Elektrisk grill köpråd: Så väljer du rätt produkt

  • Vad du behöver veta
  • Elgrillar är vanligtvis mycket lätta, enkla att använda och tar mindre plats än kol- eller gasgrillar. De är väl lämpade för små balkonger och resor.
  • De blir inte lika varma som kol- eller gasgrillar och producerar inget avfall.
  • Värmen genereras av ett spiralformat värmeelement som grillar maten.

Grillning – en nationell skatt

Grillning har länge varit en av de mest populära matlagningsmetoderna i världen. Oavsett om det är koreansk barbecue, sydamerikansk asado, sydafrikansk braai eller god gammal texansk BBQ, älskar alla att dela med sig av utsökt mat som tillagats på en grill.

Att laga mat över öppen eld är verkligen ingen nyhet – denna typ av matlagning behärskades av människan för cirka 1,5 miljoner år sedan. Ursprunget till grillning går troligen tillbaka till Taíno-folket, som var infödda i Karibien och var de första amerikaner som Christopher Columbus mötte när han anlände till vad han trodde var Indien. Taínoerna lagade mat på en ”barbakoa” – ofta översatt som ”ram av pinnar på stolpar”– för att ge köttet en viss rökig smak. Spanjorerna antog ordet som ”barbacoa”, som sedan spreds till andra språk runt om i världen, inklusive engelska.

Sedan dess har många olika grillvarianter uppstått. Den kanske mest anmärkningsvärda av dessa finns i södra USA, i Carolina, Kansas City, Memphis och Texas. Enligt en studie från 2020 grillar cirka 20 % av amerikanerna flera gånger i månaden på sommaren, medan 17 % av dessa 20 % gör det flera gånger i veckan.

Spontanitet är inget alternativ med en kol- eller gasolgrill: du måste ha tillräckligt med gas eller kol i förväg, grillen måste rengöras och grillplatsen måste förberedas. Om du gillar att ha spontana grillkvällarär elgrillar ett bra alternativ.

Hur fungerar en elektrisk grill?

Till skillnad från kol- eller gasgrillar når elgrillar inte grilltemperaturen med en öppen låga. Istället används en värmeslinga. När den förses med elektricitet värms värmeslingan upp och börjar glöda. Spolen är placerad direkt under grillgallret, som värms upp och i sin tur värmer upp maten. I princip liknar elgrillar andra typer av grillar, eftersom värmen kommer underifrån. Temperaturen på en elektrisk grill ställs in med hjälp av en temperaturregulator. Modeller med högre priser tillåter en steglös reglering. För att förhindra överhettning har många elgrillar en vattenbricka direkt under värmeslingan som kyler ner den något. Eftersom värmeelementen inte kommer i kontakt med vattnet, uppstår ingen extra rök.

Vilka är fördelarna med en elektrisk grill?

En elgrill är det enklaste, men också det bekvämaste sättet att grilla. De kan användas var som helst och är alltid redo att användas. Dessutom är de mycket praktiska och kan användas på små balkonger eller till och med inne i en lägenhet. Detta beror på att de inte producerar någon rök, vilket är en stor fördel. Grillen fungerar med elektricitet: det finns ingen öppen låga och därmed ingen rök eller ångor. På grund av den värme som genereras bör du dock alltid vidta lämpliga säkerhetsåtgärder när du använder den inomhus och aldrig lämna den obevakad. En elgrill är idealisk för spontan matlagning eftersom förvärmningstiden är extremt kort. De kan vara redo att användas snabbare än en gasolgrill. De är också lätta att rengöra eftersom all smuts stannar inom grillens gränser. Vattenfacket under grillgallret fångar upp allt droppande fett, så att inget hamnar på bordet eller duken.

E-grillar finns i olika utföranden och storlekar. Detta gör dem lämpliga inte bara för familjer, utan kan också vara intressanta för singlar eller hushåll med endast två personer. Grillning kräver lite arbete och smaken av den grillade maten är fortfarande god. Ett viktigt argument för en elgrill är priset: i jämförelse är elgrillar billigare än kol- eller gasgrillar.

Vad talar emot en elektrisk grill?

Matens smak är vanligtvis den största kritiken när det gäller elgrillar. Detta beror på att elgrillar inte kan uppnå den rökiga, rostade arom som du får med en kolgrill. Gasgrillar har också detta ”problem”, men det kan undvikas genom att använda så kallade ”röklådor”. Dessa är dock inte lämpliga för en elektrisk grill. Ett annat problem är att elektriska grillar visserligen snabbt är klara att användas tack vare värmeslingan, men att den också kan ge upphov till heta fläckar direkt ovanför den. På andra ställen är värmen dock mycket lägre, vilket gör det svårt att få en jämn värmefördelning. Indirekt grillning är inte heller så lätt med en elektrisk grill. Sist men inte minst: eftersom elgrillar ofta är ganska små kan det hända att du får ont om plats.

