Bordsgrill köpråd: Så väljer du rätt produkt
- De viktigaste fakta i korthet
- Bordsgrillar delas in i kolgrillar, gasgrillar och elgrillar beroende på energikälla.
- De är mindre än konventionella grillar.
- Endast elektriska bordsgrillar lämpar sig för slutna utrymmen.
- När det gäller priset varierar enheterna mycket, från cirka 20 till flera hundra euro.
- För elektriska bordsgrillar rekommenderas en effekt på minst 2 000 watt.
Grillglädje i ditt eget hem
Grillning är en djupt rotad passion för många människor. När de första solstrålarna kämpar sig fram genom den dystra senvinterhimlen är grillen klar, grillen är varm och korvar, biffar och grönsaker ligger färdigskurna på tallriken. Men för att njuta av en nygrillad måltid med vänner och familj behöver du inte nödvändigtvis storma ängarna och parkerna. Med en bordsgrill kan du grilla bekvämt på din egen terrass, balkong eller till och med i köket.
Bordsgrillar är vanligtvis mindre än standardgrillar. Dessutom kan de inte placeras fritt utan kräver en plan yta, t.ex. ett bord eller en bänk, som de kan stå på. Det gör dem perfekta för små grupper. De värms också upp snabbare eftersom ytan på grillgallret eller grillplattan är relativt liten. Bordsgrillar räcker dock inte till för stora fester och sammankomster.
Indirekt grillning
Grillar med tillhörande lock kan också användas för indirekt grillning. Detta innebär att maten inte tillagas direkt över glöden eller någon annan värmekälla. I stället placeras den i sidled över värmekällan. Det stängda locket fördelar värmen jämnt, precis som med konvektionsfunktionen i ugnen. Maten behöver inte vändas, men denna grillmetod kräver lite mer tid. Gasgrillar är ofta att föredra för indirekt grillning.
De tre typerna av bordsgrillar
Bordsgrillar kan delas in i tre typer. Det viktigaste kännetecknet är typen av energiförsörjning. På kolgrillar värms maten upp över glödande kol. Gasolgrillar kräver gas. Elektriska grillar förses med ström via en nätkabel. Kol- och gasolgrillar får inte användas inomhus. Elgrillar kan däremot användas i köket eller vid matbordet och är därför den mest populära typen av bordgrill.
Kolgrill
Bordsgrillvarianten av den klassiska kolgrillen skiljer sig från sin storebror i storlek. Eldskålen och grillgallret är mycket mindre på en bordsgrill. Dessutom beter den sig som en vanlig kolgrill när du grillar och ger dig den klassiska grillupplevelsen med sin rök och rostade arom. Dessutom är den relativt billig.
Kolgrillen kannaturligtvis bara användas utomhus. Det finns risk för kolmonoxidförgiftning i slutna rum. Jämfört med de andra grilltyperna värms den upp långsammare, eftersom kolet först måste glöda och det sedan fortfarande tar ett tag innan maten kan läggas på grillen. Därefter finns det ett visst tidsfönster under vilket grillen kan användas, i cirka 90 minuter. Vid en viss tidpunkt avger glöden inte längre tillräckligt med värme. Temperaturen kan inte regleras bara genom att vrida på ett vred. Eftersom cancerframkallande ämnen bildas när du grillar direkt över glöden bör du aldrig låta köttet brinna. Använd en behållare av aluminium för säkerhets skull. För grillentusiaster som även vill grilla på balkongen eller terrassen är en kolgrill perfekt.
Fördelar
- Aromer av rök och rostning
- Klassisk grillupplevelse
- Billigt
Nackdelar
- Endast lämplig för utomhusbruk
- Ingen temperaturreglering
- Långsam uppvärmning
- Potentiellt utsläpp av cancerframkallande ämnen
- kan användas under ett begränsat tidsfönster
Gasolgrill
En gasolgrill förses med gas via en gasflaska eller gaspatron. Uppvärmningen går snabbt och enkelt. För att tända gasolgrillen behöver du bara vrida på en ratt. Till skillnad från en kolgrill kan temperaturen vanligtvis justeras steglöst med hjälp av en sådan ratt. En annan skillnad mot sina gamla släktingar är att gasolgrillen knappt producerar någon rök. Eftersom den vanligtvis har ett lock är den mycket lämplig för indirekt grillning.
Gasflaskan eller gaspatronen gör dock den här typen av bordsgrill tyngre än konkurrenterna, vilket gör den mindre bekväm att transportera. Dessutom får gasolgrillen endast användas utomhus för att undvika inandning av kolmonoxid. Sist men inte minst är detta det dyraste alternativet. För användare som vill grilla på balkongen utan att störa sina grannar med mycket rök är en gasolgrill väl lämpad.
