Gasgrill med 3 brännare köpråd: Så väljer du rätt produkt
- De viktigaste fakta i korthet
- Gasgrillar tillagar maten snabbare, bekvämare och hälsosammare än trägrillar.
- Ingen rök innebär att du kan grilla på din balkong utan att störa någon.
- Indirekt matlagning är möjlig – med locket kan grillen fungera som en ugn.
- En grill med tre brännare innebär att du kan ha tre olika temperaturzoner.
- Det finns ett stort antal olika modeller: rullar, bordsmodeller, kompakta grillar och integrerade grillar.
Fördelar
Grillning behöver inte bara vara något som hör sommaren till. Vare sig det är i trädgården eller på balkongen är saftiga biffar och läckra grillade grönsaker älskade av alla. När det gäller själva grillarna går åsikterna dock isär. Vissa purister gillar elgrillar, medan traditionalister svär på vedeldade grillar. Perfektionister uppskattar däremot ofta fördelarna med gasolgrillar:
- Snabbt att värma upp.
- Förbättrad värmekontroll.
- Jämnare värmefördelning.
Hur fungerar de?
Gasgrillar tillagar maten med hjälp av värmestrålning. Värme genereras genom förbränning av gas, närmare bestämt flytande gas (en blandning av propan och butan). De flesta gasolgrillar fungerar med vanliga gasflaskor som du kan köpa i en hemelektronikbutik eller på en bensinstation.
Gasen du behöver finns vanligtvis i påfyllningsflaskor, men vissa grillar fungerar även med engångsflaskor. Dessa små flaskor är användbara i en nödsituation, men de räcker bara i några timmar. Det lönar sig alltid att köpa en större flaska, särskilt eftersom trebrännare tenderar att förbruka lite mer än sina kusiner med en brännare.

Installation och förvärmning
Gasen leds till brännarna via en slang från flaskan. Den brinnande gasen värmer upp metallgaller – antingen direkt eller via en lavasten som placeras under. Ju fler brännare, desto jämnare kan du sprida värmen, så vi tittar bara på grillar med minst tre brännare.
När du har flera brännare kan du ställa in olika temperaturzoner. Detta är bra för att tillaga olika saker samtidigt: fisk behöver lägre temperaturer eftersom den är så känslig, medan saker som korv och stekar tål högre värme. Genom att kunna kontrollera temperaturen kan du undvika att grillen blir för varm – ingen gillar bränd eller torr mat.
Den stora fördelen med gasolgrillar jämfört med andra typer är att de alltid har ett avtagbart lock. Det innebär att du kan använda dem som en ugn och tillaga saker indirekt.
Snabbt, enkelt, rökfritt
Det finns goda skäl till att gasolgrillar blir allt mer populära: för det första värms de upp mycket snabbt – du behöver inte ha en lång föruppvärmningsprocess som med kolgrillar. Allt du behöver göra är att sätta på gasen, i stället för att göra upp eld en halvtimme i förväg. Spontan grillning är helt möjligt med en av dessa grillar!

På medellång sikt blir det också billigare att köpa gasflaskor än ved och träkol. Gas är också i allmänhet säkrare än att röra sig med glödande kol, men du måste installera gasflaskorna på rätt sätt.
Tack vare den snabba förvärmningstiden går det mycket snabbare att laga mat med en gasolgrill. Dessutom producerar gasolgrillar ingen aska eller sot, vilket kan vara tidskrävande att rengöra. Det går faktiskt snabbt och enkelt att rengöra en gasolgrill. En annan fördel är att gasgrillar inte tillagar över direkta lågor. Det innebär inte bara att du kan laga mat på ett skonsammare sätt, utan också att du undviker de cancerframkallande molekyler som bildas när maten bränns.
Endast goda dofter
Gasolgrillar är perfekta för balkonger och terrasser eftersom de inte ger upphov till mycket eller ingen rök. Du kommer inte att irritera dina grannar.
Gasolgrillar är enkla och lätta att använda. De har rattar för att reglera temperaturen på brännarna – med flera rattar kan du reglera värmen till olika zoner på grillen. Gasolgrillar kan också användas tillsammans med saker som pizzastenar eller grytor för att tillaga grytor eller plattbröd. De bästa gasolgrillarna kan tillaga en hel meny. Släpp loss din kreativitet!
Gasolgrillar är vanligtvis dyrare i inköp än trä- eller kolgrillar, men den initiala kostnaden betalar sig snabbt tillbaka eftersom de är billigare i drift.
Fördelar i korthet
- Snabbt att förvärma
- Snabb tillagning
- Säkrare än kolgrillar
- Effektivt rökfritt
- Enkel att använda
- Enkel temperaturkontroll
- Mångsidig
- Billigt att köra
- Snabbt och enkelt att rengöra
Viktiga inköpskriterier
När du väljer en gasolgrill med 3 brännare finns det några saker att tänka på. Det viktigaste att tänka på är hur många personer du vill kunna laga mat till, om du vill flytta runt grillen och hur du vill att grillen ska se ut.