Fördelar

  • Kort uppvärmningstid
  • Snabb inställning
  • Platsbesparande
  • Ingen rök eller droppande fett
  • Jämförelsevis lågt pris

Nackdelar

  • Saknar röksmak
  • Ojämn temperaturfördelning
  • Indirekt grillning är inte möjlig
  • Litet utrymme på gallret

Vilka modeller finns det?

Elgrillar finns i några olika stilar. Den enkla bordsgrillen är säkert den mest kända av dessa. Det finns dock även varianter med vattenkokare, bordskiva och kontaktgrill. Den största skillnaden mellan modellerna är värmeelementet: det finns modeller med en dold och modeller med en synlig värmeslinga.

grill_on_marble_countertop

Grill på bordet

Bordsgrillen är den mest kända och kanske till och med mest populära elgrillen på marknaden. Den är liten, praktisk och lätt att använda. Eftersom de tar väldigt lite plats är de ett bra alternativ för små balkonger. Vissa modeller har också ett lock som förbättrar värmefördelningen.

food_and_wine

Kontaktgrill

Kontaktgrillar är en speciell form av bordsgrill. De arbetar med två plattor som du tillagar maten mellan. Detta förkortar tillagningstiden drastiskt. Vissa produkter har utbytbara plattor och erbjuder därmed flera användningsmöjligheter, till exempel som våffeljärn eller smörgåsbord.

grill_with_stand

Grillar med stativ

Grillar med stativ ser ut som en kolgrill, åtminstone visuellt. De behöver inte ställas upp på ett bord – de har egna fötter , vilket innebär att du kan laga mat stående. Vissa golvmodeller har också möjlighet att ta bort basen. Detta gör apparaterna mer flexibla och de kan även användas som bordgrillar.

kettle_grill

Kittelgrillen

Elektriska kittelgrillar finns på marknaden i två versioner: antingen som bordgrill eller med ett stativ. Tack vare locket får de en bra värmefördelning och kan tillaga maten ovanifrån. Det gör dem perfekta för indirekt grillning.

Viktiga inköpskriterier

Elgrillar finns i många olika former och storlekar. Därför måste du överväga vilken modell som passar bäst för dina behov. Dessutom kan vissa tekniska egenskaper också påverka ditt beslut. När du köper en elgrill bör du tänka på följande punkter: effekt, värmefördelning, temperaturkontroll, grillyta, galler och platta, grillens material och tillbehör.

Effekt

En högkvalitativ elektrisk grill måste ha tillräcklig effekt för att vara snabbt klar att användas och för att garantera en kort tillagningstid. Du bör välja en grill som har en effekt på minst 2000 watt. Om grillen du väljer har ett lock bör du klara dig med något mindre effekt. Den högsta möjliga temperaturen är viktig Den bör vara minst 200 °C (392 °F), särskilt om du använder grillen utomhus. Locken minskar temperaturförlusten. Bra modeller har också en värmereflektor i locket som reflekterar värmen tillbaka till maten. Det sparar energi och gör att maten tillagas jämnare.

Temperaturreglering

Temperaturen är viktig för grillning. Om det inte är rätt, blir grillen inte tillräckligt varm för att tillaga maten. Du kan ställa in rätt temperatur med hjälp av temperaturkontrollen. Modeller med en värmeisolerad och steglös termostat rekommenderas starkt. För att stänga av apparaten ska du inte bara dra ut kontakten utan också trycka på strömbrytaren.

Grillplats

Elektriska grillar finns i olika utföranden. De är lämpliga för enskilda hushåll, men även för tillfälliga grillkvällar med familjen. De flesta elgrillar har en grillyta på 800-1200 cm². På modellerna med stor yta kan du tillaga flera kött- eller grönsaksspett. Ytan bör alltid vara tillräckligt stor för att du ska kunna laga mat till alla.

Material

Om du huvudsakligen planerar att använda din elgrill utomhus ska du välja en grill som är tillverkad av ett väderbeständigt material. Här rekommenderasaluminium eller rostfritt stål . Det är bäst att demontera grillen efter användning och förvara den inomhus. Om detta inte är möjligt är en presenning användbar för att skydda grillen från väder och vind. Om du bara använder elgrillen inomhus räcker det med ett mindre robust material, t.ex. ett bra plasthölje.

Droppbricka

En vattenbricka under värmeslingan har en kylande effekt på . På modeller med grillgaller fungerar den också som en uppsamlingsbricka för matlagningssaft. Dålig lukt och rök förhindras genom att samla upp saften i vatten, eftersom fettet inte kan brännas bort.

Kabellängd

Elektriska grillar fungerar bara om det finns ett eluttag i närheten. Därför måste du se till att kabeln du har är tillräckligt lång, annars behöver du en förlängningskabel. Grillens egen kabel bör dock inte vara för kort så att kontakten på förlängningskabeln inte behöver placeras på bordet.