Fördelar
- Snabb uppvärmning
- Temperaturreglering möjlig
- Låga rökutsläpp
- Lämplig för indirekt grillning
Nackdelar
- Tungt
- Kan endast användas utomhus
- Dyrt
Elektrisk grill
Elgrillen är den vanligaste typen av bordsgrill. Det är den enda som kan användas inomhus eftersom den inte medför någon risk för kolmonoxidförgiftning. En elgrill har en värmespole som värmer grillgallret eller grillplattan underifrån. För att värma upp grillytan till en temperatur där köttet tillagas krävs vanligtvis minst 2 000 watt. Det uppstår ingen rök när du grillar, så du kan vara nära grillen när du äter. Temperaturen är steglös och grillen blir snabbt varm. Eftersom droppbrickan och grillgallret eller grillplattan vanligtvis är avtagbara kan elgrillen rengöras snabbt och enkelt.
Fördelar
- Ingen rökutveckling
- Kan användas inomhus
- Temperaturreglering möjlig
- Lätt att rengöra
- Snabb uppvärmning
Nackdelar
- Ingen arom av rostning och rök
- Uttag behövs i närheten
Kontaktgrill
En kontaktgrill är en elektrisk grill som är mycket lik en smörgåsmakare. När den är utfälld kan båda ytorna användas som grill. Grönsakerna kan till exempel separeras från köttet om vegetarianer, veganer eller allergiker också grillar. Det gör det också möjligt att värma maten uppifrån och ner samtidigt, vilket påskyndar processen och är fördelaktigt för vissa rätter. Ofta är kontaktgrillen även utrustad med olika grillprogram för olika grillade livsmedel.
Kubansk smörgås à la Livet smakar så här
Med en kontaktgrill kan du laga läckra kubanska smörgåsar som i Jon Favreaus film Life Tastes Good. Tillaga din kubanska smörgås med ost, fläskkött och senap. Bred smör på båda sidorna av smörgåsbrödet och lägg den förberedda smörgåsen på grillen. Tryck på den övre delen av kontaktgrillen på smörgåsen. När brödet har fått sin karakteristiska gyllenbruna skorpa och osten har smält i smörgåsen är Cubano redo att ätas.
De viktigaste kriterierna när du köper en bordsgrill
När du köper en bordsgrill är valet av grilltyp inte det enda viktiga beslutet. Förutom energitillförseln spelar även egenskaper som storlek, material och prestanda en roll.
Material
Grillens material måste vara mycket värmebeständigt eftersom den utsätts för höga temperaturer. Detta gäller både grillytan och höljet. Kontroller, t.ex. reglage eller handtag, bör omslutas av plast eller annat material med låg värmeledningsförmåga för att minska risken för brännskador. Materialet är också avgörande för rengöringen.
Bordsgrillens hölje består vanligtvis av pulverlackerat stål. Den är väderbeständig och lätt att rengöra. Rostfritt stål har samma egenskaper och används också som hölje. Husen på elektriska bordsgrillar har ofta fler plastdelar än kol- eller gasgrillar eftersom de inte värms upp lika mycket. Plastklädda grillar är mycket lättare.
Grillplattan eller grillgallret är tillverkat av antingen gjuten aluminium eller rostfritt stål. Den största fördelen med det dyrare rostfria stålet är att materialet är livsmedelssäkert och därför inte påverkar smaken på den grillade maten. De flesta grillgaller har en non-stick-beläggning så att inga matrester fastnar på dem. Om grillplattor eller grillgaller är avtagbara kan de blötläggas, vilket underlättar rengöringen.
Storlek och vikt
Grillytan spelar en viktig roll när det gäller dimensionerna på en bordsgrill, eftersom dess storlek avgör hur många personer som kan använda grillen. Det är vanligt med bordsgrillar med en yta på 500-1 000 kvadratcentimeter. Dessa kan användas för grillning för två till fyra personer. De lämpar sig därför väl för små familjer eller delade lägenheter. En bordgrill som är 1 000-1 500 kvadratcentimeter stor kan användas för fyra till åtta personer. Från 1 500 kvadratcentimeter och uppåt är det möjligt att grilla för tio eller fler personer. Ju större grillen är, desto svårare är den att transportera och desto mindre flexibel är den.
Vikten spelar också en roll för transporten. Du måste också veta om bordet klarar av att bära grillens vikt, inklusive mat och rätter. Gasolgrillar är de tyngsta eftersom de levereras med en gasflaska eller gaspatron och därför ofta väger mer än tio kilo. Tomma kolgrillar och elgrillar är mycket lättare och väger vanligtvis mindre än hälften.
Temperaturreglering
Termostaten används för att reglera temperaturen. I regel är detta ett steglöst vridreglage med vilket grilltemperaturen kan justeras. Ibland visar en indikatorlampa att den inställda temperaturen har uppnåtts. Bordsgrillar med separata grillytor har en separat regulator för varje yta. Detta gäller dock endast för gas- och elgrillar. Kolgrillar har ingen termostat eftersom temperaturen på glödande kol inte kan justeras.
Det finns dock även sätt att reglera temperaturen på kolgrillar. Rostet kan till exempel monteras på olika höjder. Ju längre bort grillgallret är från glöden, desto lägre blir temperaturen. Vanligtvis är glöden hetare i mitten. Ett annat alternativ för att reglera temperaturen på kolgrillar är att placera maten på sidan av grillen.