Värmeproduktion
Värmeproduktionen mäts i kilowatt (kW). Det bestämmer hur het grillen kan bli – ju högre kW-värde, desto hetare grill. Kompakta bordsgrillar bör ha en värmeeffekt på mellan två och fem kW. Större grillar kan ha mellan 10 och 16. En allmän regel är att ju större grillyta du har, desto högre värmeeffekt behöver du.

Storlek på grillytan
Välj grillstorlek utifrån hur många personer du vill laga mat till. Det skadar aldrig att ha lite extra utrymme, så det är ofta en bra idé att överkompensera. En grov regel är att grillar som är cirka 2000 cm² eller mindre är bäst för upp till två personer. Allt som ligger över detta är bra för en familj, men om du ska laga mat för en stor grupp ska du leta efter en grill med en grillyta som är större än 3500 cm² (550 kvadratcentimeter).

Design
De flesta gasolgrillar på marknaden är fristående och har hjul så att du kan flytta dem. Men du kan också få gasgrillar som integreras i ditt utekök på samma sätt som en konventionell spis. Det finns även bordgrillar som är mycket mobila – perfekta för camping eller till och med för balkongen.

Material
Gasolgrillar av rostfritt stål är inte bara snygga, de är också extremt hållbara. De är dock jämförelsevis dyrare. Grillar av gjutjärn behöver mer underhåll för att förhindra att rost bildas. Pulver- eller emaljbelagda järngrillar är lätt att repa, vilket leder till rost.

Lock och termometer
Låset är det bästa med en gasolgrill. Med den kan grillen tillaga saker indirekt som en ugn. Utan den är det svårt att skilja gasgrillen från kolgrillen. Att kunna stänga locket och kontrollera temperaturen med hjälp av den inbyggda termometern är mycket användbart. Termometern visar exakt när grillen är ordentligt förvärmd eller när maten är perfekt tillagad så att du får ett mört och saftigt resultat.

Värmefördelning
Det finns en rad olika värmeöverförande material som används i gasolgrillar på marknaden. Porösa lavastenar lagrar värmen särskilt bra och ger en viss kolsmak, men de är lite besvärliga att rengöra. Dessutom kan stenarna samla upp mycket fett, vilket kan orsaka bränder. Keramiska tegelstenar är däremot lätta att rengöra (de tål diskmaskin), så risken för att bränder uppstår på grund av fett är liten. Värmefördelare i metall har praktiskt taget ingen brandrisk.
Indirekt grillning
Indirekt grillning är en grillmetod där maten tillagas försiktigt, bort från den direkta elden. Det kan ge ett mycket saftigt resultat! gasolgrillar med tre brännare är perfekta för indirekt grillning eftersom du kan skapa varma och kalla zoner genom att inte slå på alla brännare.
Indirekt tillagning av mat i en gasolgrill liknar mycket en varmluftsugn. Maten tillagas inte direkt från en låga under den. I stället cirkulerar värmen runt grillen (som hålls inne av locket) och tillagar maten från alla vinklar. Indirekt grillning är utmärkt för större köttstycken, särskilt hela djur, eftersom du kan steka dem genom utan att bränna utsidan. Vissa gasolgrillar har en rotisseriefunktion, men när du arbetar med ömtåliga ingredienser som lätt kan falla sönder är indirekt grillning bäst. Det enda du måste vara uppmärksam på är termometern när du grillar – om den är för varm blir maten bränd!
Tips: Använd en dropplåda
Att använda en dropplåda när du grillar indirekt har två fördelar. För det första kan du spara all den läckra saften och fettet som smälter under matlagningen. För det andra förhindrar dropplådor att fett faller ner i brännarna. Utan en droppbricka kan fettet skada brännarna och orsaka brand som kan ge upphov till cancerframkallande ämnen eller till och med bränna maten.
Förvärmning
Förvärmning är alltid viktigt vid all grillning. Gasgrillar behöver i allmänhet tre till tio minuter för att värmas upp. Termometern visar när den är tillräckligt varm.
Underhåll
För att förhindra att fett, olja eller mat fastnar på grillen måste du rengöra den regelbundet. Det bästa tillfället att rengöra gasolgrillen är precis innan du börjar laga mat, vilket är kontraintuitivt. Genom att förvärma grillen bränner du bort eventuellt överblivet fett och förkolnar maten. Med hjälp av en stålborste kan du enkelt få gallret rent igen. Om du låter fettet ligga kvar efter tillagningen kan du förhindra att rost bildas igen, och det innebär också att du inte behöver värma upp grillen igen när du är klar med maten.
Bild 1: © RECARTFRAME CH / stock.adobe.com | Bild 2: © Countrypixel / stock.adobe.com | Bilder 3-8: © FinalCheck