Vilket är bäst: grillgaller eller grillplatta?

En grillplatta förhindrar att fett, rester eller köttsaft droppar ner på elgrillens värmeelement. Vätskan ansamlas dock på den platta som maten grillas på och hindrar den från att bli krispig. Det är särskilt viktigt att grillplattan har en non-stick-beläggning så att du snabbt och enkelt kan rengöra den efter användning. En diskmaskinssäker grillplatta är det mest praktiska. Med ett grillgaller kan de ovannämnda matresterna och safterna droppa in i grillen. De hamnar sedan i fettbehållaren. Detta förhindrar rökbildning och obehagliga lukter. Dessutom anses det hälsosammare att grilla på ett grillgaller eftersom överflödigt fett kan rinna ner i fettbehållaren.

Tillbehör

Tillbehören är det sista du bör tänka på när du väljer en elektrisk grill.

Stativ och vagnar

De flesta grillar levereras med ett stativ. Du kan montera den på en bordsgrill om du också vill ställa den på balkongen eller i trädgården. Vissa modeller har hjul, vilket gör grillen till en lättmanövrerad vagn.

Täckningen

Elektriska grillar är mycket känsligare för väder än sina bröder med gas och kol. Särskilt under grillsäsongen vill du ha grillen utomhus. Det är starkt rekommenderat att använda presenningar eller överdrag, eftersom de skyddar grillen från fukt och andra väderförhållanden.

Rost i gjutjärn

Ett grillgaller i gjutjärn är inte standardutrustning för elektriska grillar. Vissa tillverkare erbjuder den dock som ett valfritt tillbehör. Fördelen ligger i dess goda värmeegenskaper. Gjutjärn rekommenderas särskilt för tillagning av biffar. Å andra sidan är den också betydligt dyrare än en standardgrill för elgrillar.

Pizzasten

Pizzastenar är verkligen ett måste för ägare av en elektrisk kittelgrill. För grillar som arbetar med kol är pizzastenar numera standardtillbehör, men de blir också alltmer populära bland användare av elgrillar. Med stenarna blir pizzan bättre på en elektrisk grill än i ugnen.

Korg i rostfritt stål

Kött är inte det enda som kan grillas. Grönsaker är lika viktiga. Det är dock svårt för små grönsaker att hålla sig på plats på grillen. En korg i rostfritt stål är ett bra alternativ för att tillaga grönsaker. Grönsakerna i korgen grillas jämnt och det finns ingen risk att de faller genom gallret.

Termometer

En grilltermometer är också ett populärt tillbehör för kol- eller gasgrillar. Det är det enda sättet att övervaka temperaturen på köttet eller grönsakerna optimalt och uppnå bästa möjliga resultat.

Rengöring och skötsel av en elektrisk grill

Om du vill ha glädje av din elgrill under lång tid bör du rengöra och underhålla den regelbundet. Det är fördelaktigt med avtagbara delar eftersom du kan rengöra dem separat. Beroende på komponent finns det dock några saker att tänka på när du rengör.

Rengöring av aluminiumfettet

Fettbrickan i aluminium får inte diskas i diskmaskinen. Även om detta skulle vara det enklaste sättet att rengöra den skulle brickan bli svart. Det är bättre att rengöra den för hand med lite varmt vatten. Om den blir anlöpt hjälper en enkel huskur: koka brickan i vatten med lite citronsaft.

Rengöring av locket

Locket på en elektrisk grill är starkt och hållbart. Allt som behövs för att rengöra den är en skura och vatten med lite diskmedel. Men om smuts sitter fast på locket är det bra att ha en rengöringsborste.

Rengöring av grillgallret

Det är bäst att börja rengöra grillen direkt efter grillningen. Linda in gallret i fuktig tidningspapper medan det fortfarande är varmt och låt det ligga över natten. Nästa dag kan du helt enkelt rengöra grillen med en fuktig svamp.

Rengöring av en stenyta

För att rengöra stenen måste den först svalna helt och hållet. Först därefter kan den tvättas med diskmedel under rinnande vatten. Den ska vara helt torr innan nästa användning.

Rengöring av en keramisk eller keramisk yta

Den keramiska ytan kan också rengöras med vatten och diskmedel. Slipande rengöringsmedel bör dock undvikas. En mjuk svamp är det bästa valet. Om du vill ha fast smuts på den keramiska ytan kan du också använda en skrapa som du använder för att rengöra en spisplatta.

cleaning_the_grill
Du bör rengöra grillen regelbundet.

Bild 1: © MIGUEL GARCIA SAAVED / stock.adobe.com | Bild 2: © Rozmarina / stock.adobe.com | Bild 3: © Andrzej Tokarski / stock.adobe.com | Bild 4: © Witte Mediendesign© / stock.adobe.com | Bild 5: © SYARGEENKA / stock.adobe.com