskar gasens tryck. Detta kan också orsaka en blixtbrand. Om du vill vara på den säkra sidan ska du leta efter gasolgrillar med en dubbel tryckregulator. En annan svag punkt är gasslangarna, som kan utveckla sprickor på grund av frekventa böjningar. För att undvika detta är det lämpligt att använda ett slangbrottsskydd som stänger av gastillförseln vid behov. Skadade delar bör bytas ut omedelbart, helst av en fackman. Kontrollera dessutom alltid slangarnas tillverkningsdatum. De bör inte vara mer än tio år gamla och helst inte mer än fem.

Gasolgrill Sakerhetsrekommendationer
Den viktigaste säkerhetsinformationen när du använder gasolgrillar.

Rengöring av gasolgrillen

Eftersom inget kol används är gasolgrillar särskilt lätta att hantera och rengöra. Inte bara behöver man inte göra sig av med träkolet, utan det uppstår också ingen rökutveckling. Efter grillningen, dvs. så snart grillen har svalnat helt, kan du rengöra gallret med en mjuk svamp och lite diskmedel för att avlägsna matrester och fett. Om smutsen är mer envis kan du linda in gallret i fuktig tidningspapper över natten. Detta gör det enkelt att ta bort rester nästa dag. Ett annat alternativ är att kortvarigt sätta grillen på full effekt igen med locket stängt och bränna bort smutsen på gallret. De torra resterna kan sedan borstas bort med en mässingsborste och sköljas.

Du bör också rengöra locket och droppbrickan. Grillens hölje kan tvättas med vatten. Inga kemiska ämnen eller repande svampar ska användas för rengöring, eftersom de kan skada materialet. Som en allmän regel blir rengöring endast tidskrävande om grillen inte har skötts under en längre tid. En grundlig rengöring av gasolgrillen rekommenderas före och efter grillsäsongen eller varannan till var fjärde vecka om den används regelbundet.


Bilder 1-11: © FinalCheck