Effekt
När det gäller elgrillar är strömmen en viktig faktor. En hög effekt innebär trots allt kortare uppvärmningstider och en högre maximal temperatur. Ju större grillytan är, desto mer watt behöver grillen för att värma upp den snabbt och tillräckligt högt. För en liten bordsgrill rekommenderas en effekt på minst 2000 watt.
När det gäller elgrillarnas energiförsörjning bör man också ta hänsyn till längden på elkabeln. Detta påverkar inte prestandan, men kan innebära problem om det inte finns någon kontakt i närheten av bordet.
Täckningen
Om det finns ett lock kan det användas på olika sätt, till exempel som vindskydd. Detta förhindrar att maten blåser av grillen i starka vindar. Ett lock är också bra vid svagare vindar, särskilt om vinden blåser röken mot en öppen dörr eller mot luktkänsliga grannar. Dessutom fungerar den på samma sätt som ett grytlock: Det förhindrar att den grillade maten torkar ut. Eftersom ingen värme släpps ut när locket är stängt, värms grillar med lock upp snabbare. Sist men inte minst är lock oumbärliga vid indirekt grillning. Till skillnad från kol- och gasgrillar har gasgrillar alltid ett lock.
Pris och tillverkare
Priserna på bordsgrillar varierar kraftigt. Gasolgrillar är vanligtvis de dyraste. Dessa är vanligtvis tillgängliga från 100 euro. Prisgränsen är öppen upptill. Elektriska grillar och kolgrillar kan vara mycket billigare. Du kan köpa båda typerna av bordsgrillar för mellan 20 och 200 euro. De mest kända tillverkarna är Philips, Weber, Tefal, WMF och Severin.
Rengöringstips och grillhjälpmedel
Bordsgrillar är inga komplicerade apparater. Det finns dock en eller två saker som man måste ta hänsyn till vid användning och underhåll. Grillytan måste till exempel rengöras i enlighet med materialet. Vissa tillbehör gör det också lättare att använda grillen eller förbättrar säkerheten.
Rengöring
En bordsgrill måste rengöras efter varje användning. Matrester fastnar ofta på gallret eller plattan, särskilt om maten av misstag har legat där för länge. Särskilt fet mat och saftiga marinader lämnar spår vid grillning. Därför måste höljet också rengöras regelbundet, även om det inte kommer i direkt kontakt med maten som grillas. En våt svamp eller trasa med lite diskmedel räcker för detta ändamål.
Det finns mer att tänka på när det gäller grillytan. Först måste du låtagrillgallret eller grillplattan svalna. En elektrisk grill får inte vara ansluten till el när den rengörs, eftersom detta kan orsaka en kortslutning. Ta bort stekpannan eller gallret och blötlägg den i några timmar i en behållare som är tillräckligt stor för att rymma hela gallret. Torka sedan av dem med en svamp och lite diskmedel.
Använd inga starka rengöringsmedel, eftersom de kan påverka smaken på den grillade maten nästa gång du använder den. Skrubba inte heller grillytan med hårda material som stålull. Det beror på att du skadar det non-stick-skikt som finns i de flesta modeller. Av samma anledning bör du inte heller rengöra grillytan i diskmaskinen, även om tillverkarens anvisningar tillåter det. Om grillytan inte är avtagbar är det naturligtvis inte nödvändigt att blötlägga den. Rengör istället ytan med en fuktig trasa eller svamp och lite diskmedel.
Användbara tillbehör
Det viktigaste tillbehöret för grillen är förmodligen grilltången. Å ena sidan kan den användas för alla grillade rätter. Å andra sidan skadar den inte maten, till skillnad från till exempel en grillgaffel. Sist men inte minst tjänar det säkerheten. Grilltänger ger ett visst avstånd mellan grillmästarens händer och värmekällan. Detta förhindrar brännskador. Dessutom är grilltänger vanligtvis tillverkade av material som inte leder värme, t.ex. trä eller plast. Stålgrilltänger är också vanligtvis utrustade med handtag av ett av de två materialen. På så sätt värms inte handtagen upp.
Grillningen blir ännu säkrare om du använder grillhandskar när du använder apparaten.
En dropplåda eller vattenlåda ingår ofta i leveransen av en bordsgrill. Den ser till att fett och annan saft som bildas under grillningen samlas upp av brickan. Detta förhindrar att de fastnar på grillytan.
Om du gillar att grilla spett rekommenderas ett spettfäste. På så sätt kan du grilla dina spett jämnt och bekvämt.
Vissa kolgrillar har redan en inbyggd fläkt. Detta löser en av nackdelarna med kolgrillar – långsam uppvärmning. Även om du kan köpa en fläkt i efterhand är den inte kompatibel med alla grillar.
Många bordsgrillar är utrustade med halkskyddade fötter för att säkerställa ett fast grepp. Om så inte är fallet kan du köpa en halkskyddsmatta.